ЕС не постигна съгласие за ограничаване на пътуванията на руснаци в Европа

0
71

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, се сблъска със силна съпротива от страна на някои страни членки по въпроса за мерките за ограничаване на пътуванията на руснаци в Европа след инвазията в Украйна, предаде Франс прес. Темата е една от основните на двудневната среща на външните министри на ЕС, заседаващи в Прага.

Чехите искат да замразят действието на споразумението от 2007 г., улесняващо издаването на визи на руски туристи, а други страни призоваха за пълна забрана на визите за руски граждани. Против подобно решение обаче се обявиха държави, като Унгария, Люксембург и Австрия.

„Няма място за туризъм“, каза пред журналисти чешкият министър на външните работи Ян Липавски и добави, че мярката ще „изпрати сигнал до елита в Москва и Санкт Петербург“. свободно.

„Не мисля, че забраната за издаване на визи е подходящо решение при настоящите обстоятелства“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, чиято страна запази близки отношения с Кремъл.

Против мярката, която би засегнала обикновените руснаци, се обяви и външният министър на Люксембург Жан Аселборн, който възрази срещу създаването на „нова желязна завеса в Европа“.

„От самото начало всички се съгласихме, че това е война на (руския президент Владимир) Путин“, добави той.

Френската външна министърка Катрин Колона предложи „да се прави разлика между тези, които са започнали войната, на първо място руския президент, неговото обкръжение и всички, които подкрепят военните му усилия, и от друга страна руските граждани, творци, студенти, журналисти“. Искаме и трябва да продължим да поддържаме връзки с тези хора, каза тя и отбеляза, че руските олигарси, срещу които вече са наложени санкции, няма да дойдат „да пазаруват нито във Франция, нито в Европа“.

Австрийският им колега Александер Шаленберг заяви, че ЕС не бива „да издава категорични присъди за 140 милиона души“, имайки предвид населението на Русия.

На 25 февруари, ден след като Русия нахлу в Украйна, Чехия спря да издава визи на руснаци с малки изключения.

Съседни на Русия държави – Естония, Финландия, Латвия, Литва и Полша, призоваха Брюксел да забрани издаването на шенгенски визи на руски туристи.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page