Connect with us

България

За последните 24 часа полицията хвана 18 пияни и 14 дрогирани водачи

Публикувано преди

на

В рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата бяха проверени 8752 моторни превозни средства през изминалото денонощие, съобщават от МВР.

Извършен е контрол на 11 054 водачи и пътници. Служителите на МВР са съставили 2265 фиша и 694 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози.

В рамките на изминалия ден са установени общо 18 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол. Осем от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 10 – с над 1,2 на 1000, като един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 14 души. Шестима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

По метода „линеен контрол“ са проверени 2566 МПС и 2576 водачи и пътници. За установени нарушения са съставени 580 фиша и 169 АУАН.

Установен е един водач, управлявал след употреба на алкохол до 1,2 промила, и двама – с над 1,2 промила. Двама са засечени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.

Продължи с четенето

България

МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА ОБЯВЯВА НАЧАЛОТО НА СЕДМИТЕ ГОДИШНИ НАГРАДИ В ТУРИЗМА 2022 Г

Published

on

By

Министерството на туризма обявява началото на Годишните награди в туризма 2022. Това ще е седмото издание на конкурса, който се утвърди като признание за прилаганите добри практики и усилена работа в сферата на туризма през последните 12 месеца.

Надпреварата ще се проведе в 10 категории, от които 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини. Традиционно се запазва голямата награда, която е в категория „Изборът на българите“ и ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

Кандидатури се подават онлайн на платформата www.tourismawards.bg. Формулярът за участие е опростен, разработен под формата на анкета, която се попълва и изпраща директно през сайта. Там са описани подробно и всички условия, на които е необходимо да отговарят участниците.

Срокът, в който всички желаещи могат да изпратят предложенията си, е до 12:00 ч. на 23 ноември 2022 година. Претендентите, които отговарят на критериите, ще бъдат обявени на сайта на наградите и за тях ще започне онлайн гласуването на 25 ноември 2022 година.

В художествените категории – за публикации на тема туризъм, всяка медия може да участва само с един материал или свой представител в една категория. При получаване на повече от едно предложение от дадена медия в една категория ще бъде излъчен един участник спрямо критериите и методологията на конкурса. Припомняме, че медиите – печатни, телевизии или радиостанции, които имат и онлайн сайтове, могат да участват и в категорията „Журналистически материал на тема туризъм в България в онлайн медия“ с материал, който е бил поместен на сайта, но той трябва да е различен от материала, с който кандидатстват за основната си категория.

Онлайн вот ще определи носителите на награди във всяка категория. Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Онлайн гласуването ще приключи на 05.12.2022 г. в 23:59 часа.

Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. И тази година контролът ще бъде завишен, като са предвидени допълнителни мерки, с които да се минимизират възможности за промяна на електронния вот. Опити за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.

Категориите, за които може да се подават заявления за участие, са:

„Туристическа атракция/обект“;

„Специализиран туризъм“;

„Туристическа дестинация“;

„Иновация“;

„Изборът на българите“;

„Туристическа община“;

„Журналистически материал на тема туризъм в България в печатна медия“;

„Журналистически материал на тема туризъм в България в онлайн медия“;

„Журналистически материал на тема туризъм в България в интернет блог“;

„Журналистически материал на тема туризъм в България в телевизия“.

 

Продължи с четенето

България

7-годишната Ема донесе огромен успех за България на международно състезание в Дубай

Published

on

By

7-годишната Ема Гигова от София, заедно с нейния треньор по програмата – Катрин Каспарян от Център за деца Моликс, донесоха огромен успех за България. Ученичката от 120-то Основно училище „Георги Раковски“ представи страната ни на 8-мото Международно състезание по абакус ментална аритметика по програмата BRAINOBRAIN INTERNATIONAL, което се проведе в последната седмица на месец ноември в Дубай, ОАЕ.

Ема спечели най-високото отличие в състезанието и в категорията си – трофей. Тя се впусна в приключението, заедно със семейството си и с нейния треньор и собственик на франчайз център Brainobrain Лозенец, който е част от Ценър за деца Моликс в Лозенец – Катрин Каспарян. Те посетиха Дубай като единствени представители на България в международното състезание, в което участваха над 2000 гениални деца от 16 държави от целия свят.

Програмата, която има свои представители и в България – Brainobrain, е един от световните лидери в подпомагането на младите гении по света чрез курсове по ментална аритметика и личностно развитие. Brainobrain Kids Academy Private Limited е институция, създадена през 2003 г. и обслужвана от професионалисти, които имат десетилетия международен опит в образованието и обучението на деца.

Brainobrain оперира в 44 държави в цял свят като има повече от 1000 успешни центъра за франчайзополучатели на сметала във всички тези страни. Brainobrain преобразява ежедневно живота на повече от 400 000 деца по целия свят.

Програмата подпомага деца от 4 до 14 години да подобрят своите мозъчни и житейски умения като гарантират цялостно развитие на мозъка в много ранна възраст. Децата подобряват своята концентрация, памет, умения за слушане, способност за учене, креативност, въображение, самоувереност, визуализация, бързина и точност, умения за решаване на проблеми, математически умения и много други.

novini.bg

Продължи с четенето

България

На тази дата

Published

on

By

На 2 декември 1886 г., в гр. София е роден войводата Симеон Денков.
Баща му – Иван Денков е опълченец в Руско-турската война от 1877-1878 година, участник в Сръбско-българската война и автор на книги за Българското опълчение и войните.
Симеон Денков завършва Първа софийска гимназия и през юли 1903 година, заедно с племенника си Александър Станков, прави опит да влезе в Македония, но е спрян от властите. На 28 август 1903 година се включва в четата на поручик Панчо Константинов и навлиза в Македония преди още да е завършило Илинденско-Преображенското въстание. Ранен е в битка и се прибира в България за лечение. На 22 ноември 1903 година влиза в четата на Атанас Бабата и повторно навлиза в Македония.
За кратко работи във военния арсенал. От 1904 година е четник в Кратовско, а от 11 юни 1905 година е помощник-войвода в кичевската чета на Петър Радев – Пашата. Впоследствие Симеон Денков е избран за кичевски районен войвода и дава сражения на сръбските чети в Македония, но се оттегля през ноември 1906 година когато се разболява от ревматизъм и тръгва за България. По пътя остава във Велешко в четата на Дачо Йотов и участва в сражения при селата Смиловци, Никодин, Долани и др.
В началото на февруари 1907 година велешката чета се изтегля в България, но Симеон Денков остава да помага на ранения си приятел Кольо Оризарчето. На 15 февруари Денков, братовчед му Александър Станков и Кольо Оризарчето са открити от турски аскер на връх Китка в Никодинската планина. В сражението умират Кольо и Симеон, а Александър успява да избяга. Загиналите са погребани в село Никодин от местните селяни.
Поклон!

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.