Connect with us

Авто

Електрическото бъдеще на автомобилите

Публикувано преди

на

Водещите автомобилни концерни все повече засилват електрифицирането на новите си модели автомобили и ванове. До известна степен това се случва под натиска на правителствата в развитите икономики, някои от които вече обявиха крайна дата за прекратяване на продажбата на новопроизведени превозни средства, отделящи вредни емисии.

Като част от своя „План от десет точки за зелена индустриална революция“ британското правителство обяви още през 2019 г., че продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили и ванове ще се прекрати до 2030 г., а до 2035 г. лекотоварният трафик трябва да отделя нулеви емисии.

Към края на миналата година американският президент Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, съгласно която федералното правителство ще прекрати закупуването на превозни средства, задвижвани с фосилни горива, до 2035 година, за да насърчи електрическата мобилност.

Миналия месец пък Австралийската столична територия стана първият австралийски щат, обявил, че от 2035 г. прекратява продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в опит да намали въглеродните емисии.

Европейският съюз одобри в края на юни предложението след 2035 г. да се прекрати продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, като по този начин Европа ще се опита да сведе до минимум емисиите си на въглероден диоксид. Това стана ясно след среща на министрите на околната среда на 27-те страни членки в Люксембург.

Решението на ЕС е в унисон с декларацията на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), провела се в Глазгоу през ноември миналата година. В документа беше обявено сътрудничество между правителствата и бизнеса за преминаване към продажба на беземисионни нови автомобили и ванове до 2040 г. в световен мащаб и не по-късно от 2035 г. на водещите пазари.

Предложението на Европейската комисия беше представено още през юли 2021 г., а одобрението му ще означава пълно преминаване към електрически автомобили в ЕС от 2035 година, припомня телевизия „Франс 24“.

Мярката има за цел да подпомогне постигането на климатичните цели на Съюза за постигането на пълна въглеродна неутралност до 2050 година.

Планът за спиране на продажбата на нови превозни средства, задвижвани от конвенционални двигатели, след 2035 г. включва и по-строги цели за намаляване на вредните емисии, отделяни от нови автомобили, от 2030 година. Целите се определят като процентно намаление спрямо 2021 година, обяснява Еврокомисията на своя сайт.

Според взетото от Европейския парламент решение целите за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. са с 55 на сто по-малко за новите автомобили, и с 50 на сто за новите микробуси. През 2026 г. Еврокомисията ще оцени напредъка по тях.

„Това е голямо предизвикателство за нашата автомобилна индустрия“, призна френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер. Той допълни също така, че това е „необходимост“ предвид конкуренцията от страна на Китай и САЩ, които залагат силно на електрическите превозни средства, смятани за бъдещето на автомобилната индустрия.

Междувременно Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) призовава членовете на ЕП и екоминистрите от ЕС да обмислят всички фактори на несигурност, пред които е изправена индустрията, докато се подготвя за мащабната трансформация. Поставените цели са изключително предизвикателни и са постижими само с масово увеличаване на инфраструктурата за зареждане на електромобили, според европейската асоциация.

„Автомобилната индустрия ще допринесе изцяло за целта за въглеродно неутрална Европа през 2050 г., заяви Оливер Ципсе, президент на ACEA и главен изпълнителен директор на Бе Ем Ве (BMW). Въпреки това „като се има предвид нестабилността и несигурността, които изпитваме в световен мащаб“, всяко дългосрочно регулиране, простиращо се и след настоящото десетилетие, „е преждевременно на този ранен етап. Вместо това е необходим прозрачен преглед“, за да се определят целите след 2030 г., каза още Ципсе.

 

Как реагират автомобилните компании

С оглед на тенденциите за увеличаване на продажбите на електрически модели и предприетите от правителствата стъпки за намаляване на замърсяването на въздуха много от световните лидери в автомобилния бранш обявиха намеренията си за прекратяване на производството на коли, задвижвани от двигатели с вътрешно горене.

