Connect with us

Свят

ЕС постигна напредък по мерките в енергийната криза

Публикувано преди

на

Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък все пак постигна предварителен напредък по мерките за справяне с енергийната криза. Страните дадоха „зелена светлина“ на Европейската комисия (ЕК) да работи по предложения за временно ограничение на цените, съобщи Politico.

Съвместни поръчки на газ и временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, за да се ограничат незабавно прекомерните цени се оформиха като възможни решения в края на първия ден на срещата на върха.

Германия, която беше един от най-силните противници на тавана на цените, най-накрая даде подкрепата си за краткосрочен контрол на разходите за газ, докато не бъде създадена нова система за ценообразуване.

Голяма част от детайлите обаче все още не са уточнени.

Лидерите започнаха допълнителни разговори за среща на енергийните министри следващата седмица. Германският канцлер Олаф Шолц дори каза, че може да е необходима спешна среща на върха на лидерите на ЕС следващия месец – ефективно давайки на Германия и други вето върху окончателното предложение, ако е необходимо.

„Много добра и солидна пътна карта“, каза предеседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Списък от мерки, върху които ще се работи допълнително“, съгласи се председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Другото основно предложение за ограничаване на цените на газа – схема за ограничаване на цената на газа, използван за производство на енергия, наречена Иберийски механизъм – също ще се придвижи напред. Но това също ще дойде с множество условия, включително обещание за включване на „анализ на разходите и ползите“. Страните от ЕС също подкрепиха доброволен план за съвместно закупуване на газ – след като Унгария се противопостави на задължителния подход.

Евролидерите се договориха за мерки за енергийна солидарност между държави в случай на прекъсване на доставките на газ за някои от страните.

Съвместните поръчки на газ ще бъдат доброволни. Те са задължителни само за 15% от доставките, необходими за запълване на хранилищата. До началото на следващата година Европейската комисия ще трябва да разработи нов пазарен показател, който отразява по-точно условията на газовия пазар в Европа.

Очаква се средства от кохезионните фондове да бъдат пренасочени за защита на домакинствата и бизнеса.

Отново сме свидетели на класически резултат за ЕС. Всеки получава малко, никой не получава всичко, повече говорене е неизбежно и мнозина ще възроптаят на безкрайния процес. Но, настояха лидерите, всичко опира до единство.

„Днес беше добро упражнение да се изслушваме един друг и да си вярваме“, каза белгийският премиер Александър Де Кроо. „Човешкият елемент, доверието, е по-важен от заключенията на Съвета.“

По-рано вечерта италианският лидер в оставка Марио Драги призова колегите си да приемат общ фонд, който да помогне за понижаване на цените на енергията, предлагайки последна молба на последната си среща на върха на ЕС като министър-председател.

Неговата намеса се включи в късното допълнение към окончателното комюнике, което призовава за „общи решения на европейско ниво, където е подходящо“ – широко възприемано като намигване към възможни общоевропейски програми, които да помогнат за поемането на финансовото бреме на енергийната криза.

Все пак Шолц каза, че ЕС ще проучи „какво е възможно“ и не изключи блокът да поеме нов дълг, за да финансира финансов инструмент, подобен на програмата SURE на ЕС от ерата на COVID, която предлагаше на страните заеми за укрепване на усилията за финансова помощ.

Припомняме, че фон дер Лайен предложи миналата седмица различни видове тавани на цените на газа, които лидерите на ЕС да обсъдят, след като Франция, Италия, Полша и 12 други страни миналата седмица призоваха Брюксел да предложи такъв, но засега явно няма разбирателство по този въпрос.

Министрите на финансите от еврозоната ще разгледат отново въпроса на следващата си среща.

news.bg

Продължи с четенето

Свят

Германия обяви, че ще достави още една система „Пейтриът“ в Украйна

Published

on

Германия ще предостави още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ (Patriot) на Украйна, за да укрепи отбраната ѝ срещу Русия, обяви германското министерство на отбраната, цитирано от ДПА, съобщи БТА.

Системата ще бъде взета от запасите на германските въоръжени сили и ще бъде предадена незабавно, каза ведомството.

„Руският терор срещу украинските градове и инфраструктурата на страната причинява неизмерими страдания“, се казва в изявление на министъра на отбраната Борис Писториус.

Германия досега е доставила две системи „Пейтриът“ в Украйна. Според министерството на отбраната системата се е доказала в боя срещу руската агресия.

Доставката следва да бъде разглеждана в контекста на интензивните съвместни усилия на Писториус и на външната министърка Аналена Бербок да убедят партньорите на страната да предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана, коментира ДПА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Германия за изпращането на системата „Пейтриът“ „в критичен момент“, предаде Ройтерс. „Продуктивен разговор с германския канцлер Олаф Шолц. Призовавам всички други лидери на партньорски страни да последват този пример“, заяви Зеленски в своя публикация в приложението „Телеграм“.

