Connect with us

Икономика

Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Публикувано преди

на

Европа ще изкара зимата благодарение на пълните си газохранилища, но ѝ предстои дълбока енергийна криза през следващата година. Това предупреждава ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Европейските страни са успели да напълнят съоръженията за съхранение на газ до 90%, след като Русия спря газовите доставки в отговор на западните санкции, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна.

„С почти 90% запаси от газ Европа ще преживее предстоящата зима само с някои натъртвания, стига да няма политически или технически изненади“, предвижда Бирол с уговорката, че зимата няма да е твърде студена.

Истинските предизвикателства ще започнат през февруари или март, когато газохранилищата трябва да бъдат запълнени отново, след като голямото зимно потребление ги е изпразнило до 25-30%.

„Това, което ни помогна този път, е, че все още внасяхме малко газ от Русия през последните няколко месеца“, отчита той. Освен това Китай е внесъл по-малко газ, отколкото обикновено, което Бирол отдава на забавянето на китайската икономика.

„Тази зима е трудна, но следващата зима също може да бъде много трудна“, предупреждава Фатих Бирол и съветва Европа още от сега да започне да се подготвя за зимата на 2023 г.

Коментарите му идват в момент, когато Европа се бори да подкрепи енергийните доставки, докато войната в Украйна продължава.

Русия беше най-големият доставчик на нефт и газ за ЕС миналата година, но износът на руски газ в Европа бележи значителен спад тази година.

„Въпреки наличния производствен и транспортен капацитет, Русия е намалила доставките на газ за Европейския съюз с близо 50% на годишна база от началото на 2022 г.“, се казва в последния доклад за газовия пазар на МАЕ.

Експертите на организацията не изключват пълното спиране на доставките на газ от руски тръбопроводи за Европейския съюз преди отоплителния сезон 2022/23 г. – когато европейският пазар на газ е най-уязвим.

В сложната ситуация все повече държави в Западна Европа са принудени да се върнат към въглищата като енергиен източник, който да замести газа. Това се случва в Германия, Австрия и дори Дания, която е известна със своите зелени политики. Въглищните им централи ще работят поне до слеващото лято, за да подсигурят доставките на електроенергия.

 

expert.bg

Ситуацията може да се промени напълно през 2023 г. „Следващата година, ако китайският внос на газ се увеличи с възстановяването на китайската икономика, ще бъдат доста трудни няколко месеца, започвайки от март до следващата зима“, предвижда шефът на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от CNBC.

Продължи с четенето

България

Еврозоната се отлага за 2026 г., а кабинетът се разбърза със Закона за еврото

Published

on

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page