Connect with us

Свят

Европа опитва да наложи таван на цената на тока

Публикувано преди

на

Европейската комисия планира да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената, на която централите, които не работят с газ, могат да продават своята енергия, според проект за предложение, цитиран от Reuters във вторник. Мярката ще намали приходите над тази цена, а средствата ще се използват в помощ на потребителите и бизнеса, които се сблъскват с рязко нарастващи сметки за енергия.

Ограничението в цената ще се прилага за вятърни, слънчеви и атомни централи, както и за производители, работещи с биомаса и лигнитни въглища, а също и за някои водноелектрически централи. Очаква се Брюксел да представи повече подробности в сряда, а обсъждането на плана и евентуалното му одобрение ще стане на срещата на енергийните министри на 30 септември.

Предложението предвижда също така въвеждане на еднократен данък върху извънредните печалби в целия ЕС, за да компенсира 33% от свръхпечалбите за фискалната 2022 г. на компании, работещи с изкопаеми горива.

Ще се изисква от правителствата на страните членки да насочат средства към смекчаване на последиците за гражданите и бизнеса от растящите сметки за енергия.

Ползваме по-малко ток

Предложението включва и налагане на задължителна цел за страните да намалят потреблението си на електроенергия през задаващата се зима, за да подсигурят, че Европа има достатъчно газ, за да издържи по-студените месеци.

По време на периоди на „пикови“ цени на електроенергията, ЕС ще изисква от страните да ограничат потреблението на електроенергия с определен процент, пише също така в проекта, който включва и доброволни цели за намаляване на консумацията на електроенергия.

Предвижда се и ликвидна помощ за доставчиците на енергийни услуги, които с покачването на цените на тези ресурси трябва да отделят повече парични средства за заплащането им или трябва да осигурят по-високи обезпечения по сделките.

В документ, публикуван от ЕК миналата седмица, се отбелязват някои опции, които политиците от Брюксел проучват: „Приемане на по-широк набор от активи като обезпечение за целите на маржиниране (финансово гарантиране), улесняване на трансформацията на обезпечение, банкови гаранции и включване на държавни гаранционни схеми за подпомагане на такива механизми за ликвидност“.

Ще има ли таван на цената на газа

В предложенията не фигурира таван на цената на газа. Някои държави от ЕС поискаха от Брюксел да предложи подобна мярка, но не постигнаха единомислие дали тя да се прилага за целия вносен газ, само за тръбния газ или за търговията на едро със синьо гориво. Германия, Нидерландия и Дания се противопоставят на общия таван на цените на газа, предупреждавайки, че това може да затрудни страните да привлекат доставки на конкурентни цени на световните пазари, и да застраши енергийна сигурност на Европа през зимата.

expert.bg

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

Свят

НАСА: Черно море е изменило рязко цвета си

Published

on

Снимка: Уикипедия

НАСА съобщи, че Черно море е изменило рязко цвета си. Ако по-рано, гледано от космоса, то имало тъмносин цвят, сега заради масовото размножаване на фитопланктон, е станало изумрудено зелено, предаде БНР. Най-големите промени в цвета са пред бреговете на България и Румъния (делтата на Дунава), съобщава „Фокс Нюз“.

Подобни промени има и пред бреговата ивица на Украйна. Снимките на изменението са фиксирани със спътника Aqua satellite. Според специалистите, нашествието на фитопланктон може да доведе до рязко понижаване на нивото на кислород в Черно море, а оттам и до масово измиране на морските му обитатели. Фитопланктонът е съставен от едноклетъчни водорасли и цианобактерии.

Той се храни със слънчева светлина. По-големи риби и миди се хранят с него.

Продължи с четенето

Политика

Владимир Путин е на посещение в Северна Корея

Published

on

Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун започнаха преговори за засилване на военните връзки, след голяма церемония по посрещането на руския президент в Корейската народнодемократична република, пише британският в. „Телеграф“.

Хиляди хора се събраха по улиците на Пхенян, като тълпите развяваха руски и севернокорейски знамена, докато автомобилният кортеж на Путин преминаваше през Пхенян. С церемонията на площад „Ким Ир-сен“, около обяд местното време, беше сложено началото на серия събития, включително галаконцерт и държавен прием. Общо двамата лидери ще прекарат заедно 9 часа.

Путин и Ким са двама авторитарни лидери, обединени от войната, обобщава в. „Ню Йорк таймс“. Необходимостта от боеприпаси, които да използва в Украйна, принуждава руския президент да задълбочава връзките си със Северна Корея, в съюз, предизвикващ притеснения на Запад.

Това е първото посещение на Путин в Северна Корея от 24 години насам, отбелязва португалският в. „Ешпресо“. То се провежда, след като севернокорейският диктатор Ким Чен-ун посети източните региони на Русия.

„Взаимоизгодно споразумение между двама бандити“, гласи заглавието на статия на френския в. „Депеш“ за посещението на руския президент в Пхенян.

Двамата лидери са вече неразделни, отбелязва френското издание, като припомня, че те се срещнаха само преди 9 месеца във Владивосток. След издаването на заповед за арест срещу Путин от Международния наказателен съд, той вече не може да ходи, където иска, рискувайки да бъде арестуван. Но също като Иран и Китай, Северна Корея не признава авторитета на МНС, така че може да посрещне руския президент с отворени обятия.

Преди да пристигне в Пхенян, Путин вече благодари на режима на Ким Чен-ун, че „подкрепя твърдо“ водената от Русия офанзива на територията на Украйна. Помощ, която се изразява в изпращането на боеприпаси – а неотдавна Пентагонът обвини Москва, че е използвала и севернокорейски балистични ракети.

„Депеш“ цитира и ген. Жером Пелистранди, главен редактор на „Дефанс насионал“, който отбелязва, че по отношение на боеприпасите с калибър 122 и 152 мм „запасите на Пхенян са практически неизчерпаеми. Изгодната цена е гарантирана, от качеството може да има какво да се желае, но поне има количество – и това съвпада идеално с руската доктрина, базирана на количество, а не на точност. Според американците от началото на конфликта са били прехвърлени 1 милион снаряда“. Това позволява на Русия да поддържа темпото на артилерийския обстрел и да се концентрира върху производството на танкове и на по-сложни боеприпаси, подчертава генералът, цитиран от в. „Депеш“.

Путин благодари на Ким Чен-ун за „постоянната и непоклатима подкрепа за руската политика, включително по украинското направление“ и заяви, че Москва се бори срещу империалистическата политика, налагана от САЩ от десетилетия, пише британският в. „Гардиън“.

От своя страна, севернокорейският лидер заяви в отговор, че отношенията между двете страни „навлизат в период на „нов разцвет“. Той отбеляза ролята на Русия в „поддържането на стратегическия баланс в света“ и изрази подкрепа за нахлуването в Украйна.

Пхенян възнамерява да засили „стратегическото сътрудничество“ с Русия, заяви Ким.

Подготвен е „нов основополагащ документ“, който ще урежда отношенията между Москва и Пхенян, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от френския в. „Монд“. Руският президент подчерта, че Москва и Пхенян са постигнали „значителен напредък“ в укрепването на двустранните си връзки.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page