Connect with us

България

За десети път в Плиска ще има „Дни на предците“

Публикувано преди

на

Десетгодишен юбилей ще отбележи тази година фестивалът на средновековния бит и култура „Дни на предците“, който традиционно се провежда на територията на старопрестолна Плиска, до източната порта на стария град. Тазгодишното му издание ще се състои от 4 до 5 юни.

Събитието се организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции –  Авитохол” – Варна, Община Каспичан, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”.

Съборът включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентична и старовремска музика, майстори на старинни занаяти от страната и чужбина. Те ще демонстрират пред публиката бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от Ранното и Късно средновековие.

Акценти във фестивалните дни ще са средновековните воински умения и бойни практики, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, а също и конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди.

Това е едно от най-посещаваните събития от този род. Броят на неговите посетители нараства прогресивно. Първото му издание през 2012 г. събира едва около 1000 зрители, докато в последните години техният брой нараства до 9000 души.

Публиката ще може да разгледа лагерите на участниците от 9 ч. на 4 юни, когато е денят за демонстрации. Официалното откриване е насрочено за 11 ч. А самите демонстрации и състезания – конни демонстрации, бойни демонстрации, стрелба с лък, средновековни занаяти, бит и култура, средновековна храна и напитки, ще продължат до 17 ч.

Лагерите ще могат да се посетят и до 12 ч. на следващия ден, след което участниците ще се подготвят за отпътуване.

Ето и пълен списък на клубовете и индивидуалните участници в юбилейното Десето издание на „Дни на предците – Плиска 2022“:

Участници:

„Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ (Варна) – бит и традиции на българите от ранното средновековие, поселение от юрти, въоръжение, снаряжение, ковачница, плъстене на килими от вълна, приготвяне на храна, коне и конни традиции, демонстрации на бойни умения от кон;

Школа по конна езда „Борисови“ от варненското село Любен Каравелово – конни демонстрации и приемственост на конните традиции;

Школа по конни бойни изкуства „Мадарски конник“ от София – Димитър Труканов – бойни демонстрации от гърба на коня – сабя, копие, бич, стрелба с лък, двубои с пеши воини;

Нина Янкова и група „Сива“ от Стара Загора – бойни умения от кон, стрелба с лък от земя и от гърба на коня;

Крум Япулов от София – конни каскади и джигитовка;

Клуб за средновековни военни изкуства – ​„Ратина“ от Сливен – българите през ранното средновековие, стрелба с лък и бойни умения на средновековната армия;

Българска школа за старинни воински изкуства „Величие“ село Неофит Рилски, Исторически парк – бойни умения на средновековната армия, демонстрация на въоръжение и снаряжение и бойни практики;

Йордан Сивков и „Наследство на номадските цивилизации“ от Добрич – ранните българи и преселението им отсам Дунава;

Сдружение „Вълкашин“ от София – средновековните българи, бойни умения и демонстрации по боравене с оръжия и схватки;

Сдружение „Жива история“ от Шумен ще представи ромеите – наши съседи и дългогодишни противници на бойното поле;

Сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол – ромеите през Ранното средновековие, боен строй и бойни демонстрации;

Национално дружество „Традиция” – регионален клон Шумен – ранното българско средновековие: занаяти, облекла, въоръжение и снаряжение;

Сдружение „Нокорс“ от румънската столица Букурещ – късносредновековните номадски поселения: татарите по нашите земи;

Национално дружество „Традиция” – регионален клон Велико Търново – занаяти от Късното средновековие;

Калина Атанасова и Александър Минчев от Варна – късното българско средновековие, средновековен павилион;

Петя Крушева от Пловдив – средновековна храна, презентации и дегустация;

Иван Рендаков от Пловдив – средновековни накити и бижута;

Любомир Милинов от София – средновековна медовина;

Христилина Христова от Шумен – плъстене и изделия от плъстена вълна;

Петър Петров – Петроний от Варна – монетосечене;

Емил Маринов от Шумен – металопластика;

Ивайло Енев от Русе – средновековно въоръжение – студено коване;

Пенко Цанков от Варна – средновековна работилница „Технитар“: занаяти кожарство, дървообработка, ковачество;

Страхил Давидов от Шумен – дърворезбата в бита и домакинството на древните българи;

Сдружение „Виа Претория“ от София – керамика, свещолеене, кожарство, дървообработка, коване на въоръжение и др.;

Виктория Денева и Денислав Денев от Силистра – дърворезба и ножарство;

Ценко Здравков от Шумен – дървообработка;

Музикална група „Фрея“ от Пловдив – средновековна музика и танци;

Танцов ансамбъл при Народно читалище – Плиска;

Танцов ансамбъл при Народно читалище „Христо Ботев” – Нови Пазар;

Гайдари при Народно читалище „Христо Ботев” – Нови Пазар.

Продължи с четенето

България

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби

Published

on

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби, предаде БНР.

За заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ е определен Георги Георгиев. Той заема мястото на предсрочно освободения от длъжността на 11 април тази година Петър Петров.

От длъжността заместник-председател на Държавната агенция „Разузнаване“ е освободен Калин Цеков, като правителствената пресслужба съобщава, че това става по негово желание.

Определен е и нов състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. Председателския пост поема Петър Грошлев, заместник-председател ще е Ивайло Конакчийски, а членове – Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

Всички те са бивши служители на МВР, на Министерството на отбрана и на ДАНС.

Продължи с четенето

България

Мъж с украински паспорт е задържан в ТЕЦ „Марица-изток 2“, събирал информация за чужда държава

Published

on

В рамките на вчерашния ден 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност, е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2“ в самата топлоцентрала, предаде БНР. Това съобщи заместник градският прокурор на София Христо Кръстев пред журналисти.

Мъжът е задържан за 24 часа и предстои искането за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кръстев обясни, че при извършен обиск у мъжа са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти, както и карти памет. Същият е задържан и привлечен в качеството на обвиняем за това, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава, добави той.

Заместник градският прокурор обясни още, че към настоящия момент се изготвят експертизи, за да се установи правил ли е мъжът снимки, какви и дали в тях се съдържа информация, която представлява държавна тайна.

Кръстев припомни, че според постановление на Министерски съвет ТЕЦ „Марица-изток 2“ е стратегически обект.

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page