Connect with us

Светът

Европа опитва да наложи таван на цената на тока

Публикувано преди

на

Европейската комисия планира да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената, на която централите, които не работят с газ, могат да продават своята енергия, според проект за предложение, цитиран от Reuters във вторник. Мярката ще намали приходите над тази цена, а средствата ще се използват в помощ на потребителите и бизнеса, които се сблъскват с рязко нарастващи сметки за енергия.

Ограничението в цената ще се прилага за вятърни, слънчеви и атомни централи, както и за производители, работещи с биомаса и лигнитни въглища, а също и за някои водноелектрически централи. Очаква се Брюксел да представи повече подробности в сряда, а обсъждането на плана и евентуалното му одобрение ще стане на срещата на енергийните министри на 30 септември.

Предложението предвижда също така въвеждане на еднократен данък върху извънредните печалби в целия ЕС, за да компенсира 33% от свръхпечалбите за фискалната 2022 г. на компании, работещи с изкопаеми горива.

Ще се изисква от правителствата на страните членки да насочат средства към смекчаване на последиците за гражданите и бизнеса от растящите сметки за енергия.

Ползваме по-малко ток

Предложението включва и налагане на задължителна цел за страните да намалят потреблението си на електроенергия през задаващата се зима, за да подсигурят, че Европа има достатъчно газ, за да издържи по-студените месеци.

По време на периоди на „пикови“ цени на електроенергията, ЕС ще изисква от страните да ограничат потреблението на електроенергия с определен процент, пише също така в проекта, който включва и доброволни цели за намаляване на консумацията на електроенергия.

Предвижда се и ликвидна помощ за доставчиците на енергийни услуги, които с покачването на цените на тези ресурси трябва да отделят повече парични средства за заплащането им или трябва да осигурят по-високи обезпечения по сделките.

В документ, публикуван от ЕК миналата седмица, се отбелязват някои опции, които политиците от Брюксел проучват: „Приемане на по-широк набор от активи като обезпечение за целите на маржиниране (финансово гарантиране), улесняване на трансформацията на обезпечение, банкови гаранции и включване на държавни гаранционни схеми за подпомагане на такива механизми за ликвидност“.

Ще има ли таван на цената на газа

В предложенията не фигурира таван на цената на газа. Някои държави от ЕС поискаха от Брюксел да предложи подобна мярка, но не постигнаха единомислие дали тя да се прилага за целия вносен газ, само за тръбния газ или за търговията на едро със синьо гориво. Германия, Нидерландия и Дания се противопоставят на общия таван на цените на газа, предупреждавайки, че това може да затрудни страните да привлекат доставки на конкурентни цени на световните пазари, и да застраши енергийна сигурност на Европа през зимата.

expert.bg

Продължи с четенето

Светът

Климатичните промени застрашават световното културно наследство

Published

on

By

Климатичните промени застрашават световното културно наследство, съобщи АФП. Един от първите градове в историята – Мохенджо Даро, можеше да бъде унищожен напълно след катастрофалните наводнения в Пакистан през тази година.

Той оцеля, но мястото показва заплахите, които тегнат над културното наследство. Възникналият 3000 г. пр. Хр. град е бил истински метрополис. Мохенджо Даро е изграден от индите – древна цивилизация, чийто разцвет е през бронзовата епоха. Те са населявали бреговете на река Инд.

Спасението на града вероятно е благодарение на гения на неговите създатели. Той е изграден от тухли, с геометрични улици и се намира на високо място. Мохенджо Даро е разполагал с канализация, която сега е направила възможно оттичането на водата при наводнението в Пакистан. Южната част на страната беше превърната в гигантско езеро, но в античния град е регистриран голям отток, казва Тиери Жофроа, специалист по земна архитектура.

През тази година се навършва един век, откакто Мохенджо Даро е открит от археолозите.

От 1154 обекта на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО 897 са културни ценности, 218 са природни зони, 39 са и културна ценност, и природна зона. Голям брой от тях са застрашени от климатичните промени. Според Рохит Джигиасу от международния център за изследвания, консервация и реставрация на културните ценности, наводненията, ураганите, циклоните и все по-честите пожари оставят твърде голям отпечатък върху културното наследство.

Пример за тази заплаха са пожарите в Гърция през 2021 г., свлачищата в Мачу Пикчу, побеляването на Големия бариерен риф в Австралия. Франция е изгубила почти 30% от водните си запаси и това има дестабилизиращ ефект за опазване на природното и културното наследство.

 

obekti.bg

Продължи с четенето

Светът

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Published

on

By

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва днес, 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. Организации по света обикновено отбелязват този ден с различни мероприятия посветени на болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). С течение на времето, заразяването с ХИВ /Човешки Имунодефицитен Вирус/, може да отслаби имунната система до такава степен, че тя да не може да се справи с определени инфекции. Тези инфекции се наричат опортюнистични – наричани така, защото са причинени от организми, които не могат да предизвикат болест у хора с некомпрометирана имунна система, но „се възползват” от отслабената имунна система на хора с ХИВ. Много от инфекциите, които причиняват проблеми или застрашават живота на хора със СПИН, обикновено могат да бъдат контролирани при лица със здрава имунна система. Имунната система на човек със СПИН отслабва толкова, че се налага медицинска намеса, за да бъде предотвратена или лекувана определена сериозна болест.

ХИВ-позитивният резултат не означава, че човекът е болен от СПИН.

Човек, който е ХИВ-позитивен, получава диагноза за СПИН, след като развие някоя от болестите, индикиращи заболяването. ХИВ-позитивен човек също така може да има диагноза за СПИН на базата на определени кръвни тестове /брой клетки CD4/ и в същото време да не е имал сериозни заболявания.

Макар че различни терапии на СПИН и ХИВ могат да забавят протичането на болестта, все още не съществува ваксина или лекарство, което напълно да излекува носителя на вируса.

Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без бариерни предпазни средства/презервативи с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.

Първият случай с ХИВ в България е регистриран през 1986 г. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените.

Несъмнено епидемията от ХИВ е глобален проблем, чиито решаване може да се осъществи само със съвместните усилия на всички.

novini.bg

Продължи с четенето

Светът

Казахският франчайз на „Макдоналдс“ спира работа заради проблеми с местните доставки

Published

on

By

Казахстанската компанията „Фууд Солюшънс Кей Зет“ (Food Solutions KZ), лицензополучател на американската верига за бързо хранене „Макдоналдс“ (McDonald’s), обяви, че от утре, 18 ноември, спира работата на всички свои ресторанти в Казахстан заради „ограничени местни доставки“, предаде Ройтерс.

Казахстанската верига не предостави повече подробности относно ограниченията на доставките, и не посочи кога нейните 24 магазина могат да отворят отново. Компанията принадлежи на казахстанския бизнесмен Кайрат Боранбаев, който през март беше задържан по обвинения в присвояване.

Боранбаев бе свързван и със семейството на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, който през януари загуби оставащите си властови позиции, след като неговият наследник Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност, който дотогава бе управляван от дългогодишния и несменяем лидер на страната Назарбаев.

Американската компания „Макдоналдс“ се изтегли от съседката на Казахстан, Русия, след като през май руските й обектите бяха закупени от местен оператор, който ребрандира заведенията като „Вкусно – и точка“. Наскоро и лицензополучателят на „Макдоналдс“ в Беларус обяви, че ще бъде преименуван по същия начин.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.