Екип на ВМС унищожи морска мина, открита южно от Бургас

0
55

Екип на Военноморските сили с ръководител кап. III ранг Димитър Стоянов и група водолази унищожиха морска мина, открита на брега южно от Бургас, съобщиха от Щаба на флота във Варна. Боеприпасът е взривен при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, след получен днес сигнал от областния управител на Бургас и положителна резолюция от началника на отбраната, е получило задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен на брега предмет, оприличен на морска мина.

Боеприпасът е открит в района на Маслен нос от Гранична полиция – Бургас. След извършения оглед, военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение и идентична с мините, поставени пред украинското крайбрежие, уточняват от щаба на Военноморските сили. Преместването на мината е счетено като потенциално опасно и е взето решение за унищожаването ѝ на място.

В началото на юли от ВМС съобщиха също за унищожена морска мина, която бе забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг. В края на март пък командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че до момента в Черно море са открити три мини, едната от които на 26 март в Босфора. Преди това бе открита мина на 12 мили източно от нос Иниада навътре в турски териториални води, а другата – на 40 мили източно от Констанца, като и двете бяха унищожени.

През август на два пъти военнослужещи от ВМС унищожиха противопехотни мини, открити в залива на Царево и в района на хотел в Ахелой.

БТА

 

Comments are closed.

You cannot copy content of this page