Продължи с четенето

Интересно

Останали без пари, аржентинците продават ирисите си за малко криптовалута

Published

on

Няколко долара в очното дъно. В една страна, разтърсена от инфлация, към която се добавя и нова политика на икономии, десетки хиляди аржентинци предоставят ирисите си за биометрично сканиране на криптовалута „Уърлдкойн“ (Worldcoin), информира Франс прес, цитира БТА.

В малък търговски център в Буенос Айрес Хуан Соса замръзва за няколко секунди пред сребърна сфера с вградена камера, която сякаш е излязла от стар научнофантастичен филм. Преминава кръг светлина и той получава в цифровия си портфейл токени, които се равняват на 80 долара.

„Правя го, тъй като нямам вече и песо. За нищо друго“, мърмори 64-годишният учител по бойни изкуства. „Не бих искал да го правя, но на моята възраст вече никой не ми дава работа, а имам нужда от пари“, заяви той пред агенцията.

Журналистите от АФП са срещнали мнозина с профила на Хуан Соса на опашките пред щандовете на „Уърлдкойн“ в столицата (250 в страната), на които млади оператори сканират ирисите им с биометричен апарат.

За „Уърлдкойн“ не става дума за „трансакция“ – ирис срещу пари, а за първите стъпки към изграждането на „най-голямата финансова и идентификационна мрежа в света, която запазва конфиденциалността на личните данни“.

Ирисът е един вид цифров паспорт, функциониращ благодарение на блокчейна и позволява на потребителите да докажат идентичността си онлайн, без да споделят лични данни. С надеждата за универсални доходи, изразени в криптовалута.

Системата за проверка на „Уърлдкойн“, базирана върху разпознаването на ириса, пусната през юли 2023 г. от шефа на „ОупънЕйАй“ (OpenAI) Сам Алтман, се проучва внимателно от регулаторните органи в няколко страни, които се опасяват за защитата на личните данни.

През март Испания, а след това и Португалия спряха дейността на „Уърлдкойн“, докато трае разследването.

В днешна Аржентина обаче при инфлация от 211 процента през 2023 г. и строги икономии под управлението на ултралиберала Хавиер Милей през 2024 г. „Уърлдкойн“ е хит. От началото на годината 500 000 души или 15 на сто от общо 3 милиона души по целия свят, които са „предоставили“ ириса си, са били аржентинци, според януарските данни на компанията.

„За много хора нещата вървят много зле, те вече не могат да се справят с една заплата, ето защо правят подобни неща“, каза Мириам Мареро , 42-годишна касиерка, посочвайки кълбото, което ще сканира ириса й. Тя също го прави за пари, в случая, за да подаде ръка на приятел.

Компанията уверява, че „сигурността и конфиденциалността са приоритети и „кълбото“ разполага със „стабилни функции за сигурност“, които да попречат на кражба, фалшификация  или пиратство.

Тиаго Сада, продуктов мениджър на „Инструменти за човечност“, калифорнийският холдинг, който стои зад „Уърлдкойн“, подчерта пред АФП, че има „отворен диалог с регулаторните органи във всяка страна, както по отношение на финансовия аспект, така и на конфиденциалността“.

Текущите разследвания, целящи да проверят дали се изпълняват поетите ангажименти , са „абсолютно нормални“, заяви той. Като това, което провежда Аржентинската агенция за прозрачност и защита на данните (АAIP).

Остава фактът, че биометричен индикатор като ириса, единствен по рода си за всеки човек, е „ултра чувствителен“, настоява Наталия Суасо, анализатор и дигитален консултант към агенция „Салта ахенсия“ (Salta Agencia).

„Не мисля, че хората не разбират последиците, но мнозина от тях го правят за пари“, в една страна, в която минималната заплата е около 220 долара. „Има също и идея за магия, генерирана от сферата, любопитство“, добави тя.

За „Портекос“ („пристанищните хора“, както са известни гражданите на Буенос Айрес – бел.ред.), които са увековечили ириса си, остават редица въпроси: „Ирисът е нещо единствено по рода си, не знам кой държи тези данни и това леко ме безпокои“, казва Улисес Ерера, 20-годишен студент . Той също не би го направил, ако нямаше спешна финансова необходимост.

Много аржентинци, изпаднали в затруднение, обаче не отдават особено значение на този аспект. „От години давам личните си данни на редица компании. Сега поне ми дават пари“. подиграва се Федерико Мастронарди , 33-годишен музикант без пукната пара в джоба.

Продължи с четенето

Новини

ЕК очаква да работи с Анкара по реформите за сближаване с ЕС след турските местни избори

Published

on

Очакваме да работим с Турция по реформите, които ще я сближат допълнително с ЕС, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос за оценка на турските местни избори, предаде БТА. Той отбеляза, че според международните наблюдатели изборите в Турция са били добре организирани и са отчели волята на гражданите.

Приветстваме участието на гражданите в изборите. Основните права и демокрацията са в сърцевината на нашите отношения с Турция, допълни говорителят.

Той уточни, че наблюдателите са отчели известни недостатъци в хода на предизборната кампания. За нас изборите са важни, защото те са начинът хората да определят от кого желаят да бъдат представлявани, обобщи говорителят.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page