Connect with us

Икономика

ЕК подготвя индивидуални фискални правила за държавите членки

Публикувано преди

на

Европейската комисия ще представи през втората половина на октомври промени във фискалните правила на Европейския съюз, които вероятно ще предложат на страните индивидуални пътища за намаляване на дълга. Това каза в събота вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис, цитиран от Reuters.

На пресконференция, след като финансовите министри на ЕС проведоха разговори в Прага, той каза, че основната цел на правилата, предназначени да защитят стойността на еврото, ще остане гарантирането, че публичният дълг е устойчив.

Това ще изисква фискална корекция, реформи, както и инвестиции“, каза Домбровскис, сигнализирайки, че държавните инвестиции вероятно ще получат повече внимание в хода на реформата.

„Тези три елемента трябва да бъдат комбинирани, за да се постигне реалистично, постепенно и устойчиво намаляване на съотношенията на публичния дълг“, каза той.

Правилата на ЕС сега гласят, че публичният дълг трябва да бъде под 60% от брутния вътрешен продукт (БВП), а държавният дефицит – под 3% от БВП.

Но пандемията прати дълга на много страни доста над 100% от БВП, като Гърция е около 185%, а Италия _ около 150%. От друга страна, Естония има съотношение дълг/БВП от едва 18.1%, Люксембург 24.4% и Литва 44.3%.

Като се имат предвид различните нива на дълга в държавите членки, не може да има универсален подход“, каза Домбровскис. „Може да има повече свобода на действие за държавите членки, но в рамките на общ набор от правила.“

Това би било отклонение от сегашното правило, че всички държави трябва да намаляват дълга си всяка година с една двадесета от излишъка над 60% от БВП – изискване, което е твърде амбициозно за страните с много заеми.

Правилата трябва да са ясни и изпълними, което означава, че трябва да са реалистични“, каза чешкият министър на финансите Збинек Станжура, който беше домакин на срещата. „Така че каквито и промени да правим, трябва да разберем какво е реалистично.“

Като реверанс към Германия и някои северни страни от ЕС, Комисията ще предложи по-строго прилагане на правилата в случаите на неспазване, каза Домбровскис, тъй като досегашната практика показва, че спазването на правилата не е приоритет за някои.

Комисията също така ще предложи опростяване на правилата, като се съсредоточи върху един единствен наблюдаем показател, като например за разходите, каза Домбровскис.

Това е правило, което позволява на правителствата да увеличават разходите всяка година с темпа на потенциалния растеж на икономиката – темпът, с който икономиката расте, без да генерира излишна инфлация.

По този начин, когато икономиката расте по-бързо от потенциала и прегрява, по-ниските разходи помагат за нейното охлаждане. Когато икономиката расте под потенциала си, по-високите държавни разходи ѝ помагат да навакса.

economic.bg

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола остават стабилни в азиатската търговия на фона на опасения за предлагането и нарастване на запасите в САЩ

Published

on

Котировките на петрола останаха без съществени промени в днешната азиатска търговия. Инвеститорите съпоставят опасенията относно ескалиращите конфликти в Европа и Близкия изток с тревогите за търсенето на черното злато, след като запасите от суров петрол в САЩ неочаквано нараснаха, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 2 цента до 85,35 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 6 цента до 81,51 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха с над 1 долар в предишната сесия, след като удар на украински дрон доведе до пожар на петролен терминал в голямо руско пристанище, според информация от руски официални лица и източник от украинското разузнаване.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди за наближаващо засилване на войната с „Хизбула“, въпреки че САЩ се опитват да избегнат по-широк конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка. Ескалиращата война в региона повишава вероятността доставките на суров петрол от ключови производители да бъдат прекъснати.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 2,264 милиона барела през седмицата, приключила на 14 юни, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт (API). Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха запасите от суров петрол в САЩ да намалеят с 2,2 милиона барела.

Запасите от бензин обаче са били с 1,077 милиона барела по-малко, докато запасите на дестилати са се увеличили с 538 000 барела, посочиха източниците, пожелали анонимност.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page