Connect with us

Позиция

ДБ и „Промяната“ заедно на изборите? *

Публикувано преди

на

Най-важната новина от днес е предложението на ДБ към ПП да се явят заедно на изборите /предизборна коалиция/. Това е стратегически важен ход, който се надявам в ПП да оценят и приемат. Защо?
Тези избори трябва да бъдат Рубикон, между миналото /ГЕРБ и ДПС/ и бъдещето /прореформистките и антикорупционни сили/. В този смисъл те ще бъдат черно бели, екзистенциални, цивилизационни и т.н. Изборите за голямата истина, а не за подробностите.
В тази битка значение има първото място и максимално голямата победа на изборите, максималния брой гласове в Парламента, а не отделните спефицики на партиите. В българската история има един успешен опит – този на ОДС, които спечелиха изборите през 1977 година и успяха да обединят цялото многообразие от различни сили и да управляват 4 години. И с малко повече мъдрост можеха да управляват и повече, ако не беше проекта Сакскобурготски.
Формулата ОДС сработи защото приюти под крилото си всякакви антикомунистически сили. В днешния случай „лепилото“ са антикорупционни, антимафиотски интереси.
Мога да ви изброявам плюсовете на подобна предизборна коалиция на ето още най-важни
1. Ще обере вота, който получава победителя именно защото има най-големи шансове. Този вот е около 5 процента, нарича се суинг вот, на тези които вървят с победителите.
2. Ще демобилизира ГЕРБ защото шансът им да спечелят изборите отива в небитието, а от там логиката на избирателите им /по-голяма част гласуват за власт/ да повторят вота си за тях намалява. Защото ГЕРБ и ДПС ще видят власт през крив макарон.
3. Аргументът против – че ще загубят част от основния си електорат – твърдите привърженици, макар и да има известна тежест, е повърхностен. Всеки политически ход има ползи и загуби. Но по пътя ще се спечелят повече гласове, отколкото ще се загубят. При всички случаи изобилието от избори изтощи мобилизационния ресурс по отделно на партиите.
4. Може да се разпределят и ПП да се върне към народняшкото говорене и центристки позиции, а ДБ да си развие темите в своето поле. Но главното говорене ще бъде мафия/антимафия, корупция/антикорупция.
При всички случаи ще бъде силен мобилизационен ход.
Не че не може да се яват отделно, но по отделно, ще загубят тези 5 процента допълнителен бустерен вот за формиране на мнозинство, който България в момента ще даде именно за да се излезе от цикъла нестабилни правителства. А това е ключова аргумент и актив.
България е уморена от избори и ще даде бонус на този, който може да се откъсне като печеливша комбинация за изборите.
Който разбрал, разбрал.
* Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

By

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

By

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

Позиция

Уж пилот, генерал *

Published

on

By

Всички политици в една или друга степен са случайно попаднали в нея. Румен Радев попадна в политика не по-малко случайно, отколкото Кирил. Да не говорим за Асен, който вече беше служебен министър, в този смисъл не беше непознато лице. И проблемът не е в това колко по-случайно си попаднал или заради кого, а какво правиш като си попаднал.
Румен Радев да запомни, защото очевидно не владее изкуството на въздържанието и не може да овладее емоциите си – когато си в чужбина не говориш по вътрешни теми. Нищо, че е пред български журналисти. Връщаш се и ако искаш още от границата, но вече местно базиран, говориш по местни въпроси.
Второто правило, може да го вземе назаем от Симеон Сакскобурготски – не бързай, стани господар на мълчанието си. Колкото по-високо се намираш в обществената йерархия толкова по-важно е да спазваш това правило. Защото не си Румен, нито Радев, а президентът. Тоест говори държавата от твое лице. И това което е простено човеку, не е простено на държавния глава.
Още при срещата си ДБ започна ненужно да се репчи, петльовска работа. Другият понеделник ще се среща с Кирил и Асен за мандата и какво си мисли да направи. Да ги посрещне във военна си униформа и да им обяви лична война?
Ако не е вярно, че се вижда редовно с Борисов, съзнанието че това не е вярно, би предизвикало много по-балансирана, дори снизходителна реакция. Но изглежда е вярно, защото гневът беше необуздан.
Личният му интерес е да бъде по средата, да балансира. Е, от страната на ДБ и ПП вече няма кого да балансира. В групата с ГЕРБ, ДПС никога няма да бъде свой и ще бъде третия. Дори да му позволят да направи кабинет през Янев.
Изобщо започна да си изпуска нервите. Уж пилот, генерал.
* Заглавието е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page