Connect with us

Новини

Започва гласуването на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Публикувано преди

на

Русия стартира своя план за анексиране на около 15% от украинската територия чрез референдуми в четири региона, контролирани от руските сили, съобщава агенция Ройтерс. Според Запада, този ход е грубо нарушение на международното право, което значително ще ескалира войната.

След почти седем месеца война и критично поражение на бойното поле в Североизточна Украйна по-рано този месец президентът Владимир Путин изрично подкрепи референдумите, след като контролираните от Русия региони се наредиха на опашка, за да поискат бързо гласуване за присъединяване към Русия.

Самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които Путин призна за независими точно преди инвазията, и инсталираните от Русия администрации в Херсонска и Запорожка области ще проведат гласувания.

Гласуването, което Западът и Украйна определят като измама, трябва да започне в петък и ще приключи във вторник. Русия официално ще анексира областите след резултатите.

Кремъл организира фалшиви референдуми, за да се опита да анексира части от Украйна, каза президентът на САЩ Джо Байдън на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Украйна има същите права, които принадлежат на всяка суверенна нация. Ние ще бъдем солидарни с Украйна, добави той.

Украйна, чиито постсъветски граници Русия призна съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г., казва, че никога няма да приеме руския контрол над която и да е нейна територия и ще се бие, докато не бъде катапултиран и последният руски войник.

Путин, върховният лидер на Русия от 1999 г., заяви, че Русия никога няма да изостави тези в регионите, които контролира и които според него искат да се отделят от Киев. Той разглежда войната едновременно като битка за спасяване на рускоезичните в Източна Украйна от преследване и като начин да се осуети това, което според него е западен заговор за унищожаване на Русия. Украйна отрича рускоезичните да са били преследвани.

В пряко ядрено предупреждение към Запада Путин овяби, че ще защитава руската територия и тези региони на Украйна скоро ще бъдат считани за руска територия от Москва с всички средства, с които разполага.

Не е ясно как точно ще работят гласовете във военна зона, когато толкова много хора са разселени. Русия контролира по-голямата част от Луганск и Херсон, около 80% от Запорожие и само 60% от Донецк. Боевете продължават и в четирите района.

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че служители, назначени от Русия в регионите, поставят цели за измислена избирателна активност и нива на одобрение, като някои данни за избирателната активност вече са договорени.

Конфликтът в Източна Украйна започна през 2014 г., след като проруски президент беше свален в украинската революция на Майдана и Русия анексира Крим, докато подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас – който се състои от Донецк и Луганск – се опитаха да се откъснат от контрола на Киев.

След като на 27 февруари 2014 г. руските сили поеха контрола над Крим, който има етническо руско мнозинство и беше прехвърлен на Украйна по съветско време, на 16 март се проведе референдум за присъединяване към Русия. Лидерите на Крим обявиха 97% гласуване за отделяне от Украйна. Русия официално добави Крим на 21 март. Киев и Западът заявиха, че референдумът нарушава конституцията на Украйна и международното право.

От следващата седмица Русия ще счита тези украински територии за част от Русия и те ще твърдят, че всички украински опити да си върнат собствената си суверенна територия като „нахлуване в Русия“, каза британския външен министър.

news.bg

Продължи с четенето

България

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел

Published

on

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г., както и избора на нови ръководители на основните институции.

По-рано този месец Димитър Главчев беше в Брюксел за участие в работната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Много сме далеч от момента да се говори за ресор на следващия български еврокомисар, заяви тогава пред български журналисти служебният премиер. България има предварителни позиции, посочи той по повод първите предложения за следващи ръководители на Европейската комисия и на Европейския парламент, и за върховен представител на ЕС по външната политика. Премиерът отбеляза, че срещата не е била официална и е за обсъждане на позициите. Според него всички държави от ЕС имат представа какво ще подкрепят.

Премиерът изрази очакване на редовната среща на Европейския съвет на 27-28 юни да има по-конкретни решения. По неговите думи, едва ли може да се очаква до края на месеца да бъде решено какъв ще бъде ресорът на следващия български еврокомисар. Трябва още време и търпение да се изчака за ресор на новия български комисар, ЕК се очаква да се конституира през ноември, отбеляза той. Другата седмица очакваме ключовите позиции да бъдат ясни, добави още Главчев на 17 юни.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Съдът отново върна на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро за отстраняване на допуснати нарушения

Published

on

Окръжният съд във Варна върна за втори път внесения от прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от пресслужбата на съда.

От съда припомнят, че този път пред съда като обвиняем се изправи единствено бившият кмет на Варна Иван Портних. С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо другите двама обвиняеми по делото и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.

Внесеният граждански иск от Община Варна за нанесени вреди, вследствие на извършените престъпления не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според съдебния състав, предвид фактическата и правна сложност на делото, разглеждането и на гражданския иск би забавило и затруднило съдебното производство. Внесените в съда материали от разследването са 55 тома.

Тричленният съдебен състав прие единодушно, че държавното обвинение не е изпълнило указанията на съда от предходното разпоредително заседание, провело се на 14 февруари тази година. И в новия обвинителен акт отново са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения – противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Иван Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в сега внесения обвинителен акт. Това е ограничило възможността му да се защитава ефективно.

Определението на съдът може да бъде обжалвано или протестирано в седем дневен срок.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Започна онлайн регистрацията за 84-ти плувен маратон Галата – Варна 2024

Published

on

Започна онлайн регистрацията за традиционния плувен маратон „Галата – Варна 2024“. Тази година надпреварата ще се проведе на 4 август (неделя). Стартът на 84-ото издание на състезанието ще бъде в 9:00 часа от плаж „Карантината“.

Всички желаещи да се включат в събитието могат да се запишат в интернет страницата www.varnamaraton.info, най-късно до 17:00 часа на 1 август (четвъртък). След тази дата платформата ще бъде затворена.

Според регламента, всеки кандидат трябва да попълни само една от двете регистрационни форми – на български или на английски език. В момента на регистрация платформата автоматично ще потвърди „вие се регистрирахте успешно за маратона“, което гарантира вашето участие. Плувци, които се регистрират повече от веднъж, ще бъдат заличавани от списъка.

Таксата за участие в плувния маратон „Галата – Варна 2024“ е 30 лв./15 евро (с регистрация на онлайн платформата). В случай, че има желаещи да се включат в деня на надпреварата, таксата за записване на място е 40 лв./20 евро.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page