Connect with us

Новини

Европа увеличава капацитетa на възобновяема енергия на фона на войната в Украйна

Публикувано преди

на

Войната в Украйна досега възпрепятства глобалната търговия с метали в множество страни. Това също доведе до обстоятелствата, причиняващи настоящата енергийна криза в Европа. В светлината на това европейските нации продължават да увеличават инвестициите в други енергийни източници. С малко късмет повечето страни скоро ще могат да заменят доставките на природен газ, загубени от провала на Nordstream.

Всъщност производството и ресурсите на възобновяема енергия достигнаха рекордни стойности след началото на войната в Украйна. По-специално слънчевите панели и вятърните турбини отбелязаха огромен приток. Въпреки това европейските правителства отделиха твърде много време за разработване на начини за данъчно облагане на тези нови енергийни стимули. Това драстично забави производството на неща като слънчева и вятърна енергия.

Получаването на предишни изисквания за получаване на подходящи разрешителни за строеж също възпрепятства усилията за стартиране на възобновяемите енергийни източници. И тъй като зимата бързо наближава, остават много малко свободни дни.

Глобалното търсене на GOES (и цялата електрическа стомана) остава високо. Тъй като възобновяемите енергийни източници като слънчеви панели и вятърни турбини стават все по-изобилни, все повече и повече трансформатори са необходими за пренасяне на енергия от техния източник до предприятия и домове. Тази взаимноизгодна връзка до голяма степен поддържаше пазара в добра форма.

Краткосрочното здраве на пазара обаче остава под въпрос. Европейските производители на GOES като ThyssenKrupp ще продължат да се борят с европейската енергийна криза, както и европейското подразделение на Arnold Magnetic Technology. С GOES, необходим за пренос на електроенергия от едно място на друго, пазарът има ясен щит срещу нежелана нестабилност. Европейската енергийна криза обаче ще продължи да предизвиква пазара на електротехническа стомана.

oilprice.com/

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

Новини

Пожар в пътнически автобус на пътя Варна – Добрич

Published

on

Малко след 19 ч. на 20 април е възникнал пожар в двигателния отсек на пътнически автобус на пътя Варна – Добрич, малко след Аксаково.

Автобусът се движи по линията Истанбул – Добрич и е пътувал от Варна към Добрич. По първоначална информация са се запалили въздушни филтри, съобщи полицията във Варна, предаде БТВ.

В автобуса са пътували двама пътници. Шофьорите са успели сами да загасят огъня. Пътниците са продължили за Добрич с частни автомобили. Снимка на димящото превозно средство се появиха в социалните мрежи. На нея се вижда как водачите сипват вода от големи туби. Потребители коментират, че то е на същата фирма, чийто автобус се обърна в Турция на 19 април.

Логото на двата автобуса е еднакво. Този, който се обърна в южната ни съседка, също пътуваше по линията Истанбул – Добрич. При инцидента в обърнатия автобус пострадаха 11 от всички 14 пътници, сред които и двама български граждани. Единият българин е шофьорът на автобуса.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page