Connect with us

България

За България в Шенген и ефекта на пеперудата

Публикувано преди

на

Шенгенското пространство е най-голямата зона за свободно пътуване в света и поне за мен едно от основните постижения на Европейския съюз. Въпреки че Шенгенското пространство доказа, че има солидни основи, неотдавнашните кризи и предизвикателствата на днешния ден го подлагат на изпитания.

Едно от последните, което засяга и нас, е – ще влезе ли България в Шенген след 15 години вече като член на ЕС? Дали е обективно да се очаква положителен развой на фона на войната в Украйна и очакванията за една все по-сплотена Европа? Едно е ясно – прозорецът за влизане на България в Шенген и еврозоната бързо се затваря. Възможността страната ни да остане единствената в ЕС (освен Кипър, където има други проблеми) извън Шенген е напълно реална. Това звучи още по-достоверно и след отказа на две страни, които не ни подкрепят – Нидерландия и Швеция.

Поглед назад

Бежанската криза от 2015 г. разкри недостатъци в управлението на външните граници и на миграцията от страна на Съюза, което доведе до повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници в редица държави членки. Такъв бе въведен и в отговор на терористични заплахи. За България бежанската криза не е отминавала – поредното доказателство е случаят с убития на границата – в района на село Голям Дервент, сержант Петър Бъчваров.

В по-близко време COVID пандемията оказа сериозен натиск върху Шенгенското пространство, след като повечето държави членки въведоха отново контрол по вътрешните граници, понякога застрашавайки доброто функциониране на вътрешния пазар и нарушавайки веригите на доставки в рамките на ЕС, както и движението на хора, особено на тези, които живеят и работят в гранични региони.

И тогава, и сега – след войната в Украйна и проблемите с вноса и износа, е ясно – необходими са навременни и адекватни подобрения, за да се гарантира, че Шенгенското пространство може да се справи с настоящите и бъдещите предизвикателства и че всички, които живеят в Европа, могат да продължат да се възползват от предимствата на безпрепятственото пътуване. Въпреки че Комисията положи усилия за смекчаване на въздействието на контрола по вътрешните граници, повишаване на сигурността и подобряване на управлението на външните граници на ЕС, необходим е нов път напред, за да се гарантира сигурността и мобилността на всички хора, живеещи в Европа, както и за да се улесни икономическото възстановяване на ЕС след пандемията и войната в Украйна. Защото всички войни свършват все някога.

Последен шанс

Европейският парламент неколкократно е изразявал позицията си в дебати и резолюции, че България и Румъния са изпълнили всички критерии и са готови да се присъединят към безпаспортната зона на Съюза. „България е повече от готова да се присъедини към Шенген“, потвърди на 27 октомври тази година говорителката на Европейската комисия. Същия ден Народното събрание задължи правителството и БНБ да ускорят въвеждането на еврото. А малко след това Хърватия даде заявка, че може да заеме мястото на България в Шенген.

И за децата е ясно, че ако влезем в Шенген, това няма да е заслуга на България – нито сме убедили Европа, че може да ни има доверие след толкова години, нито родният съд, МВР и прокуратура са готови да се реформират. Колкото и парадоксално да звучи, войната в Украйна е един от последните шансове на България да влезе в Шенген – заради ефекта на пеперудата, повече от всякога Европа трябва да е обединена, за да е щит срещу Москва.

Вероятно това ще е и един от последните пъти, в който шенгенското пространство отваря врати. След това процесът по разширяване със сигурност ще се забави. Не на последно място, и заради все по-нарастващия евроскептицизъм. Отделно, през последните години Брюксел така и не можа да отчете реални резултати в борбата на България срещу корупцията и организираната престъпност, защото не осъдихме нито един високопоставен политик или мафиот въпреки неизменното си лидерство в еврокласациите за корупция на високо равнище.

Решението – през декември

България и Румъния очакват решение за членството си в Шенген през декември (б.р. – на 17 ноември българските депутати приеха декларация, чрез която се обръщат към парламентите на страните членки да подкрепят присъединяването ни и призовават Съвета на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на страната ни).

Според немалко експерти у нас родната дипломация е изтървала своя шанс, тъй като не е била на висота. Според тях България е трябвало да постави присъединяването си към Шенгенското пространство като условие за приемането на Швеция и Финландия в НАТО. А с политическите совалки е трябвало да се стартира далеч по-рано, за да може да разчитаме на създалата се нова външната конюнктура, а не на собствени заслуги.

Ако погледнем в историята, това хич не е прецедент.

economic.bg

Продължи с четенето

България

Цветница е

Published

on

By

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град.

Множеството го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 346 хиляди души.

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Господ влиза на осле в Ерусалим. Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни го“ и да сме винаги с него.“

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

Продължи с четенето

България

По-скъпа почивка за празниците

Published

on

By

Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите за настаняване в хотели и къщи за гости у нас са изчерпани.

Въпреки кризата и поскъпването на услугите в туризма с около 15%, в сравнение с миналата година, резервациите за празниците сега са значително повече.

