Connect with us

Икономика

Енергийната криза в Европа променя геополитиката

Публикувано преди

на

Енергийната криза в Европа е много повече от проблем с енергията. Това е и импулсът за голяма геополитическа реконфигурация в глобален мащаб. Никой не знае точно как ще изглеждат световните енергийни и политически пейзажи, когато прахът се улегне (което, между другото, ще минат години), но е гарантирано, че ще бъде значително по-различно от това, което беше денят преди Русия – исторически най-големият износител на петрол и природен газ за Европейския съюз в дългосрочен план – незаконно нахлу в Украйна.

Тазгодишната енергийна перспектива от Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреждава, че в момента преживяваме „глобална енергийна криза с безпрецедентна дълбочина и сложност“ и че „няма връщане към начина, по който нещата бяха“ преди безпрецедентната двойна шокове от пандемията от новия коронавирус и войната на Русия в Украйна. Заедно тези събития вече преконфигурираха енергийната търговия в световен мащаб, но ударните вълни за световната икономика тепърва започват.

Мнозина гледат на настоящия енергиен дефицит на Европа като на вид героизъм, тъй като Европейският съюз понесе огромен икономически удар, за да наложи енергийни санкции на Кремъл – единственият вид санкция, която наистина може да осакати руската икономика с надеждата да сложи край на войната в Украйна. „В борбата да помогне на Украйна и да се противопостави на руската агресия, Европа показа единство, смелост и принципна готовност да поеме огромни разходи“, наскоро писа Economist.

Но освен за възхищение, действията на Европа са повод и за сериозно безпокойство. Понастоящем цените на газа са шест пъти по-високи от средните ставки и новото моделиране предполага, че 10% увеличение на реалните цени на енергията е свързано с 0,6% увеличение на смъртните случаи през типичен зимен сезон – което се равнява на над 100 000 допълнителни смъртни случая на възрастни хора в целия свят Европа през следващите месеци.

Не само Европа трябва да поеме тези разходи. Финансовата уязвимост, произтичаща от Европа, заплашва да дестабилизира не само някои от по-задлъжнелите европейски страни, но и развиващите се нации и нетните вносители на енергия по света. Както винаги, бедните са тези, които ще загубят най-много, а глобалният юг неизбежно ще понесе огромна тежест от енергийна война, с която те нямат нищо общо на първо място. Въпреки че опустошителните последици от пировата енергийна война между Русия и Европа вече тежат тежко върху потребителите по целия свят, това само ще се влоши през следващата година.

Наскоро публикуваната водеща годишна прогноза на ОИСР предвижда „значително забавяне“ за глобалната икономика през 2023 г., намалявайки до 2,2%, а след това „малко възстановяване през 2024 г.“ до около 2,7%. За икономиката на Съединените щати, която досега беше относително защитена от кризата, перспективите са още по-мрачни. ОИСР прогнозира, че икономиката на САЩ ще нарасне само с 1,8% тази година (в сравнение с 2,2% за световната икономика) и нищожните 0,5% през следващата година, преди да се „възстанови“ леко, за да постигне слаб растеж от 1% през 2024 г. ясно се насочи към „брутално икономическо притискане“, което ще бъде основен стрес тест за Европа, нейните съюзници и нейните врагове.

„Нараства страхът, че преработването на глобалната енергийна система, американският икономически популизъм и геополитическите разриви застрашават дългосрочната конкурентоспособност на Европейския съюз и страните, които не са членове, включително Великобритания“, докладва Economist за трайните последици от кризата . „Не само просперитетът на континента е изложен на риск, но и здравето на трансатлантическия съюз.“ Много европейски лидери остро критикуваха протекционистките и националистически енергийни стратегии на Съединените щати, включително неотдавнашния Закон за намаляване на инфлацията, който заделя 400 милиарда долара стимули за произведената в САЩ енергия, производство и транспорт.

Настоящата криза хвърли категорично облекчение върху икономическата уязвимост на Европа. Дългогодишното разчитане на евтини изкопаеми горива от непостоянен и агресивен авторитарен режим се оказа опасна динамика, което не е изненадващо. Но отдалечаването от руското влияние вече тласка много нации още повече в обятията на Китай, рискувайки същия вид уязвимости и бъдещи енергийни сътресения, ако тази нация реши да използва властта си над многобройните редкоземни минерали и други вериги за доставка на чиста енергия, които контролира почти изцяло. Западът позволи на Китай да се конкурира и да ги надмине с иновациите по отношение на технологиите за чиста енергия, а евтиният преход към чиста енергия ще бъде почти невъзможен в близко бъдеще без съгласуване с Пекин.

Докато и Съединените щати, и Китай клонят към протекционистични политики, насочени към вътрешния пазар, Economist отбелязва, че Европа, „със странното си настояване да спазва правилата на Световната търговска организация за свободна търговия, изглежда като издънка“.

 

Oilprice.com

Продължи с четенето

България

Еврозоната се отлага за 2026 г., а кабинетът се разбърза със Закона за еврото

Published

on

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page