Connect with us

Новини

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци

Публикувано преди

на

Страните от Европейския съюз започнаха да обсъждат в понеделник как да се отнасят към руснаците, които се опитват да влязат в блока, за да избегнат мобилизацията, започната от президента Владимир Путин заради войната в Украйна, предава Ройтерс.

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, след като Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната, предава Ройтерс.

Последните събития породиха опасения от увеличен трафик и възможни рискове за сигурността по границите. Лидерите на ЕС отправиха смесени послания преди срещата на посланиците в Брюксел в понеделник, като още една среща е планирана за вторник.

Белгийският премиер Александър де Кроо каза в телевизионното предаване, че блокът не трябва да отваря широко вратите си за тези, които сега бягат от военна служба.

„Мисля, че сега Европа не може да решим да кажем „да“ на всички руснаци, които отказват да служат по съвест или не са съгласни с режима в Русия“, каза де Кроо.

„Днес почти не раздаваме визи на руснаци и искам да остане така… Ще бъде труден сигнал във връзка с многото украински бежанци, които сме приели в нашата страна, изведнъж да започнем да приемаме руснаци като добре дошли.“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел възприе различна тактика, като каза пред Politico в петък, че блокът трябва да покаже „отвореност към тези, които не искат да бъдат инструментализирани от Кремъл“.

Представител на ЕС каза пред Ройтерс, че отварянето на границите може да предизвика голям миграционен натиск върху източния фланг на ЕС, както и рискове за сигурността, ако руски агенти също преминат, за да организират провокация или да участват в хибридна война.

От друга страна, липсата на ангажираност би обезсърчила тези руснаци, които се противопоставят на Путин, добави служителят, който говори при условие за анонимност.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, съобщиха финландските власти, докато руските държавни медии съобщиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един момент в неделя, с повече от 3000 превозни средства на опашка.

Повече от 2000 души са били задържани в цяла Русия за протести срещу мобилизацията, казва независимата мониторингова група „ОВД-инфо“. На фона на забранената критика на конфликта демонстрациите бяха сред първите признаци на недоволство от началото на войната.

В понеделник високопоставеният руски депутат Сергей Цеков каза пред агенция РИА, че самата Русия трябва да забрани на хората в наборна възраст да напускат страната.

Запитан за такава възможност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: „В момента не са взети решения по този въпрос“.

news.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page