Екоактивисти заляха шедьовър на Клод Моне с картофено пюре

0
74
Двама активисти срещу климатичните промени от движението „Последно поколение“ заляха с картофено пюре ценна картина на френския импресионист Клод Моне, изложена в музей в германския град Потсдам край Берлин, съобщи ДПА.
Все още тече проверка дали платното от поредицата “Les Meules” („Купи сено“) на Моне е претърпяло трайни щети, каза днес говорител на музея „Барберини“, информира БТА. Двамата активисти, облечени в светлоотразителни оранжеви жилетки, са се залепили за пода. Според говорителя общо в протеста са участвали четирима души. „Последно поколение“ публикува видео от акцията в Туитър, в което се казва, че веществото, хвърлено срещу картината, е картофено пюре и призова политиците да вземат ефективни мерки срещу климатичните промени.

„Ние правим този Моне сцена, а обществото – публика. Ако е необходима картина – залята с картофено пюре или доматена супа – за да накараме обществото да си спомни, че пътят на фосилните горива убива всички нас: тогава ще ви дадем картофено пюре на картина!“

Лица, свързани с групата, проведоха серия от протести през последните седмици, включително в Германия. Изглежда, че климатичните активисти са развили предпочитание към хранителните продукти при акциите си, като двама демонстранти, макар и от различно движение, бяха арестувани в Лондон преди седмица, след като хвърлиха доматена супа по картината „Слънчогледи“ от Ван Гог.

Платното там обаче претърпя само леки щети по рамката, защото е защитено със стъкло. Засега не е ясно дали в Потсдам са били извършени арести. Полицията потвърди само, че е била извикана в музея в неделя. Припомняме, че наскоро климатични активисти заляха със супа „Слънчогледите“ на Ван Гог.

frognews.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page