Connect with us

Интересно

Електронните цигари могат да предизвикат сърдечни проблеми

Публикувано преди

на

Специфични химикали, съдържащи се в течностите за електронни цигари и отделяни при употребата им, могат да предизвикат сърдечни проблеми, подобни или по-сериозни от тези от конвенционалните тютюневи изделия, сочи американско изследване.

Учени от университета в Луисвил, щата Кентъки, са установили, че аерозолите от електронни цигари могат да доведат до сърдечни аритмии при мишки.

„Нашите констатации показват, че краткотрайното излагане на отделяните от електронни цигари вещества може да дестабилизира сърдечния ритъм. Това се дължи на специфични химикали в течности, които се използват“, обяснява Алекс Карл, асистент в катедрата по физиология на университета в Луисвил и начело на изследователския екип.

Според него има основание да се предполага, че употребата на електронни цигари, „включващи определени аромати“ може да наруши електропроводимостта на сърцето и да провокира аритмии, което пък създава по-голям риск от предсърдно или камерно мъждене, дори и от внезапно спиране.

Тъй като стана ясно, че специфични съставки в течностите за електронни цигари могат да предизвикат аритмии, това подчертава „спешната нужда“ от повече изследвания за въздействието на тези компоненти върху сърцето на животни и на хора, отбелязва Карл.

За целите на проучването специалистите от университета в Луисвил наблюдават въздействието върху сърцето на мишки на вдишани аерозоли от двете основни съставки в течности за електронни цигари – безникотинов пропиленгликол и растителен глицерин – или от ароматизирани течности с никотин.

При всички аерозоли от електронни цигари сърдечната честота на животните се забавя при излагане на дима и се ускорява след това, но нейната променливост намалява – показател за стрес, се казва в съобщението на изследователския екип.

Учените откриват също, че течност за електронни цигари с аромат на ментол или само пропиленгликол причиняват камерни аритмии и други нарушения на проводимостта на сърцето, пише БТА. „Откритията от това проучване са важни, защото предоставят нови доказателства, че използването на електронни цигари може да попречи на нормалния сърдечен ритъм – нещо, което не знаехме преди“, казва Аруни Бхатнагар, професор в университета в Луисвил.

Според него това е много обезпокоително, тъй като бързо нараства употребата на електронни цигари, особено сред младите хора.

Те са най-често използваният тютюнев продукт сред младежите от 2014 г. насам., сочат данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

obekti.bg

Продължи с четенето

Интересно

На 14 юли стартира „Диви и щастливи“ – първото по рода си романтично онлайн риалити предаване

Published

on

“Диви и Красиви” е първо по рода си романтично онлайн риалити предаване в България, в което 14 напълно непознати мъже и жени ще преминат през буря от емоции и куп вълнуващи предизвикателства, за да открият цената на истинската любов.

За разлика от стандартните предавания в българския ефир, зрителите на “Диви и Красиви” могат да очакват изключителна динамика, професионална кинематография, интригуващо съдържание. Първото излъчване ще бъде на 14ти юли 2024 от 18ч, като седмично ще се излъчват по два епизода.
“Диви и Красиви” е изцяло авторска концепция, създадена от Михаил Недков и Неделчо Богданов.

Вижте трейлъра и се абонирайте за Ютуб канала на “Диви и Красиви”, за да не пропускате нито един епизод.

 

 

Продължи с четенето

Интересно

Ватикана ще изгражда соларен парк за своите енергийни нужди

Published

on

Папа Франциск разпореди изграждането на фотоволтаична централна, която да покрива енергийните нужди на Ватикана, предаде Ройтерс. Ватиканът е най-малката държава в света с площ от едва 0,44 кв. км.

87-годишният понтифик нареди чрез личен папски указ централата да бъде изградена извън стените на Ватикана, в северозападните покрайнини на Рим.

Районът принадлежи на Ватикана и в него вече се помещава радиопредавателен център на Радио Ватикана, който също ще се захранва от новия соларен парк. В папския указ не се уточнява колко голяма ще бъде този парк и кога ще бъде готов.

„Трябва да преминем към устойчив модел на развитие, който намалява парниковите емисии в атмосферата, като се стреми към климатична неутралност“, казва Франциск в указа.

Франциск отправи предупреждение за опасностите и предизвикателствата, свързани с изменението на климата, както и за необходимостта от намаляване на използването на изкопаеми горива в своята забележителна енциклика „Laudato Si“ от 2015 г. В нея той предупреди, че планетата „започва все повече да прилича на огромна купчина боклук“.

Папата възложи задачата за изграждането на соларния парк на кардинала, който изпълнява функциите на управител на Ватикана, и на ръководителя на Администрацията за управление на имуществото на Светия престол. Това е службата, която управлява имуществото на Ватикана и обикновено се описва като нейната централна банка.

БТА

Продължи с четенето

Интересно

Ето за какво да внимавате при почивката на плажа

Published

on

Търговците да бъдат коректни, а почиващите да четат внимателно условията за ползването на туристическите услуги. За това призова Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ пред радио „Фокус“.

„В началото на новия летен сезон станах свидетел на ситуация, в която туристи се възмущаваха, че са им таксували шалтета и масичка към наетите от тях два шезлонга и чадър, като твърдяха, че не е имало предварителна информация за това. Нашата проверка на информационната табела за платената зона показа, че цени за наем на масичка и шалтета все пак има, но те са със значително по-дребен шрифт и в далеч по-невзрачен цвят в сравнение с тези за основните атрибути – шезлонг и чадър. Това е некоректно от страна на търговеца и може да въведе в заблуждение потребителя, както и се е случило с тези хора“, разказа Руменова. Тя добави, че това е нелоялна търговска практика и за нея трябва да сезират контролния орган – Комисия за защита на потребителите, както и Министерството на туризма.

Във връзка със случая експертът припомни, че ценоразписите за предоставяните на плажа и където и да било другаде услуги, менютата в заведенията и т.н., трябва задължително да са и на български език и в български лева. Те трябва да са ясно и четливо изписани и да не въвеждат в заблуждение чрез игра с шрифтове, цветове и пр. Освен това, ако търговецът не е посочил цена за дадена услуга, то потребителят не следва да дължи нищо.

Габриела Руменова препоръча още преди да резервираме място за настаняване, след като вече сме прегледали няколко оферти, да се върнем и да прочетем отново в детайли тази, на която сме се спрели, преди да я капарираме. Така ще се уверим, че не сме се заблудили за нещо. Добре е също така преди това да се свържем с обекта и да се поинтересуваме на рецепция за важните за нас неща, тъй като от наша гледна точка те може да се решаващи да се спрем на именно тази оферта, а за хотелиера да са второстепенни или съвсем незначителни.

Тя даде пример с чадъри към all inclusive-a на хотел, които се оказват на последна линия. А също и с история на майка с малки деца с резервация на стая, за която се е знаело, че няма изглед към морето, но не е било известно, че прозорците гледат към гробищата. Руменова обърна внимание и на това да се внимава с амбулантните търговци на храна и плажни принадлежности, както и задължително да се изисква касов бон.

expert.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page