Connect with us

Икономика

Евтино море през септември: Почиваме у нас, в Гърция и Турция с 50% по-малко

Публикувано преди

на

Морето обикновено поевтинява в края на август и през септември. Това правило в туристическия бизнес обаче важи, когато всичко върви по план. Целта е тази година да се удължи максимално сезонът у нас. Тази година обаче е различно – евтиното море се отлага чак за втората декада на септември.

Българското Черноморие

Цените на хотелите по родното Черноморие тръгват надолу, като поевтиняването е почти наполовина през второто десетдневие на септември и почивката излиза изгодно. Например в сайтовете в интернет има оферта за Приморско, която е за 72 лв./човек, настанен в студио на база „ол инклузив“. За сравнение през юли и август, когато сезонът е най-активен цената е била 130 лв./човек. Така за седмична почивка за двама вместо 1820 лв. ще платите само 806 лв. Освен че цената е 72 лв., при направена резервация до 15 септември има допълнителна отстъпка от 20% и тя става до 57 лв./човек.

Друга такава оферта е за двойна стая в хотел в Обзор с първоначална цена 195 лв./човек, като от началото на септември цената пада на 135 лв., като има допълнителна отстъпка от 10%, или малко над 120 лв. Към края на септември цената на нощувката пада до 70 лв. В цените са включени „ол инклузив“ обслужване, безплатни чадър и шезлонг на плажа и басейна, аквапарк, който работи до 15 септември, застраховка и туристическа такса.

Нощувка за 10 лв. на вечер

Много българи с ограничени възможности са любопитни има ли някъде в летните ни курорти евтини нощувки за 10 лв. през септември. Немалко са и хората, които задават този въпрос в групите за почивки в България в социалните мрежи. Отговорите са красноречиви: „Извинявайте, но тази сума е обидна и няма да покрие дори прането, почистването и тока на собственика. Освен това, има и доста хора, които имат възможност, но просто извиват пръсти. Няма да се научим точно на обратното – да ни се подиграват за труда, а ние да не разбираме.“; „А не искате ли по 1.50 лв.“; „Има, да – под небето на плажа – хотел „Звездоброй“; „Има да, просто се разровете и потърсете. Ние наехме студио за 4-ма за 40 лв. на ден за началото на септември, за юли и август цената е 55 лв.“; „Виждала съм обяви за стаи по 20-30 лв. Отделно на всяка автогара стоят възрастни хора и предлагат стаи със сигурност не искат повече от 20-30 лв.“.

Изключително малък е шансът да се намери нощувка за 10 лв. на човек. Особено в хотел или в къща за гости. Преди няколко години беше възможно, но вече не. За хората с ниски възможности може би къмпингът е вариант. Има и много бунгала на все още поносими цени.

В чужбина

От 500 на 204 лв. падат и цените на нощувките в хотелите в Гърция от края на август до началото на октомври. Такава е цената на двойна стая с включена закуска и вечеря, чадъри и шезлонги на плажа, басейни и много други. Освен това безплатно се настаняват деца до 12-годишна възраст, които може да са до две в една стая. Единственото изискване е престоят да е поне 3 нощувки. Хотелиерите предлагат и като бонус безплатен обяд за деца до 12 години.

Подобна е и ситуацията и в Халкидики, Гърция, където може да бъде резервирана „ол инклузив“ ваканция за 272 лв./ден в 5-звезден хотел, вместо за 600 лв. на Касандра. В цената са включени нощувка за двама възрастни, плюс дете до 12 г., безплатни чадъри и шезлонги на морския плаж и басейни.

Ръст на посетителите в Турция

Ваканция в Турция през септември, дори в края на месеца, е сред най-желаните за българи. Причината е, че цените са доста атрактивни в сравнение с пика на сезона и дори спрямо българските курорти. Около 1,4 млн. българи са посетили Турция през януари-юли, сочат данни на Министерството на културата и туризма на страната, съобщава вестник „Хюриет“.

Над 23 млн. са чуждестранните туристи, което е сериозно увеличение от 128%, спрямо предходната година, показват данни на турското ведомство. Очаква се през есенните месеци пътуванията от България да се увеличат, тъй като там летният сезон е много по-дълъг. В момента от 11 септември се предлага нощувка на база „ол инклузив“ за 182 лв. в луксозен хотел в Бодрум. Цените за края на август и началото на септември пък са с допълнително намаление от 10%, а до началото на октомври отстъпката расте до 35%.

 

expert.bg

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола остават стабилни в азиатската търговия на фона на опасения за предлагането и нарастване на запасите в САЩ

Published

on

Котировките на петрола останаха без съществени промени в днешната азиатска търговия. Инвеститорите съпоставят опасенията относно ескалиращите конфликти в Европа и Близкия изток с тревогите за търсенето на черното злато, след като запасите от суров петрол в САЩ неочаквано нараснаха, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 2 цента до 85,35 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 6 цента до 81,51 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха с над 1 долар в предишната сесия, след като удар на украински дрон доведе до пожар на петролен терминал в голямо руско пристанище, според информация от руски официални лица и източник от украинското разузнаване.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди за наближаващо засилване на войната с „Хизбула“, въпреки че САЩ се опитват да избегнат по-широк конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка. Ескалиращата война в региона повишава вероятността доставките на суров петрол от ключови производители да бъдат прекъснати.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 2,264 милиона барела през седмицата, приключила на 14 юни, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт (API). Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха запасите от суров петрол в САЩ да намалеят с 2,2 милиона барела.

Запасите от бензин обаче са били с 1,077 милиона барела по-малко, докато запасите на дестилати са се увеличили с 538 000 барела, посочиха източниците, пожелали анонимност.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page