Connect with us

Свят

Европа се затопля по-бързо от другите континенти

Публикувано преди

на

Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите части на света през последните три десетилетия и е отбелязала най-голямото повишение на температурата от всички континенти, съобщава БТА, позовавайки се на доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Докладът за състоянието на климата в Европа е изготвен след едно екстремно лято. Рекордна гореща вълна „изпепели“ Великобритания, алпийски ледници изчезнаха с безпрецедентна скорост, а продължителна морска гореща вълна „свари“ водите на Средиземно море.

В резултат на бързото затопляне в Европа алпийските ледници са загубили 30 метра от дебелината си между 1997 и 2021 г.

Друга последица е постепенното топене на ледената покривка на Гренландия, което допринася за покачването на морското равнище с по-бързи темпове. През лятото на 2021 г. в Гренландия за първи път е регистриран дъжд в най-високата й точка – станцията Съмит.

„Европа предлага жива картина на затоплящия се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са защитени от въздействието на екстремни метеорологични явления“, се казва в изявлението, направено от генералния секретар на СМО Петери Таалас.

В доклада се посочва, че от 1991 г. до 2021 г. температурите в Европа са се затопляли средно с 0,5 градуса Целзий на десетилетие, докато средната стойност за света е била едва 0,2 градуса Целзий.  Миналата година екстремните метеорологични явления, влошени от климатичните промени, – главно наводнения и бури, са нанесли щети за над 50 милиарда долара в Европа.

Според учените причината Европа да се затопля по-бързо от другите континенти е свързана с факта, че голяма част от нея се намира в субарктическия и арктическия регион – най-бързо затоплящия се регион на Земята.

Говорителката на СМО Клеър Нулис обясни, че Арктика, която като цяло се затопля по-бързо от Европа, действително не се счита за пълноправен регион от организацията.

По-малкото облаци над Европа през лятото, например означават, че до континента достига повече слънчева светлина и топлина, отбелязват експертите.

Някои учени нарекоха Европа „гореща точка на топлинните вълни“. Причината е, че броят им на континента се е увеличил по-бързо, отколкото в други региони поради промени в атмосферната циркулация.

Въпреки че температурите се повишават, Европейският съюз е успял да намали емисиите на парникови газове с 31 процента между 1990 г. и 2020 г. и има за цел да намали емисиите с 55 процента до 2030 г., се посочва в доклада.

„През 2021 г. в различни част от Европа се случиха поредица от екстремни метеорологични и климатични събития. Изключително тежките наводнения, които причиниха безпрецедентен брой смъртни случаи и щети в части от Западна Европа и Централна Европа през юли, и стихийните пожари, които опустошиха Югоизточна Европа това лято, ще останат в паметта засегнатите нации и в международните архиви за климата“, казва още Петери Таалас.

Независимо от темповете на глобалното затопляне, във всички региони на Европа повишаването на температурите ще бъде по-голямо от средното за планетата, както е наблюдавано досега – явление, което предполага горещини, горски пожари, наводнени, предупреждава СМО.

Докладът на метеорологичната организация беше публикуван няколко дни преди откриването на COP27, конференцията на ООН за климата, която ще бъде организирана от 6 до 18 ноември в Египет.

novini.bg

Продължи с четенето

Свят

Германия обяви, че ще достави още една система „Пейтриът“ в Украйна

Published

on

Германия ще предостави още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ (Patriot) на Украйна, за да укрепи отбраната ѝ срещу Русия, обяви германското министерство на отбраната, цитирано от ДПА, съобщи БТА.

Системата ще бъде взета от запасите на германските въоръжени сили и ще бъде предадена незабавно, каза ведомството.

„Руският терор срещу украинските градове и инфраструктурата на страната причинява неизмерими страдания“, се казва в изявление на министъра на отбраната Борис Писториус.

Германия досега е доставила две системи „Пейтриът“ в Украйна. Според министерството на отбраната системата се е доказала в боя срещу руската агресия.

Доставката следва да бъде разглеждана в контекста на интензивните съвместни усилия на Писториус и на външната министърка Аналена Бербок да убедят партньорите на страната да предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана, коментира ДПА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Германия за изпращането на системата „Пейтриът“ „в критичен момент“, предаде Ройтерс. „Продуктивен разговор с германския канцлер Олаф Шолц. Призовавам всички други лидери на партньорски страни да последват този пример“, заяви Зеленски в своя публикация в приложението „Телеграм“.

Продължи с четенето

Интересно

Останали без пари, аржентинците продават ирисите си за малко криптовалута

Published

on

Няколко долара в очното дъно. В една страна, разтърсена от инфлация, към която се добавя и нова политика на икономии, десетки хиляди аржентинци предоставят ирисите си за биометрично сканиране на криптовалута „Уърлдкойн“ (Worldcoin), информира Франс прес, цитира БТА.