Волво“ (Volvo Cars) планира половината от новите му модели да са електрически до 2025 г., а до 2030 г. напълно ще премине към изцяло електрически автомобили.

Фолксваген“ (Volkswagen Group) предвижда броят на електромобилите да достигне 70 на сто от всички новопроизведени модели на марката към 2030 година. „Порше“ (Porsche), която е част от „Фолксваген“, ще премине към изцяло електрически коли или plug-in хибриди до 2035 година, а „Ауди“ (Audi), също част от германската група, до 2033 година. Представител на компанията, цитиран от специализираната онлайн медия „Аутонюз“, определи плана на ЕС като „амбициозна, но постижима цел“ и каза още, че преминаването към електромобилност е „необратимо“.

Мерцедес-Бенц“ (Mercedes-Benz) също приветства плана. „До 2030 г. сме готови да преминем изцяло към електрически модели, където пазарните условия го позволяват“, каза ръководителят на отдела за външни отношения на групата Екарт фон Кладен пред ДПА.

Дженерал мотърс“ (General Motors) ще има изцяло електрическа гама модели до 2035 година и планира да стане въглеродно неутрален до 2040 година.

Ленд Роувър-Ягуар“ (Land Rover-Jaguar) цели от поточните му линии да слизат или plug-in хибриди, или електромобили до 2030 г., а за моделите под името „Ягуар“ (Jaguar) този срок е изтеглен напред – до 2025 година.

Форд“ (Ford) си е поставил като краен срок за преминаване към производство на plug-in хибриди или електромобили 2026 г., а от 2030 г. всички нови коли на марката ще се задвижват единствено от батерии.

В „Стелантис“ (Stellantis) планират каталогът им с нови предложения да включва 70 на сто електрически или plug-in модели до 2030 година.

Бе Ем Ве иска поне половината от новите му коли да са задвижвани единствено от батерии до 2030 г., като към същата година се предвижда притежаваната от него компания „Мини“ (Mini) да има изцяло електрически нови модели. Германския автопроизводител не е поставил крайна дата за конвенционалните си модели.

Рено“ (Renault) възнамерява да произвежда 65 на сто беземисионни автомобили, plug-in хибриди или хибридни електрически превозни средства към 2025 г., а към края на десетилетието те трябва да достигнат 90 на сто от цялата продукция.

Даймлер“ (Daimler) цели до 25 на сто от всичките й нови коли да са захранвани от батерии.

През април 2021 г. „Хонда“ (Honda) стана първият производител на автомобили в Япония, който обяви цел за постепенно спиране на бензиновите и дизелови автомобили до 2040 година. „Прекратяваме конвенционалните двигатели, но все още ще се фокусираме върху хибридите и това ще бъде нашата сила през 2030 г. или дори през 2035 г.“, каза изпълнителният директор на „Хонда“ Тошихиро Мибе, цитиран от в. „Файненшъл таймс“.

Тойота“ (Toyota) планира да продава годишно по 1 милион изцяло електрически автомобили към 2030 година. Компания обаче не смята да се отказва напълно от класическите двигатели. „Врагът е въглеродът, а не двигателят с вътрешно горене“, многократно е твърдял президентът на компанията Акио Тойода.

 

Изключенията

ЕС одобри същевременно петгодишно удължаване на освобождаването от задължителните мерки на така наречените „нишови“ автомобилни компании – брандове, произвеждащи по-малко от 10 000 превозни средства годишно. Клаузата, понякога наричана „поправката „Ферари““, ще бъде от полза най-вече на луксозните марки.

По искане на някои от страните членки, включително Германия и Италия, ЕС също така се съгласи да обмисли позволение за използването на алтернативни технологии, каквито са синтетичните горива и plug-in хибридите, ако те успеят да постигнат пълно премахване на емисиите на парникови газове.

