ЕС одобри 5 млрд. евро за Украйна

0
75

Министрите на финансите на ЕС и управителите на централните банки се срещнаха с представители на Европейската комисия и ЕЦБ на неформалната среща на Съвета по икономически и финансови въпроси в Прага вчера. Министрите на финансите обсъдиха въздействието на руската агресия в Украйна върху европейските икономики и подкрепиха бързото приемане на допълнителна финансова помощ за нападнатата от Русия страна в размер на 5 милиарда евро.

След споразумението през юли за предоставяне на 1 милиард евро финансовите министри на ЕС в Прага се съгласиха да ускорят следващия транш от макрофинансовата помощ за Украйна в размер на 5 милиарда евро.

Новият заем ще се използва за ежедневното управление на държавата и за осигуряване на функционирането на критичната инфраструктура на страната, като офиси, училища и болници. На следващите срещи на Екофин ще настоявам за бързо споразумение относно предоставянето на останалите три милиарда евро, за които трябва да се споразумеем и за разделянето на тази сума на заеми и безвъзмездни средства“, коментира Збинек Станджура, министър на финансите на Чехия.

Тази финансова помощ, след като бъде приета, ще допълни друга подкрепа от ЕС за Украйна в областта на хуманитарната помощ, развитието, митниците и отбраната.

По време на дебата вчера финансовите министри обсъдиха и следвоенното възстановяване на Украйна.

 

economic.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page