Connect with us

Интересно

Заради стар епизод на „Ловци на митове“ е освободен от затвора невинен човек (видео)

Публикувано преди

на

Невинен мъж е освободен от затвора, след като е излежал 35 години от неправомерната си присъда, отчасти благодарение на повторение на стар епизод на „Ловци на митове“.

През септември 1986 г. двама братя загиват при пожар в апартамент в югозападната част на Чикаго. Успелите да избягат от пожара казват на властите, че според тях пожарът е бил предизвикан от съседка за отмъщение за смъртта на брат ѝ, за която се твърди, че е причинена от улична банда, известна като „Латинските крале“, обяснява Innocence Project (проект „Невинност“).

Съседът е разпитан, но посочва 18-годишния Джон Галван, брат му и трети съсед. Други съседи също обвиняват тримата, а Джон, който е спял в къщата на баба си по време на пожара, е арестуван.

По време на ареста Галван е разпитан и му било казано, че може да се прибере у дома, ако замеси други хора в престъплението – нещо, което било предложено и на друг обвиняем за престъплението, Артур Алмендарес. В крайна сметка и тримата подписват показания, в които признават за престъплението, като признават, че са хвърлили коктейл „Молотов“ през прозореца на жилищния блок. По-късно Джон и Артур заявяват, че тези показания са били подписани след физическо насилие, докато третият обвиняем казва, че ги е подписал в нетрезво състояние и без да му бъдат прочетени правата. По-късно и тримата са осъдени за убийство първа степен и палеж при утежняващи обстоятелства.

Един от проблемите в показанията на Галван, който в крайна сметка спомага за отмяната на присъдата му, е, че в тях се твърди, че той е запалил коктейла „Молотов“ с цигара. Години по-късно, когато Галван е на 39 години, той гледа повторение на епизод на „Ловци на митове“ от затворническата си килия и вижда как те доказват, че това е почти невъзможно.

Шоуто проверява холивудски стереотипи, включително и това, че хвърлянето на цигара в локва с бензин ще я възпламени. След няколко отчаяни опита да запалят огън с цигара (дори да я хвърлят в бензина) стигат до извода, че това е мит.

Всъщност, въпреки че наистина препоръчваме просто да я загасите в предназначените за това места или в земята, е възможно да загасите цигара и в бензин, ако сте в много затруднено положение.

Галван се свързва с адвокатката си, която по стечение на обстоятелствата също е била гледала епизода, и е проучила допълнително този аспект от неговия случай.

Оказва се, че през 2007 г. екип от изследователи в американското Бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) е изследвал същото, след като група заподозрени в подпалване на пожари твърдяла, че пожарите са били предизвикани случайно от цигари. Екипът се опитва 2000 пъти да предизвика пожар от бензин, използвайки цигара за запалване, като дори пръска бензин върху запалена цигара. Нито веднъж обаче цигарата не е предизвикала запалване.

„Въпреки това, което виждате в екшън филмите, изпускането на запалена цигара върху следа от бензин няма да я запали, ако приемем, че има нормални нива на кислород и няма необичайни обстоятелства“, обясняват тогава от бюрото пред The Scotsman.

„Това е така, защото бензинът има ограничен контакт с най-горещата, нажежена част от пепелта, а рентгеновата термография показа, че тя е много локализирана.“

Използвайки експерти по подпалване, които да потвърдят невъзможността за запалване на бензин с помощта на цигари, и няколко свидетели, които дават показания, че полицейският служител, който е взел показанията, е използвал насилие при други случаи, юридическият екип на Галван успява да постигне оправдаването му. Няколко години по-късно, след обжалванията им, и трите присъди са отменени.

„Случаят на г-н Галван говори за изключителната важност на създаването на такива механизми, които да позволяват на хората да се върнат в съда, когато науката се променя или развива, или когато експертите отхвърлят предишни показания“, заявява в съобщение за пресата Ребека Браун, директор по политиката на проекта “ Innocence Project“. „Без тези механизми в много случаи невинните хора са възпрепятствани да представят съдебномедицински доказателства за своята невинност след неправомерното им осъждане.“

Източник: Innocent Man Freed From Prison After 35 Years, Thanks To An Old Episode Of Mythbusters, IFLScience

nauka.offnews.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page