Connect with us

България

Екип на ВМС унищожи морска мина, открита южно от Бургас

Публикувано преди

на

Екип на Военноморските сили с ръководител кап. III ранг Димитър Стоянов и група водолази унищожиха морска мина, открита на брега южно от Бургас, съобщиха от Щаба на флота във Варна. Боеприпасът е взривен при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, след получен днес сигнал от областния управител на Бургас и положителна резолюция от началника на отбраната, е получило задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен на брега предмет, оприличен на морска мина.

Боеприпасът е открит в района на Маслен нос от Гранична полиция – Бургас. След извършения оглед, военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение и идентична с мините, поставени пред украинското крайбрежие, уточняват от щаба на Военноморските сили. Преместването на мината е счетено като потенциално опасно и е взето решение за унищожаването ѝ на място.

В началото на юли от ВМС съобщиха също за унищожена морска мина, която бе забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг. В края на март пък командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че до момента в Черно море са открити три мини, едната от които на 26 март в Босфора. Преди това бе открита мина на 12 мили източно от нос Иниада навътре в турски териториални води, а другата – на 40 мили източно от Констанца, като и двете бяха унищожени.

През август на два пъти военнослужещи от ВМС унищожиха противопехотни мини, открити в залива на Царево и в района на хотел в Ахелой.

БТА

 

Продължи с четенето

България

Днес е ден за размисъл

Published

on

By

Днес е ден за размисъл преди четвъртия вот за Народно събрание в рамките на една година.

Право на глас имат над 6,6 млн. избиратели, които трябва да пресеят 240 души от 6624 кандидат-депутати за 48-ия парламент.

В страната ще бъдат разкрити 11 636 секции, от които 9366 са с машини. С по две машини са общо 1105 секции. Само с хартиени бюлетини ще се гласува в 2785 секции. Към общия брой следва да се добавят подвижните секции.

Извън страната са разкрити 755 секции, от тях с машини са 301, а в 238 секции ще има по две машини. В 454 секции ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Общо на изборите утре ще бъдат използвани 11 013 машини – 10 474 в страната и 539 в чужбина. Във всички секции ще има и хартиени бюлетини, които ще се използват при проблем с машините.

Понеделник, 3 октомври, е неучебен ден за учениците от училищата, където ще бъдат разкрити секции.

Продължи с четенето

България

Cлънчево време и температури до 30°

Published

on

By

Времето днес, 30 септември, ще е мъгливо в сутрешните часове на отделни места в котловините и около водните басейни, с минимални температури между 12 и 17 градуса, в София – 12.

Последният септемврийски ден ще е предимно слънчев. След обяд над Западна България ще се появи разкъсана висока облачност. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад.

Ще е топло за края на септември с максимални температури между 25° и 30°, в София – около 25°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра около 12°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с до умерен югозападен вятър. Максимални температури между 26° и 30°. Температурата на морската вода е между 15° и 20°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца – слабо ще се повиши и ще се доближи до средното за септември.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 09 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 45 мин. Луната в София изгрява в 12 ч. и 24 мин. и залязва в 21 ч. и 37 мин.

Продължи с четенето

България

КЗК глоби „Била“ с над 250 хиляди лева и „Кауфланд“ с над 500 хиляди лева за заблуждаваща реклама на олио

Published

on

By

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Билла България“ ЕООД в размер на 0,03 на сто от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 250 089 лв.) за извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

В проучването по преписката, образувана служебно от Комисията, се установи, че по време на провеждане от „Билла България“ ЕООД на промоционална активност със слънчогледово олио „Реоли“ и високоолеиново олио „Папас“, няма налични количества от съответните промоционални продукти в определени обекти. Комисията приема, че в случая безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти, ответното дружество е в състояние да отклони към собствените търговски обекти потребителите, до които достигат рекламните послания, като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара.

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД в размер на 0,03 на сто от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 565 052 лв.) за извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

В проучването по преписката, образувана служебно от Комисията, се установи, че по време на провеждане от „Кауфланд България“ на промоционална активност със слънчогледово олио „Плиска“, няма налични количества от промоционалните продукти в определени обекти. Комисията приема, че в случая безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти, ответното дружество е в състояние да отклони към собствените търговски обекти потребителите, до които достигат рекламните послания, като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.