Connect with us

Варна

„Европейски музикален фестивал Варна 2022“ започва с концерт, посветен на 20-годишнината на оркестъра на Радио Класик ФМ

Публикувано преди

на

Концерт, посветен на 20-годишнината на оркестъра на Радио Класик ФМ, ще даде начало на „Европейски музикален фестивал Варна 2022“ днес. Работещият в САЩ български диригент Максим Ешкенази ще дирижира състава, солист ще бъде цигуларката Мила Георгиева. Началото е 19:00 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Първата съвместна изява на диригента и оркестъра на Радио Класик ФМ е през 2006 г. в НДК в София в един от първите концерти на новото време с именит солист – Пинкас Цукерман. След това са свирили съвместно с Веско Ешкенази, Светлин Русев, Джошуа Бел, Мила Георгиева, отново с Пинкас Цукерман, с Шломо Минц. Заедно изнасят и концерти с филмова музика – новост за своето време.

Както БТА писа, варненци ще могат да се насладят на тяхната изява с Мила Георгиева, с програма изцяло с Моцартови композиции – Трети и Пети концерт за цигулка, които цигуларката изпълнява на нейния Страдивариус, увертюрата “Митридат, цар понтийски”, която се свири по-рядко, и Симфония №17, която също е по-малко позната, казва диригентът.

Моцарт е част от живота на Максим Ешкенази от ранна детска възраст, когато баба му го води на репетиции и концерти на Софийската филхармония, където баща му свири на цигулка. Познанството им с Мила Георгиева също датира от детските години. Двамата ходят на уроци по цигулка при Александър Серафимов. След това са съученици в Музикалното училище, но тя вече изпълнява концерти с всички оркестри в България и скоро заминава учи в „Джулиард скул“. След завършването на Консерваторията, Ешкенази също учи в САЩ. Срещат се отново през 2019 г. и вече имат доста съвместни проекти и силно приятелство.

През септември Максим Ешкенази представя много проекти в България. След концерта с Мила Георгиева във Варна, той ще бъде в Русе с българската поп звезда Михаела Филева и Русенската филхармония с концерт на площада в дунавския град. На 16 септември отново с Михаела Филева ще бъдат в София на езерото в “Дружба”. На 17 септември с оркестъра на Класик ФМ ще честват Деня на София с кантатата “Глория” от Антонио Вивалди и певиците Гергана Николаева, Таня Угринова и Софийския камерен хор “Васил Арнаудов” с диригент проф. Теодора Павлович. На 18 септември с оркестъра ще гостуват в Историческия музей в Пловдив със същата програма, като акцент ще бъде дебютът на няколко млади музиканти – 11-годишният певец дискант Владимир Илисавский и 9-годишната Богомила Кръстева, която ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Ж. Б. Аколай. Вечерта в София от 20:00 ч. Максим Ешкенази ще дирижира Четвъртия, последен, концерт от проекта “Вивалди завинаги” със “Симфониета” – Враца в парк-театъра в Борисовата градина. Той се надява с този концерт, вече повтарян четири пъти, някой ден да дойде и във Варна. В него на екран е представен животът на Вивалди, а в програмата има по-рядко изпълняваните Концерт за фагот, Концерт за флейта, Концерт за два тромпета и арии от опери.

Максим Ешкенази е роден в София през 1976 г. в семейство на музиканти. Започва да учи цигулка на четиригодишна възраст. През 1983–1995 г. учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, а след това в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов и дирижиране и композиция при акад. Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. Завършва майсторските класове на проф. Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон. През 1985 г. е концертмайстор на Младежка филхармония „Пионер“.
От 1999 г. е втори диригент на Филхармония на нациите, с която изнася над 1000 концерта в Европа, САЩ и Азия. През 2004 г. дебютира със Софийската филхармония, след което е поканен за гост-диригент. От сезон 2011– 2012 е главен диригент. Гастролира в Германия, Великобритания, Нидерландия, Италия, Русия, САЩ, Република Южна Африка, Австралия, Аржентина, Румъния, Израел и Китай, като работи с повече от 30 оркестъра. От 2010 г. е музикален директор на фестивала „Дни на класиката – Балчик“.
Автор е на три симфонии за голям симфоничен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти, концерт за ударни и оркестър.

„Европейски музикален фестивал Варна 2022“ ще продължи с още четири концерта. На 21 септември ще има участие пианистката Пламена Мангова, на 26 септември – цигуларката Йоанна Русева с пианиста Гийом Венсан – в Градската художествена галерия. На 5 октомври ансамбъл от музиканти ще изпълни творби от Астор Пиацола във ФКЦ, а финалът е отново в галерията на 13 октомври с трио, изпълняващо авторска музика и обработки на фолклорни образци на гъдулка, пиано и маримба.

БТА

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Ще има ли автобусна линия от Варна до селата Приселци и Близнаци?

Published

on

By

Селата Приселци и Близнаци са най-големите от Община Аврен и от години настояват за автобусна линия, която да ги свързва с Варна. Парадоксално е, че досега има автобусна линия от Варна до останалите много по-малки села от Община Аврен, но до тези с най-много жители – не. Аргументите за липсата на такава линия досега бяха, че няма да бъде рентабилна, което е странно след като за автобусната линия обслужваща много по-малките села това не е проблем. С наближаването на местните избори обаче стават чудеса и за жителите на Приселци и Близнаци има нова надежда за пускането на дългоочакваната автобусна линия.

За да се случи тази линия от Община Аврен обещават да поемат 50% от цената на ученическите карти по линията. Ако това стане факт, то абонаментът за децата от Приселци се очаква да бъде 55 лв., а от Близнаци – 60 лв. Останалите пътници ще се возят срещу билет, чиято цена се очаква да е 5 лв., колкото струва превозът от Аврен до Варна. Евентуалното включване и на КК Камчия към линията със сигурност ще доведе до много повече пътници и би трябвало да няма никакъв проблем с рентабилността.

Автобусната линия от Приселци и Близнаци е един от многото проблеми на двете големи села, които от години страдат от проблем с водоподаването, прекъсванията на тока и разбитите селски улици.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page