Connect with us

Новини

Евродоклад констатира: В България проверките на европроектите се манипулират

Публикувано преди

на

Европейската сметна палата е констатирала, че проверките на европроектите в България не се правят на случаен принцип. Това се излага в доклад от юли месец тази година, с който БРРД разполага. Съмненията са, че системно проектите се „джуркат“ докато за проверка се паднат само такива, които са изрядни и в които няма корупционна схема.

Констатацията на Европейската сметна палата за слабости и пороци в работата на Одитния орган на РБ (ИАОСЕС) при прилагане на извадков принцип на проверки са свързани с Оперативна програма „Образование“. Тя обаче е приложима и валидна по отношение цялостната работа на агенцията.

Когато се заявят за сертифициране разходи пред ЕК, ангажимент на Одитния орган (чл. 127 от регламент 1303) е да гарантира законосъобразността на направените разходи. Тъй-като Одитния орган проверява всички програми, той няма капацитета да провери всички финансирани проекти, затова проверява на извадков принцип.

При одит от ноември 2021 г. от страна на Европейската сметна палата по отношение на ОП „Образование“, проверяващите констатират слабости и пороци при извадковия подход. На практика такъв подход няма.

Казано на прост език проверяващите не са намерили доказателства (одитна следа), че извадките са били направени на случаен принцип.

„Джуркане“ докато се паднат „правилните“ проекти

Представените факти и доказателства, в рамките на одита, не са успели да уверят проверяващите, че изборът на проекти за проверка е бил правен еднократно. Опасенията на одиторите са, че процедурите за случайно теглене не проекти за проверка са били манипулирани.

На практика Европейската сметна палата е изразила подозрение, че генерираните извадки са били „джуркани“ повече от веднъж, „джуркани“ докато не бъдат „подбрани“ верните проекти.

На подобно съмнение навежда и факта, че например проекти за къщи за гости, които са финансирани с европейски средства и за които екипът ни откри крайно много нередности, не са попаднали в извадката за проверка. Макар тези проекти да се проверяват от друг орган, а не от ИАОСЕС, фактите навеждат на съмнението, че и там практиката е идентична.

Косвено доказателство за такива манипулации е проверката на ОЛАФ, която заключи, че на практика всички проекти за къщи за гости са с нередности. Тази проверка също се базира на извадка на случаен принцип, като са проверени 35 от над 300 проекта. Всички обекти от извадката на ОЛАФ са били с нарушения. И нито един от подобна извадка на ДФЗ, направена преди скандала с „къщите за тъщи“.

Въпреки че констатацията на Европейската сметна палата е по ОП „Образование“, тя се явява „хоризонтална“ и обхваща целия одитен процес в България за последните 15 години. Проверяващите констатират липса на специализиран софтуер, който да подбира на случаен принцип проекти за проверка. У нас подборът е правен с помощта на програма в интернет. Отделно от това има съмнения, че реда на проектите е бил променян в екселските таблици, така че програмите да функционират безпроблемно и да се не се констатират нередности.

В по-голямата част от визирания от Европейската сметна палата времеви период, Одитния орган е бил под ръководството на Людмила Рангелова и Добринка Михайлова. Рангелова беше сменена като изпълнителен директор през юли 2021 г. Михайлова пък оглавява агенцията от септември 2009 до октомври 2014 г., а от декември 2014 г. до ноември 2016 е съветник на вицепремиера по евро фондовете Томислав Дончев.

След това юли 2021  Михайлова е директор на дирекция „Одит на средствата по регионална политика“ в ИАОСЕС. Тази дирекция отговаря за най-големите ОП в България – „Региони в растеж“, „Транспорт“, „Околна среда“ и „Иновации и конкурентноспобност“. Именно завръщането на уволнената от правителството на Кирил Петков Михайлова в държавната администрация стана повод „Продължаваме Промяната“ да сезира европейската прокуратура. Тя е поставена начело на дирекция “Одити на средства по регионални политики” във финансовото министерство от служебното правителство на Румен Радев.

През 2020 г. Добринка Михайлова е избрана в надзорния съвет на ОЛАФ. Не е ясно как тя е независима като член на надзорния съвет на ОЛАФ, при условие че е политическа креатура на ГЕРБ. В този ред на мисли е отворен и въпроса от къде черпи предварителна информация ПП ГЕРБ за разследвания на ОЛАФ и дали всъщност източник не е Михайлова?

bird.bg

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Новини

Започва Страстната седмица

Published

on

By

На Велики понеделник започва Страстната седмица, последната от земния живот на Исус Христос.

Наименованието „страстна седмица“ идва от старославянската дума „страст“, което означава страдание. Всеки ден от тази седмица се нарича „велик“, извършват се специални богослужения.

На Велики понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син гони търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата вечер той е разпнат.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено униженията, бичуването, боя, венеца от тръни на главата, тежкия кръст, който трябва да носи към лобното си място, за да бъде разпънат на него между двама разбойници и да издъхне в мъки.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

На следващия ден е светлото Христово възкресение.

Продължи с четенето

Новини

Пет концерта са включени в започващия днес Европейски музикален фестивал Варна

Published

on

By

Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. След трудните пандемични години, през които организаторите бяха принудени да го провеждат през есента и в съкратен обем, сега фестивалът отново ще оцветява в музика и танц първите месеци на пролетта. Откриването ще бъде на 23 март от 19 ч. в Градската художествена галерия с двама млади артисти – българска цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж.

Те ще музицират заедно с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. В програмата е включена още Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.”

На 3-ти април е авторският спектакъл на Александра Драгова “Осем”. Тя е открита от фондацията на Димитър Бербатов през 2016 г.  и преминава през различни конкурсни формати у нас и в чужбина. Сега Александра поднася на публиката един завършен спектакъл – от идеята до хореографията и режисурата. В танцовото шоу участват 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите за цикличността на ритуалното време.

Различни култури са вплетени в хореографските решения на “Осем”. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето” на Европейския музикален фестивал Варна.

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12-ти април в Градската художествена галерия двама артисти – цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват варненските си почитатели с програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет. Варненската публика има привилегията да стане част от първото гостуване в България на един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи Сантяго Лара. Ще бъде представен премиерно авторският му албум “Фламенко трибют на Пат Матини”, който включва оригинални аранжименти с елементи на  автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз – китариста Пат Матини. Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини” печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес,Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др. Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро – барабани и перкусии. Огън към музиката в спектакъла ще добави със своя фламенко танц легендарната Мерседес Руиз, адмирирана по по цял свят танцьорка, истински посланик на испанската танцова култура.

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26 април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията.

thesite24.net

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page