Connect with us

Позиция

Защо служебният кабинет на Радев се готви да отмени ограниченията за износ на горива от Нефтохим?

Публикувано преди

на

Новината

Според 24 часа, които са добре осведомени, служебното правителство ще отмени забраната за рафинерията на „Лукойл“ в Бургас да изнася горива, произведени от руски нефт извън България. Това става ясно от проект за решение на МС внесено от финансовия, енергийния и икономическия министър, подписано от премиера Донев.

Общият контекст

В момента в Европа и в света има криза за дизеловото гориво, която позволя спекулативни и много печеливши сделки, особено когато може да се използва веригата от евтин суров нефт – рафинерия и пазар. Руският нефт в момент се търгува с отстъпката под 70 долара на барел, което го прави най-евтиния възможен за подобни търговски операции.

Сами можете да се уверите при посещение на бензиностанции, за какви разлики между цената на масовия бензин А-95 и обикновения дизел. Според сайта bg.fuelo.net, разликата е рекордна – 40 стотинки на литър!?, (А-95 струва 2,95, а обикновен дизел, 3,35).

Конкретен анализ

Известно е, че изнасяме значителни количества през страни от ЕС за Украйна. И ограниченията на правителство на Петков за забрана на износа на горива не касаят територията на страни от ЕС, съответно не касаят и не ограничават износа на горива за Украйна.

Но пречат на износа на дизел и на възможността да се правят свръхпечалби, които Литаско и български бизнесмени правят с Турция. Така не само се ограничават възможностите за износ на горива за Украйна, но се създава и допълнителен дефицит на дизел и у нас, като се повишават цените, а политиците се оправдават с „пазара“.

Това решение на служебното правителство на Радев цели именно това – да премахне бариерите за износ на дизелово гориво за Истанбул, огромен пазар.

Допълнителни доказателства

В момента на пристанище Росенец, освен 100 хиляди тонния танкер със суров нефт Amax Arrow, който разтоварва руски суров нефт тип Уралс, на който Литаско си спестява отстъпката за руски нефт спрямо Брент, е акостирал и танкера за химически продукти и горива Lucky Lady с тонаж 25000 тона, който се товари дизелово гориво за пазара в Истанбул.

Просто сметка показва, че при вноса на 100 хиляди тона суров нефт отстъпката за Уралс, която Литаско си спестява е в размер на 17 милиона долара.
Така се реализира пълната схема за конверсия на санкциониран руски нефт, в санкционирани горива, под протекцията на българското правителство помага на руската компания Лукойл.

Остава открит въпросът кой печели от тези схеми?
Не е нито българския бюджет, нито българските потребители.

Илиян Василев, altanalyses.org  

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

By

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

By

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

Позиция

Уж пилот, генерал *

Published

on

By

Всички политици в една или друга степен са случайно попаднали в нея. Румен Радев попадна в политика не по-малко случайно, отколкото Кирил. Да не говорим за Асен, който вече беше служебен министър, в този смисъл не беше непознато лице. И проблемът не е в това колко по-случайно си попаднал или заради кого, а какво правиш като си попаднал.
Румен Радев да запомни, защото очевидно не владее изкуството на въздържанието и не може да овладее емоциите си – когато си в чужбина не говориш по вътрешни теми. Нищо, че е пред български журналисти. Връщаш се и ако искаш още от границата, но вече местно базиран, говориш по местни въпроси.
Второто правило, може да го вземе назаем от Симеон Сакскобурготски – не бързай, стани господар на мълчанието си. Колкото по-високо се намираш в обществената йерархия толкова по-важно е да спазваш това правило. Защото не си Румен, нито Радев, а президентът. Тоест говори държавата от твое лице. И това което е простено човеку, не е простено на държавния глава.
Още при срещата си ДБ започна ненужно да се репчи, петльовска работа. Другият понеделник ще се среща с Кирил и Асен за мандата и какво си мисли да направи. Да ги посрещне във военна си униформа и да им обяви лична война?
Ако не е вярно, че се вижда редовно с Борисов, съзнанието че това не е вярно, би предизвикало много по-балансирана, дори снизходителна реакция. Но изглежда е вярно, защото гневът беше необуздан.
Личният му интерес е да бъде по средата, да балансира. Е, от страната на ДБ и ПП вече няма кого да балансира. В групата с ГЕРБ, ДПС никога няма да бъде свой и ще бъде третия. Дори да му позволят да направи кабинет през Янев.
Изобщо започна да си изпуска нервите. Уж пилот, генерал.
* Заглавието е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page