Connect with us

Политика

Зам.-министър на енергетиката Еленко Божков: Чрез търга ще заместим количествата от 7-те танкера

Публикувано преди

на

Зам.-министър на енергетиката Еленко Божков заяви в ефира на Нова телевизия, че една от целите на търга е заместването на количествата от 7-те танкера, които са договорени от правителството „Петков“. Естествено няма как да очакваме „журналистите“ от Нова телевизия да попитат защо трябва да се заменят вече договорените количества, при условие, че България няма други договорени количества. Оказва се обаче, че освен отказа от договорените 7 танкера сериозно се обмисля и сключването на нов дългосрочен договор с Газпром!?!

„Това защо трябва да е лошо – обвързването с нов договор?”. Така служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков отговори на въпрос дали е възможно страната ни да се обвърже с нов дългосрочен договор  с „Газпром”.

Еленко Божков все пак призна, че служебното правителство знаело, че договорените танкери от кабинета на Кирил Петков ще ги има, но не знаели дали, къде и срещу какви пари могат да бъдат разтоварени. Куриозно в случая е, че вместо правителството да работи за осигуряване на разтоварването на тези танкери, то прави нов търг за втечнен газ, за който също няма никаква яснота къде и как ще се разтоварва.

С две думи антикризисния щаб на служебното правителство е решил следното: 

Ще откажем 7-те танкера с договорен газ, който все още няма къде да разтоварим и ще правим търг да ги заменим евентуално с друг газ, за който също нямаме идея къде ще разтоварим. Естествено няма значение, че ще загубим ценно време и ще е много по-трудно да се осигури разтоварване след 2 или след 3 месеца. За капак на всичко ще работим за дългосрочен договор с Газпром, които по всяко време може да ни врътнат кранчето!

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

Политика

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО

Published

on

Снимка: POLITICO

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за 75-годишнината на алианса във Вашингтон, предаде ДПА.

Макрон обърна внимание на „силната опозиция“ на САЩ и Германия за евентуална покана към Украйна да се присъедини към северноатлантическия алианс, съобщи БТА. „В крайна сметка решението за покана на Украйна да се присъедини към НАТО ще бъде взето от съюзниците“, заяви той.

Френският президент припомни също и раздразнението на Киев от липсата на такава покана на предишната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. „Украинците бяха доста раздразнени, когато стигнаха до извода, че вратата е отворена, но не чак дотолкова. И мисля, че сценарият за срещата на върха във Вашингтон е същият“, добави Макрон, попарвайки по този начин индиректно украинските надежди.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page