В малък търговски център в Буенос Айрес Хуан Соса замръзва за няколко секунди пред сребърна сфера с вградена камера, която сякаш е излязла от стар научнофантастичен филм. Преминава кръг светлина и той получава в цифровия си портфейл токени, които се равняват на 80 долара.

„Правя го, тъй като нямам вече и песо. За нищо друго“, мърмори 64-годишният учител по бойни изкуства. „Не бих искал да го правя, но на моята възраст вече никой не ми дава работа, а имам нужда от пари“, заяви той пред агенцията.

Журналистите от АФП са срещнали мнозина с профила на Хуан Соса на опашките пред щандовете на „Уърлдкойн“ в столицата (250 в страната), на които млади оператори сканират ирисите им с биометричен апарат.

За „Уърлдкойн“ не става дума за „трансакция“ – ирис срещу пари, а за първите стъпки към изграждането на „най-голямата финансова и идентификационна мрежа в света, която запазва конфиденциалността на личните данни“.

Ирисът е един вид цифров паспорт, функциониращ благодарение на блокчейна и позволява на потребителите да докажат идентичността си онлайн, без да споделят лични данни. С надеждата за универсални доходи, изразени в криптовалута.

Системата за проверка на „Уърлдкойн“, базирана върху разпознаването на ириса, пусната през юли 2023 г. от шефа на „ОупънЕйАй“ (OpenAI) Сам Алтман, се проучва внимателно от регулаторните органи в няколко страни, които се опасяват за защитата на личните данни.

През март Испания, а след това и Португалия спряха дейността на „Уърлдкойн“, докато трае разследването.

В днешна Аржентина обаче при инфлация от 211 процента през 2023 г. и строги икономии под управлението на ултралиберала Хавиер Милей през 2024 г. „Уърлдкойн“ е хит. От началото на годината 500 000 души или 15 на сто от общо 3 милиона души по целия свят, които са „предоставили“ ириса си, са били аржентинци, според януарските данни на компанията.

„За много хора нещата вървят много зле, те вече не могат да се справят с една заплата, ето защо правят подобни неща“, каза Мириам Мареро , 42-годишна касиерка, посочвайки кълбото, което ще сканира ириса й. Тя също го прави за пари, в случая, за да подаде ръка на приятел.

Компанията уверява, че „сигурността и конфиденциалността са приоритети и „кълбото“ разполага със „стабилни функции за сигурност“, които да попречат на кражба, фалшификация  или пиратство.

Тиаго Сада, продуктов мениджър на „Инструменти за човечност“, калифорнийският холдинг, който стои зад „Уърлдкойн“, подчерта пред АФП, че има „отворен диалог с регулаторните органи във всяка страна, както по отношение на финансовия аспект, така и на конфиденциалността“.

Текущите разследвания, целящи да проверят дали се изпълняват поетите ангажименти , са „абсолютно нормални“, заяви той. Като това, което провежда Аржентинската агенция за прозрачност и защита на данните (АAIP).

Остава фактът, че биометричен индикатор като ириса, единствен по рода си за всеки човек, е „ултра чувствителен“, настоява Наталия Суасо, анализатор и дигитален консултант към агенция „Салта ахенсия“ (Salta Agencia).

„Не мисля, че хората не разбират последиците, но мнозина от тях го правят за пари“, в една страна, в която минималната заплата е около 220 долара. „Има също и идея за магия, генерирана от сферата, любопитство“, добави тя.

За „Портекос“ („пристанищните хора“, както са известни гражданите на Буенос Айрес – бел.ред.), които са увековечили ириса си, остават редица въпроси: „Ирисът е нещо единствено по рода си, не знам кой държи тези данни и това леко ме безпокои“, казва Улисес Ерера, 20-годишен студент . Той също не би го направил, ако нямаше спешна финансова необходимост.

Много аржентинци, изпаднали в затруднение, обаче не отдават особено значение на този аспект. „От години давам личните си данни на редица компании. Сега поне ми дават пари“. подиграва се Федерико Мастронарди , 33-годишен музикант без пукната пара в джоба.

Продължи с четенето

Новини

ЕК очаква да работи с Анкара по реформите за сближаване с ЕС след турските местни избори

Published

on

Очакваме да работим с Турция по реформите, които ще я сближат допълнително с ЕС, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос за оценка на турските местни избори, предаде БТА. Той отбеляза, че според международните наблюдатели изборите в Турция са били добре организирани и са отчели волята на гражданите.

Приветстваме участието на гражданите в изборите. Основните права и демокрацията са в сърцевината на нашите отношения с Турция, допълни говорителят.

Той уточни, че наблюдателите са отчели известни недостатъци в хода на предизборната кампания. За нас изборите са важни, защото те са начинът хората да определят от кого желаят да бъдат представлявани, обобщи говорителят.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page