Connect with us

Икономика

Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Публикувано преди

на

Европа ще изкара зимата благодарение на пълните си газохранилища, но ѝ предстои дълбока енергийна криза през следващата година. Това предупреждава ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Европейските страни са успели да напълнят съоръженията за съхранение на газ до 90%, след като Русия спря газовите доставки в отговор на западните санкции, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна.

„С почти 90% запаси от газ Европа ще преживее предстоящата зима само с някои натъртвания, стига да няма политически или технически изненади“, предвижда Бирол с уговорката, че зимата няма да е твърде студена.

Истинските предизвикателства ще започнат през февруари или март, когато газохранилищата трябва да бъдат запълнени отново, след като голямото зимно потребление ги е изпразнило до 25-30%.

„Това, което ни помогна този път, е, че все още внасяхме малко газ от Русия през последните няколко месеца“, отчита той. Освен това Китай е внесъл по-малко газ, отколкото обикновено, което Бирол отдава на забавянето на китайската икономика.

„Тази зима е трудна, но следващата зима също може да бъде много трудна“, предупреждава Фатих Бирол и съветва Европа още от сега да започне да се подготвя за зимата на 2023 г.

Коментарите му идват в момент, когато Европа се бори да подкрепи енергийните доставки, докато войната в Украйна продължава.

Русия беше най-големият доставчик на нефт и газ за ЕС миналата година, но износът на руски газ в Европа бележи значителен спад тази година.

„Въпреки наличния производствен и транспортен капацитет, Русия е намалила доставките на газ за Европейския съюз с близо 50% на годишна база от началото на 2022 г.“, се казва в последния доклад за газовия пазар на МАЕ.

Експертите на организацията не изключват пълното спиране на доставките на газ от руски тръбопроводи за Европейския съюз преди отоплителния сезон 2022/23 г. – когато европейският пазар на газ е най-уязвим.

В сложната ситуация все повече държави в Западна Европа са принудени да се върнат към въглищата като енергиен източник, който да замести газа. Това се случва в Германия, Австрия и дори Дания, която е известна със своите зелени политики. Въглищните им централи ще работят поне до слеващото лято, за да подсигурят доставките на електроенергия.

 

expert.bg

Ситуацията може да се промени напълно през 2023 г. „Следващата година, ако китайският внос на газ се увеличи с възстановяването на китайската икономика, ще бъдат доста трудни няколко месеца, започвайки от март до следващата зима“, предвижда шефът на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от CNBC.

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

By

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

By

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола продължават да вървят нагоре

Published

on

By

За втори пореден ден цените на петрола продължават да вървят нагоре. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 30 цента, или 0,4 на сто до 77,89 долара за барел, а котировките на американския лек суров петрол отбелязаха ръст от 36 цента или 0,5 на сто до 72,60 долара за барел.

Кое тласка нагоре цените на петрола? Към притесненията за пвсе по-интензивните атаки на йеменските хути срещу кораби в Червено море се прибавиха и най-новите данни, които показват, че петролните запаси на САЩ са намалели с повече от очакваното. Докладът на Американския петролен институт посочва, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 5,2 милиона барела през седмицата, приключила на 5 януари. Остават и опасения свързани с доставките след съобщения за ограничаване на добивите в Либия и продължаващата война между Израел и Хамас.

Какви са прогнозите? В началото на седмицата рязкото намаление на цените от страна на най-големия износител Саудитска Арабия доведе до сваляне на цените с 3 на сто, но ефекта от това бе кратковременен, защото факторите влияещи върху увеличението на цената на няколко, а е много малка вероятността да настъпят промени при тях в средносрочен план. Очаква се поне до края на седмицата цената на петрола да продължи да се покачва, но с по-плавни темпове.

инж.Пламен Дочев

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page