През последните месеци у нас са направени над 560 000 записвания за пътувания по празниците. 60 хиляди от тях са в чужбина, останалите в страната, информира БНТ. От планинските ни курорти съобщават, че и ранните записвания са значително повече, в сравнение с миналата година. Експерти обясняват по-големия интерес и с инфлацията. Много семейства влагат парите си в пътувания, вместо те да бъдат стопени.

„На хората им дойде до гуша от различни видове мерки, свързани с Ковид, сега и войната. Хората просто нямат търпение да отидат по планините, да се качат на ските, да прекарат добре и да бъдат по-здрави. И още едно обяснение за това да има повече резервации у нас е това, че в чужбина ръстът на цените за туристическите услуги и най-вече на ски услугите надхвърля 40-50%„, обяснява Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово „АД.

istock
Тази година като цяло за страната повишението на туристическите услуги е между 10 и 20%. Оказва се, че най – предпочитани за предстоящите празници са краткосрочните ваканции. Най-много се търсят ваучери за кратка почивка от 2,3 нощувки. При такава почивка семейство с две деца например, настанено в три звезден хотел, ще трябва да плати между 450 и 490 лв. за пакет.

Но времето на късните резервации е идеално за измамниците и за обяви фантоми. Особено голям е рискът при къщите за гости. Те вече са пълни и са особено търсени сега.

„Обикновено по празниците се появяват фирми фантоми. Те продават ваучери на гари и автогари и на места, където има струпване на хора. Това е изключително опасно да се вземе ваучер за почивка или резервация за нова година от лице, за което не сте сигурни, че може да си вземете парите обратно“, каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за оценки и анализи в туризма.

„Дори има драстични случаи, при които, след като е направена резервацията, клиентите се свързват с този, който е пуснал обявата и се договарят, че ще ги чака на място, което е близо до къщата, за да ги заведе, защото адресът е трудно достъпен и трудно ще се ориентират. А всъщност, когато стигнат там, където е срещата, никой не ги чака и те не знаят накъде да продължат“, каза Габриела Руменова от онлайн платформа „Ние, потребителите“.

За да не съсипете празника си, специалистите съветват преди да тръгнете, още веднъж да се уверите, че това е мястото, което сте резервирали и за което сте платили. Задължително проверете и в Министерство на туризма. Там има регистър на всички туристически обекти.

pariteni.bg

 

Продължи с четенето

България

От утре влиза в сила нов график за движение на влаковете, съобщиха от БДЖ

Published

on

By

Нов график за движение на влаковете, изготвен от Български държавни железници (БДЖ), влиза в сила от утре, 11 декември, съобщиха от дружеството.

Ще бъде удължен маршрутът на сутрешния влак от Кърджали за Димитровград, който вече ще пътува до Пловдив и следобед обратно от Пловдив за Кърджали. Удължава се маршрутът и на сутрешния влак от Велинград до Септември, който вече ще заминава от гара Аврамово с цел подобряване на обслужването във високопланинския регион.

Ще бъде възстановено движението и на дневния влак по теснолинейката от Септември за Велинград и Аврамово, който ще има удобни връзки от и за София, Пловдив, Пазарджик и други. Нови два регионални влака ще пътуват между Самуил и Исперих, чрез които ще се предостави възможност за удобно вечерно пътуване от направления Русе, Варна и други до общинския център Исперих.

След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през следващия летен сезон е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в обратното направление.

С новия график е предвидено движението и на 14 международни бързи влака (2 от тях ще се движат само през летния сезон).

Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София – Халкали – София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали, влаковете между България и Сърбия с пътуване между София и първия граничен град Димитровград на територията на Сърбия, както и влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София – Букурещ със сутрешния влак София – Варна с директни вагони за Русе и следобедният влак Русе – София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период е предвидено да пътува и директен вагон по направлението Варна – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София – Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София – Видин и обедния Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема, БДЖ всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места, уточняват от компанията.

Проектът на графика беше публикуван за обществено обсъждане през септември, за да могат клиентите на БДЖ да се запознаят с предложения вариант за разписанието на влаковете през следващата година и да имат достатъчно време да реагират с аргументирани предложения към превозвача и съответните областни и общински власти. Това се прави с цел подобряване на транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили предложения от тяхна страна, допълват от БДЖ.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 575 влака, от които: 86 бързи влака (6 от тях ще се движат само през летния сезон), 127 пътнически влака и 362 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Подробна информация за новия График за движение на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Преди дни от БДЖ съобщиха, че специален Коледен влак ще пътува на 17 и на 18 декември по маршрута София до Банкя и обратно. Празничната композиция ще бъде съставена от три украсени вагона и ще потегли от Централна гара София в 11:10 часа. В Банкя влакът ще пристигне в 11:38 часа, където пътуващите могат да се пренесат от една коледна атмосфера в друга, като посетят коледното градче в центъра на курортния град. Атракционният влак ще тръгне от гара Банкя обратно към Централна гара София в 14:00 часа, където ще пристигне в 14:28 часа.

Специален коледен влак на БДЖ ще пътува на 17 и 18 декември и по част от маршрута на теснолинейката. Влакът ще се движи и в двете посоки: от Септември до Велинград и от Велинград до Септември.

 

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page