Министрите на енергетиката се договориха да поискат от страните-членки задължително намаляване на потреблението на енергия в пиковите часове в ЕС, съобщи след края на заседанието им еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. По въпроса за тавана на цените на газа от Русия обаче стана ясно, че няма единна позиция, обяви БНР.

„Четири са основните компоненти, върху които страните-членки очакват Комисията да даде законодателни предложения в рамките на няколко дни, така че дискусиите да приключат до края на месеца и евентуално да бъде свикан извънреден енергиен съвет“, заяви министърът на индустрията и търговията на Чехия Йозеф Сикела. Става дума за таван на приходите на производителите на ток с ниски производствени разходи, таван на цените на газа, мерки за намаляване на потреблението на ток в целия ЕС и помощ за решаване на проблема с намалената ликвидност.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон подчерта: „Ние възнамеряваме да наложим задължителни цели на страните-членки за намаляване на потреблението в пиковите часове. След това те ще трябва да ги приложат въз основа на националните обстоятелства“.

Министър Сикела поясни, че очаква в този случай да се подходи като при споразумението за намаляване на газ – първо, да има доброволен подход, който впоследствие да стане задължителен. През август министрите на енергетиката се споразумяха страните-членки да намалят консумацията на синьо гориво с 15 на сто до края на март. Препъни камъкът обаче и този път се оказа таванът на цените на газа от Русия.

Министър Сикела призна, че е необходимо повече време, за да се стигне до споразумение по въпроса.

Била е дискутирана идеята за налагане на таван на цените на газа в ЕС като цяло, което еврокомисар Симсон коментира така: „Наистина, днес няколко министри поискаха да анализираме евентуално налагане на таван на цените на целия газ, който ЕС внася. Но ако целта на нашата политика е да отговорим на руските манипулации при доставките на синьо гориво за Европа, има смисъл да поставим на прицел единствено руския газ“.

Министър Росен Христов: Страната ни ще реши кои от мерките за пестене на енергия да подкрепи

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви пред БНТ, че страната ни ще реши кои от предложените мерки на Съвета да подкрепи след като ги анализира подробно.

„Това, което обсъждахме и подкрепихме, е моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни организационни промени. Това е включително в някакви късни часове да се изключва част от улично осветление, например осветяване на сгради, т.е. мерки, които повечето компании от частния сектор са ги правили през годините с цел оптимизиране на разходи и печалба. Сега тези неща да се внедрят и на национално ниво“.

Според министъра на енергетиката сметките за ток през отоплителния сезон ще бъдат поносими за домакинствата: „Цената за октомври за газа се очаква да е значително по-ниска основно във връзка с това, че заработва интерконекторът. Ние сме в последния стадий на преговори с доста източници на газ, различни от „Газпромекспорт“ , където договаряме цени, които ще бъдат под тези на доставките от септември, които бяха договорени от предишното правителство. Така че за това съм силен оптимист, че ще има значително намаляване цената на газа, включително от месец октомври“.

Опитите за подновяване на преговорите с „Газпром“ продължават, каза още министър Христов. „Процесът там не е спирал. И предишното правителство, и ние продължаваме да си пускаме заявки, т. е. ние продължаваме да се опитваме да бъдем изправна страна по договора като единия ефект, който очакваме, е евентуално да се възобновят доставките, другият – да имаме добра позиция при евентуален арбитраж“, заяви той.