Connect with us

Свят

ЕС ще въведе квота за 40% жени в управителните съвети на големите компании

Публикувано преди

на

Европейският съюз ще въведе квоти за равенство между половете, за да гарантира, че жените ще имат поне 40% от местата в управителните съвети на големите компании, съобщава Euranetplus.

След повече от десетилетие съпротива от страните членки Европейският съвет и Европейската комисия (ЕК) се споразумяха за приемане на законодателство, което изисква от регистрираните на борсата компании във всички 27 държави членки до средата на 2026 г. жените да заемат поне 40% от местата в управителните съвети без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че иска Европа най-накрая да стане континент с равни възможности за мъжете и жените. „От опит знам, че жените трябва да работят два пъти повече за същата заплата, признание или ръководна позиция като колегите си мъже. Равенството е заложено в Европейския договор от 1957. Пътят е дълъг, но продължаваме да вървим“, каза тя.

Квотното законодателство често се посреща с аргумента, че жените ще получават високите позиции само заради задължението, а не заради таланта и способностите си. Според директора на Европейския институт за полово равенство Карлин Схеле това е цинизъм, защото всички изследвания показват, че женското ръководство носи много икономически и социални облаги на компаниите, стимулира икономическия растеж и иновациите:

„Това, според мен, е аргумент на хората, които подхождат цинично към темата. Те може да твърдят, че жените ще достигнат ръководна позиция само благодарение на закона. Но аз смятам, че не са наясно с факта колко талантливи жени има в ЕС, жени, които имат всички дадености да заемат тези позиции и роли. И досега просто са пренебрегвани. Данните ни доказват безспорно, че когато половото равенство се регламентира със закон, има резултат“.

Според проучвания на ЕК 60% от висшистите в ЕС са жени, но въпреки че са високо квалифицирани, са слабо представени на по-високи изпълнителни позиции. Директивата ще се прилага при дружества с поне 250 служители. В случаите, в които кандидатите са еднакво квалифицирани за определена длъжност, приоритет трябва да има кандидатът от по-слабо представения пол. Страните членки ще трябва да впишат директивата в националното си законодателство през следващите две години.

Регистрираните компании ще бъдат задължени да предоставят ежегодно информация на компетентните органи относно представителството на половете в техните управителни съвети и ако целите не са постигнати, как планират да ги постигнат.

Предложението на ЕС включва „ефективни, възпиращи и пропорционални” наказания за компаниите, които не изпълняват задълженията за подбор и докладване, като например глоби.

offnews.bg

Продължи с четенето

Икономика

AutoZona.bg: Азиатският внос на петрол спадна през април

Published

on

Азиатският внос на суров петрол е намалял през април спрямо март, според оценки на LSEG Oil Research, което предполага бавен растеж на покупките на суров петрол в Азия досега тази година, предаде AutoZona.bg.

Миналия месец Азия – лидерът на вноса на суров петрол и подразбиращото се търсене на внос – отбеляза внос от средно 26,89 милиона барела на ден (bpd), според данните на LSEG Oil Research, цитирани от Клайд Ръсел, коментатор на Reuters за стоки и енергия в Азия.

Вносът през април е намалял от 27,33 милиона барела на ден суров петрол в Азия, внесен през март, и е непроменен в сравнение с 26,68 милиона барела на ден внос през февруари, показват данните на LSEG Oil Research.

Вносът на суров петрол в Азия е средно 27,03 милиона барела на ден между януари и април, което е само с 300 000 барела на ден над пристиганията през първите четири месеца на 2023 г., според данните.

Докато вносът не е непременно показателен за търсенето, бавният растеж в Азия – регионът с най-голям внос – досега тази година може да породи известни опасения относно търсенето на петрол. Спадът във вноса може също да е знак, че вносителите не са се втурнали да купуват суров петрол, докато цените се покачват над 80 долара за барел през февруари и март, месеците, в които покупките са номинирани и направени за пристигане на товари през април.

Във всеки случай прогнозистите, включително ОПЕК, която вижда Азия като свой най-важен пазар, очакват глобалното търсене на петрол да започне да се повишава през сезона на шофиране и летните месеци, тъй като повече хора пътуват и отиват на почивка.

Глобалното търсене на петрол през лятото се очаква да бъде силно, тъй като потреблението на транспортни горива се очаква да нарасне навсякъде и в регионите с увеличаване на летните и ваканционните пътувания, каза ОПЕК в последния си месечен доклад за пазара на петрол (MOMR) за април.

Групата има „стабилна перспектива за търсенето на петрол за летните месеци“.

Продължи с четенето

Политика

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Published

on

Снимка: Официална страница на Володимир Зеленски във Фейсбук

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде ТАСС, съобщи БТА.

В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от наказателния кодекс на Руската федерация, но не се уточнява кой.

Роденият на 25 януари 1978 г. в Кривой рог. Зеленски стана президент на Украйна през 2019 г., посочва ТАСС.

Продължи с четенето

Политика

Швейцарска парламентарна комисия подкрепи план за 5,5 милиарда помощ за Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Швейцарска парламентарна комисия гласува снощи план за подпомагане на Украйна на стойност 5,5 милиарда швейцарски франка като част от пакет, целящ да подобри отбранителните способности на Швейцария, предаде БТА.

Подкрепен от депутати от лявоцентристки и дясноцентристки партии, комисията по сигурността към горната камара на парламента одобри пакет за отделяне на 10,1 милиарда франка допълнителни средства за армията, в които са включени и парите за Украйна.

Планът, който все още среща пречки и не може да стане закон, е одобрен с 8 на 5 гласа, тъй като десните партии се противопоставиха на сделката.

Парламентът каза в изявление, че пакетът на стойност няколко милиарда долара е замислен като допълнителен принос към сигурността на Швейцария и „мира в Европа“ заради водената от Русия война срещу Украйна.

Швейцария е под натиска на съюзници от Запада да отдели средства, за да помогне на Украйна,въпреки че десните националисти в парламента настояват страната да остане напълно неутрална. Частта от пакета, предвидена за Украйна, цели да подпомогне възстановяването на инфраструктурата, необходима за живота и оцеляването в страната, заяви парламентът.

Комисията гласува плана по-малко от два месеца преди Швейцария да стане домакин на международна конференция, посветена на връщането на мира в Украйна.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page