Connect with us

Новини

ЕС постигна консенсус 90% от руския петрол да бъде забранен до края на годината

Публикувано преди

на

Европейският съюз се съгласи да забрани 90% от вноса на руски петрол до края на годината, съобщиха лидерите на Европейския съвет.

Руският петрол, доставян с танкери, ще бъде забранен, а ще бъде направено изключение за южния сегмент на тръбопровода „Дружба“, каза на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Северният сегмент на газопровода обслужва Полша и Германия, които се съгласиха с ембаргото. Южната част отива към Унгария, Словакия и Чехия. Фон дер Лайен уточни, че ще бъде направено изключение за южния сегмент, който представлява 10% от вноса на руски петрол.

 

„Имаме ясно политическо изявление от Полша и Германия, че те, както и останалите, ще спрат руския петрол до края на годината. Покрихме като цяло 90% от спирането на руския петрол през този период от време. Остават кръговото 10 или 11%, което се покрива от южната „Дружба“. За момента се договорихме за изключения“, каза фон дер Лайен.

Фон дер Лайен добави, че лидерите на ЕС ще продължат да се срещат, за да обсъдят подробности за петролното ембарго и други части от пакета от санкции.

 

„Европейският съвет се съгласява, че шестият пакет от санкции срещу Русия ще обхване суровия петрол, както и петролните продукти, доставяни от Русия в страните членки, с временно изключение за суровия петрол, доставян по тръбопровод“, се казва в изявление на Европейския съвет. .

 

Алтернативи на руските доставки?

 

Фон дер Лайен обясни, че би било възможно да се увеличи използването на нефтопровода „Андриа“ в Хърватия за доставка на петрол за Унгария без Русия. Тя добави, че рафинериите в Унгария ще трябва да бъдат актуализирани, за да приемат петрол от Хърватия.

 

„Това, което направихме днес, е голяма крачка напред. Защото сега се отървахме от въглищата – а това вече беше много трудно. Сега по същество имаме политическо споразумение как постепенно да спрем петрола в ясен срок“, категорична е фон дер Лайен.

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page