Connect with us

Новини

Евродоклад констатира: В България проверките на европроектите се манипулират

Публикувано преди

на

Европейската сметна палата е констатирала, че проверките на европроектите в България не се правят на случаен принцип. Това се излага в доклад от юли месец тази година, с който БРРД разполага. Съмненията са, че системно проектите се „джуркат“ докато за проверка се паднат само такива, които са изрядни и в които няма корупционна схема.

Констатацията на Европейската сметна палата за слабости и пороци в работата на Одитния орган на РБ (ИАОСЕС) при прилагане на извадков принцип на проверки са свързани с Оперативна програма „Образование“. Тя обаче е приложима и валидна по отношение цялостната работа на агенцията.

Когато се заявят за сертифициране разходи пред ЕК, ангажимент на Одитния орган (чл. 127 от регламент 1303) е да гарантира законосъобразността на направените разходи. Тъй-като Одитния орган проверява всички програми, той няма капацитета да провери всички финансирани проекти, затова проверява на извадков принцип.

При одит от ноември 2021 г. от страна на Европейската сметна палата по отношение на ОП „Образование“, проверяващите констатират слабости и пороци при извадковия подход. На практика такъв подход няма.

Казано на прост език проверяващите не са намерили доказателства (одитна следа), че извадките са били направени на случаен принцип.

„Джуркане“ докато се паднат „правилните“ проекти

Представените факти и доказателства, в рамките на одита, не са успели да уверят проверяващите, че изборът на проекти за проверка е бил правен еднократно. Опасенията на одиторите са, че процедурите за случайно теглене не проекти за проверка са били манипулирани.

На практика Европейската сметна палата е изразила подозрение, че генерираните извадки са били „джуркани“ повече от веднъж, „джуркани“ докато не бъдат „подбрани“ верните проекти.

На подобно съмнение навежда и факта, че например проекти за къщи за гости, които са финансирани с европейски средства и за които екипът ни откри крайно много нередности, не са попаднали в извадката за проверка. Макар тези проекти да се проверяват от друг орган, а не от ИАОСЕС, фактите навеждат на съмнението, че и там практиката е идентична.

Косвено доказателство за такива манипулации е проверката на ОЛАФ, която заключи, че на практика всички проекти за къщи за гости са с нередности. Тази проверка също се базира на извадка на случаен принцип, като са проверени 35 от над 300 проекта. Всички обекти от извадката на ОЛАФ са били с нарушения. И нито един от подобна извадка на ДФЗ, направена преди скандала с „къщите за тъщи“.

Въпреки че констатацията на Европейската сметна палата е по ОП „Образование“, тя се явява „хоризонтална“ и обхваща целия одитен процес в България за последните 15 години. Проверяващите констатират липса на специализиран софтуер, който да подбира на случаен принцип проекти за проверка. У нас подборът е правен с помощта на програма в интернет. Отделно от това има съмнения, че реда на проектите е бил променян в екселските таблици, така че програмите да функционират безпроблемно и да се не се констатират нередности.

В по-голямата част от визирания от Европейската сметна палата времеви период, Одитния орган е бил под ръководството на Людмила Рангелова и Добринка Михайлова. Рангелова беше сменена като изпълнителен директор през юли 2021 г. Михайлова пък оглавява агенцията от септември 2009 до октомври 2014 г., а от декември 2014 г. до ноември 2016 е съветник на вицепремиера по евро фондовете Томислав Дончев.

След това юли 2021  Михайлова е директор на дирекция „Одит на средствата по регионална политика“ в ИАОСЕС. Тази дирекция отговаря за най-големите ОП в България – „Региони в растеж“, „Транспорт“, „Околна среда“ и „Иновации и конкурентноспобност“. Именно завръщането на уволнената от правителството на Кирил Петков Михайлова в държавната администрация стана повод „Продължаваме Промяната“ да сезира европейската прокуратура. Тя е поставена начело на дирекция “Одити на средства по регионални политики” във финансовото министерство от служебното правителство на Румен Радев.

През 2020 г. Добринка Михайлова е избрана в надзорния съвет на ОЛАФ. Не е ясно как тя е независима като член на надзорния съвет на ОЛАФ, при условие че е политическа креатура на ГЕРБ. В този ред на мисли е отворен и въпроса от къде черпи предварителна информация ПП ГЕРБ за разследвания на ОЛАФ и дали всъщност източник не е Михайлова?

bird.bg

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page