Държавният резерв бърза с рекордна поръчка за горива

0
107

Огромна поръчка за покупка на гориво е обявил държавният резерв. Поръчката е на стойност 225 милиона лева и включва доставка на 76 382 тона дизелово гориво, което ще бъде купено през стоковата борса. Срокът за получаване на оферти е до днешния четвъртък, 10 ноември, а горивото трябва да бъде доставено в срок до 12 месеца, пише вестник „Сега“.

Това е втората голяма заявка за доставка на дизелово гориво на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за тази година, а размерът ѝ е рекорден за последните няколко години. Целта вероятно е обновяване и донатрупване на горива в резерва.

Поръчката е обявена на 31 октомври, изпреварвайки с 3 дни решението на служебното правителство извънредно да повиши бюджета на резерва с 50 милиона лева. Действието беше мотивирано с нужда от закупуване на нови видове и количества горива за преодоляване на последиците от кризисните ситуации.

Предишната поръчка за 2022 г. беше на стойност 70 млн. лв., като неин изпълнител стана фирма „Бент ойл“ АД, която е новият любим доставчик на горива за резерва. През 2021 г. отново имаше поръчка за доставка на дизелово гориво с прогнозна стойност 104,3 млн. лв., като за изпълнители по нея бяха избрани „Бент ойл“ и „Петрол енерджи“. Дълги години монопол по тези доставки имаше „Лукойл България“, но компанията внезапно спря да доставя горива за резерва. Държавният резерв спешно е дал стотици милиони за горива

Засега не е ясно какво изисква такава голяма поръчка за горива. Горивата в резерва периодично се обновяват, но информацията е полутайна – военновременните запаси са засекретени, а агенцията паралелно с това държи и цивилни запаси по закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които се отчитат пред ЕК. От обявленията няма как да стане ясно кои горива се обновяват и след какъв период на съхранение.

Държавният резерв поддържа собствени данъчни складове, където се съхраняват запасите от горива и нефтопродукти за извънредни ситуации. По закон агенцията е длъжна ежемесечно и ежегодно да информира за количествата и вида на резервите, но без да разкрива точнокъде се намират и кой ги притежава.

Самото решение за отпускане на извънредна субсидия за резерва в размер на 50 млн. лева е много сериозна промяна спрямо първоначалното заложения бюджет. За 2022 г. държавният резерв разполагаше с 67,8 млн. лева за тази дейност. С новите 50 млн. лева сумата почти се удвоява.

expert.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page