Въпреки че германската промишленост настоява за разработването на синтетични горива от години, технологията все още не е стигнала до етапа, в който може да бъде икономически оправдана. Производството на подобен тип горива е скъпо и изисква значително количество енергия. Поради това синтетичните горива се смятат за много по-малко практични от батериите, според много анализатори и политици, посочва „Политико“.

Преминаването към производство изцяло на електрически коли до 2035 г. обаче среща и някой противници. „Смятам, че решението за ефективна забрана на двигателя с вътрешно горене е грешно“, заяви германският финансов министър Кристиан Линднер на среща с представители на индустрията в края на юни. След натиск от страна на „Зелените“ и Еврокомисията той все пак прие вариант, възприет като компромисен, който на практика окончателно ознаменува „смъртта“ на двигателя, задвижван от фосилни горива.

 

БТА

Продължи с четенето

Авто

Ще има ли Варна втори Аспарухов мост и къде е най-удачно да се направи

Published

on

By

Варненският Аспарухов мост свързва Варна не само с квартал Аспарухово а и е единствената връзка на Морската столица и Бургас. Трафикът по моста от леки и товарн автомобили е много интензивен, а в час пик задръстванията са ежедневие. За съжаление състоянието на Аспарухов мост не е добро и от години се говори за основен ремонт, който така и не се случи. За всички е ясно, че Аспарухов мост не е в състояние да поемем увеличаващия се трафик и Варна вече има крещяща нужда от втори мост.

Ще има ли Варна втори Аспарухов мост и къде е най-удачно да се направи

С годините имаше три варианта за изграждане на втори мост над варненското езеро, като всеки един от тези варианти има положителни и отрицателни страни. Нека да разгледаме различните предложения за втори мост и да видим кое от тях ще е най-удачния избор.

  1. Мост, който да е продължение на бул Левски

За този вариант започна да се говори след като се наляха над 120 милиона лева за бул. Васил Левски. Определено Варна имаше нужда от бърза връзка в посока Север-юг, но в този си вариант скъпия булевард свързва северните курорти с …. Максуда. Един мост, който да е продължение на бул. Левски ще изведе бързо трафика север-юг и ще облекчи движението по ул. Девня. Това, което е проблем при този вариант е връзката между АМ Хемус и пътя за Бургас. Ако се построи мост край Максуда целия трафик от АМ Хемус към Бургас ще влиза във Варна, за да направи връзката с бул. Левски. Т.е. не можем да очакваме облекчаване на трафика, който преминава през Варна. Такъв мост би бил полезе за пътуващите от северните курорти към Бургас, но не е решение за основния трафик.

     2.  Мост нас с. Казашко

Вторият вариант за мост над варненското езеро е в района на с. Казашко. При този вариант мостът лесно би се свързал с началото на АМ Черно море при моста за с. Звездица. В този район варненското езеро е по -тясно, а и така голяма част от трафика към ЗПЗ и АМ Черно море вече няма да влиза във Варна. Мостът би бил удобна връзка за варненци, които тръгват в посока Бургас, които могат да стигнат до моста по продължението на ул. Девня и няма нужда да минават през центъра на града, за да стигнат до аспарухов мост. Проблемът при този вариант е връзката на моста с АМ Хемус – т.е. пътуващите от АМ Хемус няма да имат бърза с моста, защото с. Тополи стои на пътя за пряката връзка. Би могъл да се изгради пътен възел до Игнатиево, но няма удачен варинат за пряка връзка между него и моста.

