ЕК: Не може да препродавате руски петрол. Дори и преработен

0
99

„България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен.“

Това казва  казва в отговор на говорител на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на Свободна Европа. Отговорът е важен, защото е поредният удар по плановете на правителството да угоди на „Лукойл“ като му позволи да изнася рафинираните си продукти извън страната ни. Служебният кабинет твърди, че това е разрешено, защото страната ни се ползва с дерогация от санкциите, влизащи в сила на пети декември. Кабинетът продължи да го твърди, с абсурдни аргументи, дори след като вече един път говорител на Комисията обясни пред Клуб Z как стоят нещата. Тогава обаче не бе изрично споменато „включително ако е преработен“, както сега.

Най-важното обаче е, че с днешното изказване почти сигурно ЕК няма да позволи на България да позволи изключението на „Лукойл“, а именно това изключение е в основата на „бартерната“ сделка, обявена вчера – че компанията ще започне да внася данъците си в нашата хазна и ще спре да изнася печалбите в Швейцария, само ако падне забраната за износ на продуктите й.

„Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен“, пишат от Комисията до изданието.

В отговора е цитиран и член от насоките на Еврокомисията, който изяснява забраната за препродажбата. В него пише, че властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото.

Припомняме, че Министерството на финансите опита да оправдае падането на забраната с насоки от сайта на ЕК, използвайки обаче напълно нерелевантен към случая текст.

България получи дерогация от общите санкции върху руския петрол, заради спефицичното си географско положение и твърдението, че родната рафинерия не може веднага да започне да преработва друг вид нефт. Правителството обаче, особено в лицето на служебния министър на енергетиката Росен Христов, твърди, че било за да може страната ни да изнася към други страни от ЕС и към трети страни. Особено в първата си част, това твърдение е нелогично, защото няма причина ЕС да забранява вноса на петрол от Русия, само за да може да си го внася после от България.

 

clubz.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page