Connect with us

България

За България в Шенген и ефекта на пеперудата

Публикувано преди

на

Шенгенското пространство е най-голямата зона за свободно пътуване в света и поне за мен едно от основните постижения на Европейския съюз. Въпреки че Шенгенското пространство доказа, че има солидни основи, неотдавнашните кризи и предизвикателствата на днешния ден го подлагат на изпитания.

Едно от последните, което засяга и нас, е – ще влезе ли България в Шенген след 15 години вече като член на ЕС? Дали е обективно да се очаква положителен развой на фона на войната в Украйна и очакванията за една все по-сплотена Европа? Едно е ясно – прозорецът за влизане на България в Шенген и еврозоната бързо се затваря. Възможността страната ни да остане единствената в ЕС (освен Кипър, където има други проблеми) извън Шенген е напълно реална. Това звучи още по-достоверно и след отказа на две страни, които не ни подкрепят – Нидерландия и Швеция.

Поглед назад

Бежанската криза от 2015 г. разкри недостатъци в управлението на външните граници и на миграцията от страна на Съюза, което доведе до повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници в редица държави членки. Такъв бе въведен и в отговор на терористични заплахи. За България бежанската криза не е отминавала – поредното доказателство е случаят с убития на границата – в района на село Голям Дервент, сержант Петър Бъчваров.

В по-близко време COVID пандемията оказа сериозен натиск върху Шенгенското пространство, след като повечето държави членки въведоха отново контрол по вътрешните граници, понякога застрашавайки доброто функциониране на вътрешния пазар и нарушавайки веригите на доставки в рамките на ЕС, както и движението на хора, особено на тези, които живеят и работят в гранични региони.

И тогава, и сега – след войната в Украйна и проблемите с вноса и износа, е ясно – необходими са навременни и адекватни подобрения, за да се гарантира, че Шенгенското пространство може да се справи с настоящите и бъдещите предизвикателства и че всички, които живеят в Европа, могат да продължат да се възползват от предимствата на безпрепятственото пътуване. Въпреки че Комисията положи усилия за смекчаване на въздействието на контрола по вътрешните граници, повишаване на сигурността и подобряване на управлението на външните граници на ЕС, необходим е нов път напред, за да се гарантира сигурността и мобилността на всички хора, живеещи в Европа, както и за да се улесни икономическото възстановяване на ЕС след пандемията и войната в Украйна. Защото всички войни свършват все някога.

Последен шанс

Европейският парламент неколкократно е изразявал позицията си в дебати и резолюции, че България и Румъния са изпълнили всички критерии и са готови да се присъединят към безпаспортната зона на Съюза. „България е повече от готова да се присъедини към Шенген“, потвърди на 27 октомври тази година говорителката на Европейската комисия. Същия ден Народното събрание задължи правителството и БНБ да ускорят въвеждането на еврото. А малко след това Хърватия даде заявка, че може да заеме мястото на България в Шенген.

И за децата е ясно, че ако влезем в Шенген, това няма да е заслуга на България – нито сме убедили Европа, че може да ни има доверие след толкова години, нито родният съд, МВР и прокуратура са готови да се реформират. Колкото и парадоксално да звучи, войната в Украйна е един от последните шансове на България да влезе в Шенген – заради ефекта на пеперудата, повече от всякога Европа трябва да е обединена, за да е щит срещу Москва.

Вероятно това ще е и един от последните пъти, в който шенгенското пространство отваря врати. След това процесът по разширяване със сигурност ще се забави. Не на последно място, и заради все по-нарастващия евроскептицизъм. Отделно, през последните години Брюксел така и не можа да отчете реални резултати в борбата на България срещу корупцията и организираната престъпност, защото не осъдихме нито един високопоставен политик или мафиот въпреки неизменното си лидерство в еврокласациите за корупция на високо равнище.

Решението – през декември

България и Румъния очакват решение за членството си в Шенген през декември (б.р. – на 17 ноември българските депутати приеха декларация, чрез която се обръщат към парламентите на страните членки да подкрепят присъединяването ни и призовават Съвета на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на страната ни).

Според немалко експерти у нас родната дипломация е изтървала своя шанс, тъй като не е била на висота. Според тях България е трябвало да постави присъединяването си към Шенгенското пространство като условие за приемането на Швеция и Финландия в НАТО. А с политическите совалки е трябвало да се стартира далеч по-рано, за да може да разчитаме на създалата се нова външната конюнктура, а не на собствени заслуги.

Ако погледнем в историята, това хич не е прецедент.

economic.bg

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

България

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Published

on

Снимка: БНР

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика, предаде БНР.

Семействата с ученици в първи и осми клас, които желаят да получат помощта преди началото на учебната година, трябва да представят удостоверителен документ, че децата им са записани в училище, тъй като в информационната система на Министерството на образованието и науката данните за проверка по служебен ред са актуални едва в началото на октомври. За продължаващите обучението си във втори, трети и четвърти клас проверка може да бъде направена и служебно. Това е възможно, тъй като по закон учениците, завършили първи, втори и трети клас, продължават автоматично обучението си в по-горен клас, без да е необходимо изрично да преминават процедура по записване в училище след завършването на предходния.

Помощта за ученици се изплаща на два пъти по 150 лв. – в началото на първия и втория срок, в случай че детето продължи обучението си. За получаването на второто плащане не се подава ново заявление, тъй като проверката дали детето продължава да учи отново е по служебен път. Освен на родител, помощта се предоставя и на настойник или попечител, който отглежда детето, както и на семейства на близки или роднини и на приемни семейства за настанените при тях деца.

Еднократните помощи за ученици се отпускат въз основа на заявление-декларация, подадено най-късно до 15 октомври в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на правоимащите. То може да бъде подадено лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път – подписано с квалифициран електронен подпис, както и електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление, каквато е Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

Помощта се възстановява от получателите ѝ, когато детето не постъпи в училище или не продължи обучението си, включително и през втория срок, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Тя се възстановява и когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия от 5 учебни часа без уважителна причина.

Продължи с четенето

България

Наесен отваря врати първият български завод за бронирани машини

Published

on

Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, ще открие у нас най-новия си завод на 1 октомври 2024 г. В него ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО, с български специалисти.  

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв.м. в промишлената зона на Бургас, съобщиха от novini.bg. Изпълнител на проекта, който започна строеж през септември 2023 г., е „Главболгарстрой“ – Пловдив. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура.

Най-новата производствена база на IAG ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньори на IAG. В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления – бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.

В портфолиото на първия български завод на д-р Антон Стефов се отличава бойната машина на пехотата „Рила 8х8“. IAG демонстрира четвъртото ѝ поколение на „Централен артилерийски полигон – МО“, където успешно преминаха изпитания по НАТО – STANAG 4569 с ниво на защита от взрив 5а.

Във време, в което качествената отбранителна техника става „от първа необходимост“ за сигурността на държавите и хората, в България ще произвеждаме изделия по най-високите стандарти на НАТО – за целия свят. Много се гордея с тази инвестиция и с възможностите, които тя отваря не само пред IAG като компания, но и пред страната като износител, каза собственикът на IAG д-р Антон Стефов.

Първоначалната инвестиция на IAG се очаква да надхвърли 20 милиона лева. Около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производството, като в хода на работата се очаква да станат най-малко 300. IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента.

Към момента заводи на IAG има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над  140 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. От 2021 година, IAG провежда и в България изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО – STANAG 4569, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук.

Те се провеждат на „Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево, отбелязва bTV.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page