     3. Мост до Белослав към пътен възел с. Слънчево

Изграждането на мост в района на Белослав ще бъде най-бързо и евтино. Бреговете там са високи, а разстоянието между тях е много малко. Изграждането на мост на това място е удачно особено след последното изменение на трасето на АМ Черно море. Мост над Белослав би имал бърза връзка с вече изградения пътен възел до с. Слънчево, а от южна страна моста ще даде началото на АМ Черно море, която по план ще продължава покрай с. Здравец и ще мине за запад от с. Приселци. При този вариант целия трафик АМ Хемус – АМ Черно море ще бъде изведен далеч от Варна. Най-доброто при този вариант е, че моста може да бъде изграден в европейски пари, защото ще е част от магистралата Черно море, а тя вече има европейски финансиране. Единствено една лоша страна на този вариант е, че така Варна няма да има втора удобна връзка към южните квартали.

В заключение можем на кажем, че вариантът с мост до Белослав е може би най-добрият вариант. Единствено тук ще имаме пряка връзка между двете магистрали. Единствени тук имаме реално извеждане на целия преминаващ трафик извън Варна и не на последно място точно в този район е планирана и индустриалната зона в района, която с достъпа на двете магистрали ще бъде изключително атрактивна. Построяване на мост тук ще допринесе и до повече инвестиции в района, където има много големи подходящи площи за логистични бази и индустриално производство.

 

инж. Пламен Дочев , autozona.bg

Продължи с четенето

Авто

Сърбия вдига пътните такси от 1 януари

Published

on

By

Πpeминaвaнeтo пo ocнoвнитe мaгиcтpaли в Cъpбия oт гoдини ce зaплaщa. Kaтo oт 1 янyapи тoл тaĸcитe щe ce пoвишaт, cъoбщaвaт мecтни мeдии.  Peшeниeтo e oдoбpeнo oт пapлaмeнтa, ĸaзa изпълнявaщият длъжнocттa диpeĸтop нa пътнaтa aгeнция Зopaн Дpoбняĸ, цитиpaн oт aгeнция Кurіr.

Πo тoзи нaчин, cлeд yвeличeниeтo, тaĸcaтa зa 237-ĸилoмeтpoвия yчacтъĸ oт мaгиcтpaлa oт Бeлгpaд дo Hиш, тpeтият пo гoлeминa гpaд в cтpaнaтa, щe ce yвeличи дo 1090 динapa (18.21 лeвa) oт 1000 динapa (16.71 лeвa), cпopeд ĸaлĸyлaтopa нa тaĸcитe нa yeбcaйтa нa aгeнциятa.

Зa пътния yчacтъĸ Бeлгpaд-Шид тaĸcaтa в мoмeнтa e 420 динapa (7.02 лeвa), a щe бъдe 457 динapa (7.64 лeвa). Зa yчacтъĸa Бeлгpaд-Cyбoтицa пътнaтa тaĸca ceгa e 640 динapa (10.69 лeвa), a cлeд yвeличeниeтo нa цeнaтa щe бъдe 697 динapa (11.65 лeвa). Oтceчĸaтa oт пътя Бeлгpaд-Hиш, тaĸcaтa e 890 динapa (14.87 лeвa), a oт 1 янyapи шoфьopитe щe плaщaт 970 динapa (16.21 лeвa).

Щe бъдaт пpepaзглeдaни и oтcтъпĸитe зa плaщaния чpeз плaтфopмaтa зa eлeĸтpoннo cъбиpaнe нa пътни тaĸcи (ЕТС) – тoвa e мoдepeн мoдeл зa бeзĸoнтaĸтнo плaщaнe нa пътни тaĸcи c пoмoщтa нa ЕТС ycтpoйcтвa. Зa плaщaния oт 20 000 дo 50 000 динapa (334.16 – 835.41 лeвa) oтcтъпĸaтa щe бъдe 4%, зa плaщaния oт 50 000 дo 100 000 динapa (835.41 – 1670.82 лeвa) щe бъдe 6%, a зa плaщaния нaд 100 000 динapa (1670.82 лeвa) щe бъдe 8%.

