Connect with us

Политика

Иван Гешев все още е под контрола на Бойко Борисов, каза Кирил Петков

Публикувано преди

на

Главният прокурор Иван Гешев „все още“ е под контрола на бившия премиер Бойко Борисов. Това заяви в свое интервю пред немското издание Велт ам Зонтаг министър-председателят Кирил Петков.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ казва в интервюто си, че „българското правосъдие продължава да не работи независимо“, но големите промени са сложни, защото управляващата коалиция няма мнозинство, което да му позволява да прави конституционни промени.

По думите на Петков Русия е извършила организирани хибридни атаки срещу България, а потърпевши са били „Български пощи“ и „водоснабдяването“. Той определя и организираните от „Възраждане“ протести като „поява на странна опозиция“, която е „развявала руски знамена“.

През април пощите бяха атакувани в дните преди в страната да бъдат раздадени пенсиите и надбавките на пенсионерите за Великден. Министърът на електронното управление Божидар Божанов обяви, че зад атаките изглежда, че стоят руски хакерски групи.

„Руия има много т.нар. приятели и сътрудници тук“, каза още Петков.

В интервюто си премиерът коментира също и историята с джиповете на обединението „Консорциум Аркад“, построило продължението на „Турски поток“ през България и как един от тях се оказа разпределен за съпруга на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

„Установихме, че двете неща са свързани – борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия. Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с режима в Москва“, казва премиерът.

Петков подчертава също и успехите, които неговото правителство е постигнало във връзка с диверсификацията на енергийните доставки и намаляването на зависимостта от Русия.

През април „Газпром“​ едностранно прекрати доставките на газ за България в нарушения на действащ договор. Това се случи, след като българското дружество „Булгаргаз“ отказа да изплаща доставките в сметки в рубли в руска банка.

svobodnaevropa.bg

Политика

„Български възход“ на консултации при президента за съставяне на кабинет

Published

on

By

Финал на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет. Днес държавният глава ще се срещне с представителите на последната политическа сила в новия парламент, а именно „Български възход”.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

Продължи с четенето

Политика

Кирил Петков: Ако се разхождах с вълшебни кодове в джоба, ГЕРБ едва ли щяха да спечелят изборите

Published

on

By

Никога не съм казвал, че ще давам кодове. Единствено предложих на г-н Свиленски кодовете да бъдат одитирани от външни експерти, за да получат пълна сигурност и да оттеглят законопроекта си за връщането на хартиената бюлетина. Казаното след това на парламентарната трибуна от г-н Свиленски беше лъжа и затова ще заведа иск срещу него, защото политиците трябва да се научат да се придържат към истината. Това заяви в сутрешния блок на bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш премиер на страната Кирил Петков.

Петков допълни, че ако съществуваха такива „вълшебни кодове“ и той е разполагал с тях, едва ли ГЕРБ щяха да спечелят изборите, а ПП да са втора политическа сила.

Цялата идея около връщането на хартиените бюлетини е отново да се манипулират изборите, за да се вземат обществените поръчки и да се откраднат пари от българите, посочи съпредседателят на ПП.

След това той призова колегите си от БСП да използват уикенда, за да помислят и да оттеглят предложението за хартиената бюлетина, като още веднъж напомни, че ако наистина кодът на машините им е проблем, винаги може да се допитат за експертно мнение от IT специалисти и одитори.

Кирил Петков разкритикува и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера заяви, че Петков „се разхождал с кодове в джоба“.

Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, Борисов да покаже една програма за управлението на България. Откакто свалиха нашето правителство, се водят само несъстоятелни разговори и не е свършено нищо, каза бившият премиер.

В заключение подчерта, че ПП няма да подкрепи съставяне на кабинет с първия мандат на ГЕРБ, защото това е обещанието, което са дали пред своите избиратели.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Депутати от ДБ ще внесат предложение държавата да поеме контрол над „Лукойл“

Published

on

By

Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността на рафинерията на руския петролен гигант “Лукойл” в Бургас. Такова предложение планират да внесат в парламента депутати от “Демократична България”. Според тях е недопустимо руската компания да поставя условия на държавата и да плаши със затваряне на рафинерията, ако условията и не бъдат приети.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.