Европа опитва да наложи таван на цената на тока

0
94

Европейската комисия планира да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената, на която централите, които не работят с газ, могат да продават своята енергия, според проект за предложение, цитиран от Reuters във вторник. Мярката ще намали приходите над тази цена, а средствата ще се използват в помощ на потребителите и бизнеса, които се сблъскват с рязко нарастващи сметки за енергия.

Ограничението в цената ще се прилага за вятърни, слънчеви и атомни централи, както и за производители, работещи с биомаса и лигнитни въглища, а също и за някои водноелектрически централи. Очаква се Брюксел да представи повече подробности в сряда, а обсъждането на плана и евентуалното му одобрение ще стане на срещата на енергийните министри на 30 септември.

Предложението предвижда също така въвеждане на еднократен данък върху извънредните печалби в целия ЕС, за да компенсира 33% от свръхпечалбите за фискалната 2022 г. на компании, работещи с изкопаеми горива.

Ще се изисква от правителствата на страните членки да насочат средства към смекчаване на последиците за гражданите и бизнеса от растящите сметки за енергия.

Ползваме по-малко ток

Предложението включва и налагане на задължителна цел за страните да намалят потреблението си на електроенергия през задаващата се зима, за да подсигурят, че Европа има достатъчно газ, за да издържи по-студените месеци.

По време на периоди на „пикови“ цени на електроенергията, ЕС ще изисква от страните да ограничат потреблението на електроенергия с определен процент, пише също така в проекта, който включва и доброволни цели за намаляване на консумацията на електроенергия.

Предвижда се и ликвидна помощ за доставчиците на енергийни услуги, които с покачването на цените на тези ресурси трябва да отделят повече парични средства за заплащането им или трябва да осигурят по-високи обезпечения по сделките.

В документ, публикуван от ЕК миналата седмица, се отбелязват някои опции, които политиците от Брюксел проучват: „Приемане на по-широк набор от активи като обезпечение за целите на маржиниране (финансово гарантиране), улесняване на трансформацията на обезпечение, банкови гаранции и включване на държавни гаранционни схеми за подпомагане на такива механизми за ликвидност“.

Ще има ли таван на цената на газа

В предложенията не фигурира таван на цената на газа. Някои държави от ЕС поискаха от Брюксел да предложи подобна мярка, но не постигнаха единомислие дали тя да се прилага за целия вносен газ, само за тръбния газ или за търговията на едро със синьо гориво. Германия, Нидерландия и Дания се противопоставят на общия таван на цените на газа, предупреждавайки, че това може да затрудни страните да привлекат доставки на конкурентни цени на световните пазари, и да застраши енергийна сигурност на Европа през зимата.

expert.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page