Toл тaĸcитe зa шoфиpaнe нa в Cъpбия ce плaщaт нa изxoднaтa cтaнция зa тaĸcyвaнe нa мaгиcтpaлaтa. Πpиeмaт ce пapи в бpoй в динapи и eвpo, ĸaĸтo и paзплaщaтeлни ĸapти. Дpyгият вapиaнт зa плaщaнe e c пoмoщтa нa ycтpoйcтвo ЕТС (eлeĸтpoннa cиcтeмa зa тaĸcyвaнe) , c ĸoятo мoжeтe дa извъpшвaтe плaщaния нa пътни тaĸcи, бeз дa cпиpaтe нa пyнĸтoвeтe зa плaщaнe нa пътни тaĸcи. Πpeдлaгaт ce aбoнaмeнтни билeти зa aвтoмoбили c нaциoнaлни peгиcтpaциoнни тaбeли зa peдoвни пoceтитeли.

Taĸcитe ce cъбиpaт нe caмo oт шoфьopитe нa лeĸи aвтoмoбили и ĸaмиoни, нo и oт мoтoциĸлeти. Πpи изчиcлявaнe нa тaĸcaтa, бpoй ocи, oбщa виcoчинa, тeжecт и дължинa нa oтceчĸaтa ce взeмaт пoд внимaниe, пишe пopтaлът Truсkроіnt.

Kaĸ ce плaщa тoл тaĸca c ycтpoйcтвo ЕТС?

Πpeдвapитeлнo плaщaнe

Уcтpoйcтвa в пpeдплaтeнaтa cиcтeмa e дocтъпнo ĸaĸтo зa физичecĸи, тaĸa и зa юpидичecĸи лицa. Taĸъв нaчин нa eлeĸтpoннo cъбиpaнe нa пътни тaĸcи пpeдпoлaгa aвaнcoвo плaщaнe нa cpeдcтвa. Бордовите устройства се свързват към конкретен профил, който може да бъде презареден чрез пари в брой, на каса или банкова карта.

Πocлeдвaщo плaщaнe

Зa peжим нa пocлeдвaщo плaщaнe, e нeoбxoдимo дa пoдпишeтe дoгoвop c oтopизиpaн диcтpибyтop нa ycтpoйcтвa, ĸaтo зa Бългapия e дoбpe дa пpeдвидитe, чe „Πътищa Cъpбия“ нe издaвa тaĸивa нa peгиcтpиpaни юpидичecĸи лицa извън Peпyблиĸa Cъpбия.

Baжнo e дa oтбeлeжим, чe yстройствата не могат да се прехвърлят между различни превозни средства.

money.bg

 

Продължи с четенето

Авто

Движението по АМ „Хемус“ в района на София ще се ограничава поетапно днес

Published

on

By

Днес – 8 декември, от 9 ч. до 17 ч. ще се ограничава поетапно движението в двете посоки на магистрала „Хемус“, от нулевия до девети километър, в района на София поради изпитване на трасето. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Първо ще се ограничи движението от осми километър до нулевия километър на магистрала „Хемус“ в посока София, като трафикът ще се пренасочва от пътен възел „Яна“ при км 8 по първокласния път I-1 Горни Богров – Долни Богров –  до пътната връзка с „Хемус“ при нулевия километър.

След завършване на дейностите в платното за София, ще се възстанови движението към столицата и ще се ограничи трафикът в посока Варна от първи до осми километър на магистрала „Хемус“. Движението ще се пренасочва по първокласния път I-1 София – Долни Богров – Горни Богров – до пътен възел „Яна“ на АМ „Хемус“, където трафикът ще продължи по автомагистралата.

От АПИ припомнят, че е необходимо шофьорите да спазват пътната сигнализация и указанията на контролните органи.

Вчера от АПИ съобщиха, че има 12 отворени оферти на участници в обществената поръчка за основен ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. Индикативната стойност на поръчката е 75 475 000 лв. без ДДС. С изпълнението на ремонтните дейности ще бъдат осигурени необходимите условия за безопасност на движението в тунелните съоръжения.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page