Connect with us

Новини

Започва гласуването на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Публикувано преди

на

Русия стартира своя план за анексиране на около 15% от украинската територия чрез референдуми в четири региона, контролирани от руските сили, съобщава агенция Ройтерс. Според Запада, този ход е грубо нарушение на международното право, което значително ще ескалира войната.

След почти седем месеца война и критично поражение на бойното поле в Североизточна Украйна по-рано този месец президентът Владимир Путин изрично подкрепи референдумите, след като контролираните от Русия региони се наредиха на опашка, за да поискат бързо гласуване за присъединяване към Русия.

Самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които Путин призна за независими точно преди инвазията, и инсталираните от Русия администрации в Херсонска и Запорожка области ще проведат гласувания.

Гласуването, което Западът и Украйна определят като измама, трябва да започне в петък и ще приключи във вторник. Русия официално ще анексира областите след резултатите.

Кремъл организира фалшиви референдуми, за да се опита да анексира части от Украйна, каза президентът на САЩ Джо Байдън на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Украйна има същите права, които принадлежат на всяка суверенна нация. Ние ще бъдем солидарни с Украйна, добави той.

Украйна, чиито постсъветски граници Русия призна съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г., казва, че никога няма да приеме руския контрол над която и да е нейна територия и ще се бие, докато не бъде катапултиран и последният руски войник.

Путин, върховният лидер на Русия от 1999 г., заяви, че Русия никога няма да изостави тези в регионите, които контролира и които според него искат да се отделят от Киев. Той разглежда войната едновременно като битка за спасяване на рускоезичните в Източна Украйна от преследване и като начин да се осуети това, което според него е западен заговор за унищожаване на Русия. Украйна отрича рускоезичните да са били преследвани.

В пряко ядрено предупреждение към Запада Путин овяби, че ще защитава руската територия и тези региони на Украйна скоро ще бъдат считани за руска територия от Москва с всички средства, с които разполага.

Не е ясно как точно ще работят гласовете във военна зона, когато толкова много хора са разселени. Русия контролира по-голямата част от Луганск и Херсон, около 80% от Запорожие и само 60% от Донецк. Боевете продължават и в четирите района.

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че служители, назначени от Русия в регионите, поставят цели за измислена избирателна активност и нива на одобрение, като някои данни за избирателната активност вече са договорени.

Конфликтът в Източна Украйна започна през 2014 г., след като проруски президент беше свален в украинската революция на Майдана и Русия анексира Крим, докато подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас – който се състои от Донецк и Луганск – се опитаха да се откъснат от контрола на Киев.

След като на 27 февруари 2014 г. руските сили поеха контрола над Крим, който има етническо руско мнозинство и беше прехвърлен на Украйна по съветско време, на 16 март се проведе референдум за присъединяване към Русия. Лидерите на Крим обявиха 97% гласуване за отделяне от Украйна. Русия официално добави Крим на 21 март. Киев и Западът заявиха, че референдумът нарушава конституцията на Украйна и международното право.

От следващата седмица Русия ще счита тези украински територии за част от Русия и те ще твърдят, че всички украински опити да си върнат собствената си суверенна територия като „нахлуване в Русия“, каза британския външен министър.

news.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page