Connect with us

Политика

Иван Гешев все още е под контрола на Бойко Борисов, каза Кирил Петков

Публикувано преди

на

Главният прокурор Иван Гешев „все още“ е под контрола на бившия премиер Бойко Борисов. Това заяви в свое интервю пред немското издание Велт ам Зонтаг министър-председателят Кирил Петков.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ казва в интервюто си, че „българското правосъдие продължава да не работи независимо“, но големите промени са сложни, защото управляващата коалиция няма мнозинство, което да му позволява да прави конституционни промени.

По думите на Петков Русия е извършила организирани хибридни атаки срещу България, а потърпевши са били „Български пощи“ и „водоснабдяването“. Той определя и организираните от „Възраждане“ протести като „поява на странна опозиция“, която е „развявала руски знамена“.

През април пощите бяха атакувани в дните преди в страната да бъдат раздадени пенсиите и надбавките на пенсионерите за Великден. Министърът на електронното управление Божидар Божанов обяви, че зад атаките изглежда, че стоят руски хакерски групи.

„Руия има много т.нар. приятели и сътрудници тук“, каза още Петков.

В интервюто си премиерът коментира също и историята с джиповете на обединението „Консорциум Аркад“, построило продължението на „Турски поток“ през България и как един от тях се оказа разпределен за съпруга на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

„Установихме, че двете неща са свързани – борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия. Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с режима в Москва“, казва премиерът.

Петков подчертава също и успехите, които неговото правителство е постигнало във връзка с диверсификацията на енергийните доставки и намаляването на зависимостта от Русия.

През април „Газпром“​ едностранно прекрати доставките на газ за България в нарушения на действащ договор. Това се случи, след като българското дружество „Булгаргаз“ отказа да изплаща доставките в сметки в рубли в руска банка.

svobodnaevropa.bg

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

България

Кирил Петков: Бих подкрепил вотът на недоверие, но той не е конституционно обоснован (ВИДЕО)

Published

on

Ето какво каза Кирил Петков по повод вотът на недоверия към служебното правителство и по актуални политически теми от страната:

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page