Connect with us

Свят

ЕС постигна напредък по мерките в енергийната криза

Публикувано преди

на

Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък все пак постигна предварителен напредък по мерките за справяне с енергийната криза. Страните дадоха „зелена светлина“ на Европейската комисия (ЕК) да работи по предложения за временно ограничение на цените, съобщи Politico.

Съвместни поръчки на газ и временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, за да се ограничат незабавно прекомерните цени се оформиха като възможни решения в края на първия ден на срещата на върха.

Германия, която беше един от най-силните противници на тавана на цените, най-накрая даде подкрепата си за краткосрочен контрол на разходите за газ, докато не бъде създадена нова система за ценообразуване.

Голяма част от детайлите обаче все още не са уточнени.

Лидерите започнаха допълнителни разговори за среща на енергийните министри следващата седмица. Германският канцлер Олаф Шолц дори каза, че може да е необходима спешна среща на върха на лидерите на ЕС следващия месец – ефективно давайки на Германия и други вето върху окончателното предложение, ако е необходимо.

„Много добра и солидна пътна карта“, каза предеседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Списък от мерки, върху които ще се работи допълнително“, съгласи се председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Другото основно предложение за ограничаване на цените на газа – схема за ограничаване на цената на газа, използван за производство на енергия, наречена Иберийски механизъм – също ще се придвижи напред. Но това също ще дойде с множество условия, включително обещание за включване на „анализ на разходите и ползите“. Страните от ЕС също подкрепиха доброволен план за съвместно закупуване на газ – след като Унгария се противопостави на задължителния подход.

Евролидерите се договориха за мерки за енергийна солидарност между държави в случай на прекъсване на доставките на газ за някои от страните.

Съвместните поръчки на газ ще бъдат доброволни. Те са задължителни само за 15% от доставките, необходими за запълване на хранилищата. До началото на следващата година Европейската комисия ще трябва да разработи нов пазарен показател, който отразява по-точно условията на газовия пазар в Европа.

Очаква се средства от кохезионните фондове да бъдат пренасочени за защита на домакинствата и бизнеса.

Отново сме свидетели на класически резултат за ЕС. Всеки получава малко, никой не получава всичко, повече говорене е неизбежно и мнозина ще възроптаят на безкрайния процес. Но, настояха лидерите, всичко опира до единство.

„Днес беше добро упражнение да се изслушваме един друг и да си вярваме“, каза белгийският премиер Александър Де Кроо. „Човешкият елемент, доверието, е по-важен от заключенията на Съвета.“

По-рано вечерта италианският лидер в оставка Марио Драги призова колегите си да приемат общ фонд, който да помогне за понижаване на цените на енергията, предлагайки последна молба на последната си среща на върха на ЕС като министър-председател.

Неговата намеса се включи в късното допълнение към окончателното комюнике, което призовава за „общи решения на европейско ниво, където е подходящо“ – широко възприемано като намигване към възможни общоевропейски програми, които да помогнат за поемането на финансовото бреме на енергийната криза.

Все пак Шолц каза, че ЕС ще проучи „какво е възможно“ и не изключи блокът да поеме нов дълг, за да финансира финансов инструмент, подобен на програмата SURE на ЕС от ерата на COVID, която предлагаше на страните заеми за укрепване на усилията за финансова помощ.

Припомняме, че фон дер Лайен предложи миналата седмица различни видове тавани на цените на газа, които лидерите на ЕС да обсъдят, след като Франция, Италия, Полша и 12 други страни миналата седмица призоваха Брюксел да предложи такъв, но засега явно няма разбирателство по този въпрос.

Министрите на финансите от еврозоната ще разгледат отново въпроса на следващата си среща.

news.bg

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

Новини

Футболният свят се сбогува със своя крал

Published

on

By

Пеле, бразилският крал на футбола, който спечели рекордните три световни първенства и се превърна в една от най-влиятелните спортни фигури на миналия век, почина в четвъртък. Той беше на 82 години.

Футболистът се лекуваше от рак на дебелото черво от 2021 г. Медицинският център, в който беше хоспитализиран през последния месец, съобщи, че е починал от полиорганна недостатъчност в резултат на карцинома.

„Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление“, каза Неймар, друга бразилска футболна звезда, в Instagram. „Футболът и Бразилия издигнаха позицията си благодарение на Краля! Няма го, но магията му ще остане. Пеле е вечен!“

Погребението e планирано за понеделник и вторник, като ковчегът му ще бъде пренесен по улиците на Сантос, крайбрежния град, където започва легендарната му кариера.

Той извежда Бразилия до висотата на световния футбол и става глобален посланик на своя спорт.

Ранни години

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш на 23 октомври 1940 г. Длъжен е да положи огромни усилия, докато успее да закупи първите си спортни обувки и екипировка.

Талантът на Пеле привлича вниманието, когато той е само на 11 години, и местен професионален играч го води в младежките отбори на Сантос. Не му отнема много време, за да стигне до старшия отбор.

