Connect with us

Варна

Издадоха албум за Варненския некропол, предстои валидиране на пощенска марка

Публикувано преди

на

Илюстрован албум „Златната древност на Варна“ излезе от печат по повод 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол. Той съдържа сто страници с богат снимков материал и ще бъде подаряван от Община Варна на партньори и гости на града. Албумът бе представен от кмета Иван Портних, който съобщи още, че е заснет рекламен филм, посветен на археологическия обект, предстои и валидиране на пощенска марка, по което местната администрация работи съвместно с Министерството на транспорта и съобщенията.

Годината, в която се отбелязва половинвековния юбилей от откриването на Варненския некропол, е белязана от няколко събития, припомни Портних. Кулминацията е Международната конференция „Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол“, която започва утре в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Изложба с фото пана, която е експонирана в сградата на Общината, е показана и в Народното събрание в София и пред дипломатическия корпус. Изготвена е и пътуваща изложба, която гостува в историческите музеи в страната. Миналата седмица златното съкровище от некропола е било тема на уебинар с представители на побратимения на Варна китайски град Нинбо и е предизвикало огромен интерес, съобщи още кметът.

Варненският некропол е открит от Райчо Маринов на 2 ноември през 1972 година. Находките са показани в археологическата експозиция на Регионалния исторически музей, която е най-голямата в страната, каза директорът на музея Игор Лазаренко. Тя е разположена на два етажа в представителната сграда на бившата девическа гимназия, превърната в музей поради огромния интерес към епохалното откритие.

Там вече може да се видят и находките от първия гроб от некропола, които след разкопките са били експонирани в Националния исторически музей в София и са показани във Варна само веднъж през 2006 г., сподели Лазаренко. „След като дълго време остават далеч от варненци, благодарение на съгласието на колегите от София и нашата настоятелност, те вече могат да се видят във временната експозиция, посветена на 50-годишината от откриването на некропола, а след това ще останат в музея в града“, каза той.

Игор Лазаренко и д-р Владимир Славчев – експерт по праистория във Варненския музей, получиха от кмета Иван Портних юбилейни монети, изработени от монетния двор към Българската народна банка, по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света. „Това откритие поставя Варна на световната карта на уникалните археологически находки и е повод да благодаря на всички археолози, които в продължение на половин век проучват, съхраняват и популяризират Варненското съкровище“, заяви Портних.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока в общ План за растеж на региона

Published

on

By

План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи кметът на Варна Благомир Коцев. Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов днес. Срещата се проведе във Варна и целеше координиране на усилията за привличане на инвестиции в Североизтока.

Районът ни е силно зависим от завършването на АМ „Хемус“. Хората искат да знаят срока на завършването й, каза Йорданов. Нашата задача е да осигурим изпреварващ растеж на Североизтока, заяви от своя страна кметът на Варна Коцев. Той предложи морската столица да бъде домакин на среща на кметовете от Североизтока за съвместни проекти и привличане на финансиране.

Кметът на Добрич подчерта, че почти всички кметове на областни центрове в региона са новоизбрани и приема поканата като изражение на един нов стил на работа и обещаващо сътрудничество.

Двамата градоначалници се договориха да подготвят срещата във Варна още преди Коледа.

По време на разговорите се очертаха възможните полета за сътрудничество между двете общини. Общи проекти на морската столица и столицата на Добруджа в областта на инфраструктурата например е разширяването на пътя Добрич-Варна. Други възможни проекти включват пътищата по направленията към Дуранкулак и Силистра, които имат определящо значение за икономическото оживяване на района. Кметовете говориха и за съвместни спортни обекти, логистичен център на двете съседни общини и терени, които да обслужват бъдещите  индустриални зони на Добрич и Варна.

Кметовете се договориха да ускорят подготовката на проекти с Асоциацията на черноморските общини. Йорданов и Коцев подготвят и съвместна среща с АПИ във връзка с инвестиционната и ремонтната програми за 2024 година, касаещи региона.

За срещата с кметовете от Североизтока те ще подготвят и индикативен списък с проекти по линия на интегрираните териториални инвестиции, които дават хоризонт за привличане на общо стратегическо финансиране.

Интегрираните териториални инвестиции са инструмент, който Община Варна трябва да ползва по-умело и с повече хъс, каза на срещата кметът на Варна Благомир Коцев.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Варна

Според букмейкърите най-оспорвана е кметската битка във Варна

Published

on

By

Най-оспорваната кметска битка сред големите градове според коефициентите за залозите на „Уинбет“ е във Варна. Букмейкърската компания оценява на 1.72 (стойностите са с вчерашна дата) възможността Иван Портних (ГЕРБ) да стане кмет отново, а на 2.10  – Благомир Коцев (ПП-ДБ). Цифрите означават изравнени сили. Другата любопитна ситуация е в Пловдив, където Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) е извън тройката. Той е с коефициент 5, изпреварен от издигнатия от местна коалиция Славчо Атанасов – 3.75. Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е оценен на 1.30.

В София шансовете на Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“ ) са оценени на 1.25, а на Антон Хекимян (ГЕРБ) на 3.75. Трети е Деян Николов („Възраждане“) с 15. Любопитно е, че лявата кандидатка Ваня Григорова е с коефициент 21, тоест шансовете й да бъде кмет се оценяват като твърде малки. Победа за друго доста обсъждано име – Вили Лилков, е равносилна на фантастика – 151. Доста по-завързани изглеждат нещата относно избирателна активност на първи тур в столичната община – за активност над 42.5% коефициентът е 1.75, под този праг – 2.05%

В Русе коефициентът за сегашния кмет Пенчо Милков (БСП) е 1.44, а на кандидатката на ПП-ДБ Рена Стефанова – 3. В Плевен също е интересно. Настоящият кмет Георг Спартански, издигнат като независим, е оценен на 1.35. Герберът Валентин Христов – с 3.50, а Наталия Цанева (ПП-ДБ) – с 5.50.

За Бургас и Стара Загора се приема, че най-неизненадващото нещо е герберите Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат преизбрани – коефициентите им са 1.05. Интересно е, че в Бургас на второ място с 9 е оценен издигнатият от инициативен комитет Димитър Найденов – една от кандидатурите на ПП-ДБ; за другата – Константин Бачийски, въобще не е предложен коефициент.

Красимир Каменов във Враца и Златко Живков в Монтана (и зад двамата е ГЕРБ) също са отявлени фаворити с 1.02.

segabg.com 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page