Connect with us

Икономика

Европа е пред рецесия

Публикувано преди

на

Европа е изправена пред нарастващ риск от рецесия заради повишаващите се цени на петрола и газа на фона на опасенията, че Русия може да спре напълно доставките, предупреждават икономисти, цитирани от в. Guardian.

Според Nomura, японска инвестиционна банка със значителна дейност в Лондон, икономиката на Европа ще бъде засегната от различни фактори, сред които спадащото търсене в САЩ – най-големият експортен пазар – продължаващите последствия от руската инвазия в Украйна и свързаното с това увеличение на цените на храните и енергията.

Nomura очаква европейската икономика да започне да се свива през втората половина на 2022 г. и рецесията да продължи до лятото на 2023 г., а общият спад да достигне 1,7% от БВП.

Цените на енергията вече се повишиха през втората половина на 2021 г., тъй като водещите икономики отмениха въведените ограничения заради коронавирусната пандемия, но нахлуването на Русия в Украйна добави допълнителни трудности, тъй като ЕС, САЩ и Обединеното кралство се опитаха да изолират Русия икономически. Европа все още е силно зависима от Русия по отношение на енергийните си доставки, а руският президент Владимир Путин отговори на санкциите, като забави доставките на газ. Русия прекрати доставките на газ по газопровода „Северен поток 1“ за Германия, по газопровода „Турски поток“ за България и спря доставките за Полша по газопровода „Ямал“, напомня изданието.

Европа се бори с „условия, които са до голяма степен глобални по своя характер (рязко покачване на цените на енергията и инфлацията, нарастващи геополитически рискове и несигурност), което ни кара да вярваме, че европейските икономики ще бъдат сполетени от същата съдба – рецесия – като САЩ“, пише Джордж Бъкли, икономист в Nomura. Инфлацията в еврозоната достигна 8,6% на годишна база през юни, което е най-високото ниво от създаването на блока през 1999 г.

Миналата седмица анализатори от американската инвестиционна банка JP Morgan Chase заявиха, че Русия също може да предизвика увеличение на цените на петрола, ако използва съкращенията на добива, за да отвърне на усилията за ограничаване на цените от страна на групата на големите икономики Г7. Анализатори прогнозираха над трикратно увеличение на цените до 380 USD за барел, ако Русия намали производството с 5 млн. барела дневно. В края на миналата седмица на фючърсните пазари един барел суров петрол тип Брент с доставка през септември струваше 111 долара.

„Вероятно е [руското] правителство да отвърне на удара, като намали добива, за да причини болка на Запада“, пишат анализаторите на JP Morgan. „Свиването на световния петролен пазар е на страната на Русия.“

Кай Нойфелд и Йонас Кек, икономисти от Центъра за икономически и бизнес изследвания, заявиха, че нахлуването на Русия в Украйна е създало „истинска общоевропейска криза“, и вероятността от рецесия в Европа е поне две към пет.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е особено уязвима поради контрола на Русия върху газопровода „Северен поток 1“. Предвижда се газопроводът да бъде затворен за 10 дни, считано от 11 юли, за планирана годишна поддръжка. Миналата седмица германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че правителството се опасява, че Русия ще откаже да отвори отново газопровода, което може да доведе до недостиг на газ през зимата.

„Изглежда ясно, че в случай на недостиг на газ в Европа тежката рецесия ще бъде почти сигурна“, пишат Нойфелд и Кек. „Това е така, защото европейските държави са свързани помежду си не само чрез енергийни интерконектори, но и чрез силно интегрирани вериги за доставки.

„Свитите доставки на газ ще доведат до по-нататъшно повишаване на цените на енергията за потребителите, което ще увеличи инфлационния натиск и ще претендира за още по-голяма част от разполагаемия доход на домакинствата, което само по себе си е риск от рецесия.“

Европейските държави, които са зависими от руския газ, се надпреварват да търсят алтернативни доставки. Германското правителство се надява, че два плаващи терминала, които могат да приемат втечнен природен газ, ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима.

offnews.bg

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page