Connect with us

Позиция

За дерогациите и отстъпките за суровия нефт Уралс

Публикувано преди

на

Историята на продължаваща корупция

От доста време интересите на търговското подразделение на „Лукойл“ – „Литаско“ – са в центъра на историята на все по-разширяващите се разлики между сорта Брент и Урал и хроничните проблеми с трансферното ценообразуване, които редовно източват стотици милиони левове от България. Сега, засилени от войната в Украйна, те могат да струват на българските потребители и на българската хазна близо 2 млрд. лв., до края на 2022 г. Въпреки това правителството не прави нищо, за да ограничи тези практики – вместо това иска от Брюксел дерогация, която да позволи продължаването им. Защо?

Войната в Украйна рязко увеличи разликата между цените на Urals (руският сорт суров петрол, който България използва) и Brent, британският бенчмарк за суров петрол. От 3-4 долара за барел преди войната той нарасна до 35-38 долара за барел в момента. Но българското правителство не изглежда притеснено, че цените на горивата у нас не отразяват тези разлики, въпреки че предполагаемата сума, която е заложена на карта за една година, надхвърля зашеметяващите 1,2 млрд. долара (35 млн. барела суров петрол, потребявани годишно от България, умножени по 35-38 долара за барел).

Всички вносители от ЕС на суровия микс „Урал“, включително Унгария, Словакия, Германия и Чехия, вземат руски суров петрол от нефтопровода „Дружба“ с дължимите отстъпки. Всички, с изключение на България.

Така че руската „Литаско“ се радва на неочаквани печалби за сметка на българите, а правителството не предприема никакви действия. Ако предприеме такива действия, правителството може да бъде свалено, освен ако не получи подкрепата на обществото и на нашите съюзници, предвид ресурсите, които руският петролен гигант „Лукойл“ и руските агенти за влияние могат да мобилизират.

Днес, 20 май, цената на руския суров петрол, доставян в нефтената рафинерия „Лукойл Нефтохим“ в българското черноморско пристанище Бургас – единствената голяма рафинерия в страната, собственост на руската фирма – не би трябвало да е по-висока от 74 долара за барел, което би означавало цени на помпите под 2,50-2,60 лв. за литър. При такива ценови равнища настоящите правителствени мерки за борба с високите цени и инфлацията просто биха били излишни.

Поради „очакваните“ европейски санкции срещу руския суров петрол цените на руския петрол продължават да падат в световен мащаб, но в същото време остават най-високи в България. В световен мащаб пазарът на руски петрол е пазар на купувачите. Индия и други големи вносители на петрол се възползват от изобилното предлагане на руски петрол, като поставят условия за покупка на руски петрол от типа „ако искаш “ – например цени от 40 долара за барел.

Но в България „светът“ е друг и се върти около договорености и познати корупционните зависимости.

Литаско продава руски суров петрол в България на себе си, избягвайки необходимостта от дисконтиране на маржовете Urals-Brent. Дружеството работи по споразумение за толинг с рафинерията на Лукойл Нефтохим, за да избегне плащането на допустими отстъпки за суров петрол, като същевременно продава получените рафинирани продукти в България на пазарна цена. По ирония на съдбата сумата от 1,2 млрд. долара в края на годината е по-висока от цената, която Лукойл плати за рафинерията – общо 550 млн. долара (платени в брой плюс поет дълг) – през 1999 г., когато беше пощаден от конкуренцията на американския гигант Exxon Mobil и англо-холандската компания Shell, които не получиха одобрение от тогавашното правителство.

Тази чиста сума от 1+ милиард долара напуска джобовете на българските потребители с благословията на управляващите политици. В резултат на това, въпреки този огромен спред между „Уралс“ и „Брент“, за българите няма никакво значение дали „Лукойл-Нефотхим“ преработва нефт с котировка „Брент“ или руски нефт.

Националната агенция за приходите просто не се интересува от това. Тя би трябвало да проверява стриктно финансовите отчети и да прави паралелно счетоводство за неразкрити и прехвърлени печалби. В рамките на режима на санкции всички скрити потенциални задължения на компанията към бюджета могат да бъдат трансформирани в дълг и заменени с активи, което гарантира спазването на санкциите и предпазва от нечестни действия на пазара на горива на дребно. Вместо това сегашният министър на финансите иска дерогация от санкциите на ЕС, която да гарантира правото на „Литаско“ да преработва и ефективно да „изпира“ руския суров петрол с нелепото оправдание, че дружеството е регистрирано в Швейцария. Въпреки сложната мрежа от фиктивни дружества на „Лукойл“, санкциите на ЕС обхващат крайния собственик – дружеството майка – и неговите филиали. Действителният собственик на всички руски енергийни активи се намира в Кремъл. Неговото име е Владимир Путин и той е крайният бенефициент на схемите на „Литаско“, които българският финансов министър прикрива. И именно във военната каса на Кремъл се вливат получените пари.

Управляващата коалиция в България не прави нищо или почти нищо, за да прекъсне критично звено във веригата на корупцията, която е внесена от Русия заедно с руската енергия.

Напротив, тя застрашава собственото си съществуване, като не успява да смени висшия мениджмънт на държавната газопреносна компания „Булгартрансгаз“, останал от ерата на дългогодишния премиер Бойко Борисов – същият, който финансира и изгради олицетворението на голямата корупция в съвременна България – газопровода „Турски поток“.

Освен това правителството пренебрегва ролята, която играе в процеса на корупция Комисията с причудливото име „за защита на конкуренцията“ – прекрасен пример за държавна институция, завладяна от специални интереси – и се преструва, че случващото се е просто „обичайната дейност“.

Нещо повече, правителството не показва никакви признаци за смяна на правителствения представител от ерата на Борисов в надзорния съвет на Лукойл Нефтохим, въпреки че това е критичен пост, чрез който могат да се наблюдават отблизо всички съществени аспекти на дейността на рафинерията, което оптимизира възможностите за провеждане на политика.

Обяснението се крие в корупционните механизми, които обхващат всеки нов политик по върховете на властта. Механизъм, който работи безупречно и ефективно.

Българският бюджет и българските потребители няма да извлекат никаква полза от дерогацията от санкциите на ЕС, но тя ще позволи руският суров петрол да продължи да се преработва в рафинерията „Лукойл-Нефтохим“. Напротив, облагодетелствани ще бъдат корупционните мрежи. И те ще процъфтяват.

Ако правителството на Кирил Петков падне от власт, то ще може да обвинява единствено себе си, защото ще стане жертва на разочарованието сред тези, които го избраха и му повериха борбата с корупцията. И на корумпираните, на които с безхаберието си то е дало възможност да корумпират, вместо да се бори с тях.

Илиян Василев, altanalyses.org

*Колажът е на varnalive.bg

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page