Въпреки младостта и ръста си, той вкарва срещу възрастни мъже със същата лекота, която показва срещу приятели у дома. Той дебютира с бразилския клуб на 16 години през 1956 г. и клубът бързо печели световно признание.

Кариера

Играчът, който днес е наричан „Кралят“, взема участие в Световното първенство през 1958 г. в Швеция, където е най-младият играч на турнира. Той вкарва два гола при победата на Бразилия с 5-2 над страната домакин във финала.

По-късно през 1962 година играе само два мача по време на Световното първенство поради контузия.

Световното първенство през 1966 г. в Англия – спечелено от домакините – е горчиво за Пеле, който тогава вече е смятан за най-добрия играч в света. Бразилия отпада в груповата фаза и Пеле, ядосан от грубото отношение, се заклева, че това е последното му световно първенство.

През 1970 година обаче се превръща в емблемата на триумфа на страната му в Мексико. Той отбеляза първия гол във финала срещу Италия, последният му мач на Световното първенство.

Общо Пеле изиграва 114 мача с Бразилия, като отбелязва рекордните 95 гола, включително 77 в официални мачове.

Работата му със Сантос продължава три десетилетия, докато той не се пенсионира след сезон 1972 г. Богати европейски клубове се опитаха да го приемат, но бразилското правителство се намесва, за да го предпази от продажба, като го обяви за национално богатство.

През 1975 г. той се присъединява към Ню Йорк Космос от Северноамериканската футболна лига. Въпреки че е на 34 години и е минал разцвета на силите си, Пеле дава по-висок профил на футбола в Северна Америка. Той извежда Космос до титлата в лигата през 1977 г. и отбеляза 64 гола за три сезона.

Пеле завършва кариерата си на 1 октомври 1977 г. в изложба между Cosmos и Santos пред публика в Ню Джърси от около 77 000 души. Той изиграва половината мач с всеки клуб. Сред високопоставените гости е може би единственият друг спортист, чиято слава обхваща целия свят — Мохамед Али.

Живот след футбола

Животът на Пеле след футбола приема много форми. Той беше политик – извънреден министър на спорта на Бразилия – богат бизнесмен и посланик на ЮНЕСКО и ООН. Има роли във филми, сапунени сериали и дори композира песни и записва компактдискове с популярна бразилска музика.

Тъй като здравето му се влошава, пътуванията и изявите му стават по-редки. Той често е виждан в инвалидна количка през последните си години и не присъства на церемония за откриване на статуя, на която той представлява отбора на Бразилия от Световното първенство през 1970 г.

Пеле издържа трудни моменти в личния си живот, особено когато синът му Едино е арестуван по обвинения, свързани с наркотици. Пеле има две дъщери извън брака си и пет деца от първите си два брака, с Розмери дос Рейс Чолби и Асирия Сейксас Лемос. По-късно се жени за бизнесдамата Марсия Сибеле Аоки.

Пеле прекарва своя 80-ти рожден ден изолиран с няколко членове на семейството в къща на плажа.

Почивай в мир, Пеле!

Продължи с четенето

Свят

Австрия бори джигити на пътя с конфискация на кола и продажба на търг

Published

on

By

Шофьорите в Австрия, виновни за превишена скорост, ще се сблъскат с конфискуване на кола и продажба на търг, каза правителството в понеделник, опитвайки се да възпре „момчетата състезатели„, съобщава „Ройтерс“.

Планираната промяна в законодателството, обявена от управляващата коалиция на консерваторите и Зелените, има за цел да затегне правилата на Австрия, за да ги доближи до тези в други страни като съседна Германия и Швейцария.

Местните власти казват, че се опитват да поставят под контрол незаконните улични състезания и други случаи на превишена скорост. Въпреки че повечето шофьори никога няма да ги забележат, те причиняват смъртни случаи, понякога включващи невинни минувачи.

„При скоростите, за които говорим тук, никой не контролира напълно превозното си средство. Колата се превръща в неконтролируемо оръжие и опасност за напълно невинни хора„, каза министърът на транспорта Леонор Гевеслер от Зелените на пресконференция, на която очерта плана.

По-конкретно, всеки, хванат да шофира с 60 км в час над ограничението на скоростта в градовете, където ограничението обикновено е до 50 км/ч, или със 70 км/ч над ограничението другаде, където ограничението е до 130 км/ч, ще му бъде конфискувана колата за срок до две седмици, според плана на правителството.

Ако са повторни нарушители или са първи нарушители, които карат особено бързо, повече от 80 км/ч над ограничението в даден град или повече от 90 км/ч над него другаде, колата им ще бъде конфискувана завинаги и продадена на търг, каза Гевеслер.

Последният план е в допълнение към мерките, въведени миналата година, които увеличиха срока, за който водачите губят книжките си в случаи на превишена скорост и екстремна скорост.

„Този, който вече няма кола, не може повече да кара с превишена скорост. Точно затова тази мярка е толкова успешна в други страни – защото удря там, където боли, и защитава населението като цяло“, каза Гевеслер и добави, че макар мерките да са строги, те са необходими.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page