Connect with us

Икономика

Държавният резерв бърза с рекордна поръчка за горива

Публикувано преди

на

Огромна поръчка за покупка на гориво е обявил държавният резерв. Поръчката е на стойност 225 милиона лева и включва доставка на 76 382 тона дизелово гориво, което ще бъде купено през стоковата борса. Срокът за получаване на оферти е до днешния четвъртък, 10 ноември, а горивото трябва да бъде доставено в срок до 12 месеца, пише вестник „Сега“.

Това е втората голяма заявка за доставка на дизелово гориво на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за тази година, а размерът ѝ е рекорден за последните няколко години. Целта вероятно е обновяване и донатрупване на горива в резерва.

Поръчката е обявена на 31 октомври, изпреварвайки с 3 дни решението на служебното правителство извънредно да повиши бюджета на резерва с 50 милиона лева. Действието беше мотивирано с нужда от закупуване на нови видове и количества горива за преодоляване на последиците от кризисните ситуации.

Предишната поръчка за 2022 г. беше на стойност 70 млн. лв., като неин изпълнител стана фирма „Бент ойл“ АД, която е новият любим доставчик на горива за резерва. През 2021 г. отново имаше поръчка за доставка на дизелово гориво с прогнозна стойност 104,3 млн. лв., като за изпълнители по нея бяха избрани „Бент ойл“ и „Петрол енерджи“. Дълги години монопол по тези доставки имаше „Лукойл България“, но компанията внезапно спря да доставя горива за резерва. Държавният резерв спешно е дал стотици милиони за горива

Засега не е ясно какво изисква такава голяма поръчка за горива. Горивата в резерва периодично се обновяват, но информацията е полутайна – военновременните запаси са засекретени, а агенцията паралелно с това държи и цивилни запаси по закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които се отчитат пред ЕК. От обявленията няма как да стане ясно кои горива се обновяват и след какъв период на съхранение.

Държавният резерв поддържа собствени данъчни складове, където се съхраняват запасите от горива и нефтопродукти за извънредни ситуации. По закон агенцията е длъжна ежемесечно и ежегодно да информира за количествата и вида на резервите, но без да разкрива точнокъде се намират и кой ги притежава.

Самото решение за отпускане на извънредна субсидия за резерва в размер на 50 млн. лева е много сериозна промяна спрямо първоначалното заложения бюджет. За 2022 г. държавният резерв разполагаше с 67,8 млн. лева за тази дейност. С новите 50 млн. лева сумата почти се удвоява.

expert.bg

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

By

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

By

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола продължават да вървят нагоре

Published

on

By

За втори пореден ден цените на петрола продължават да вървят нагоре. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 30 цента, или 0,4 на сто до 77,89 долара за барел, а котировките на американския лек суров петрол отбелязаха ръст от 36 цента или 0,5 на сто до 72,60 долара за барел.

Кое тласка нагоре цените на петрола? Към притесненията за пвсе по-интензивните атаки на йеменските хути срещу кораби в Червено море се прибавиха и най-новите данни, които показват, че петролните запаси на САЩ са намалели с повече от очакваното. Докладът на Американския петролен институт посочва, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 5,2 милиона барела през седмицата, приключила на 5 януари. Остават и опасения свързани с доставките след съобщения за ограничаване на добивите в Либия и продължаващата война между Израел и Хамас.

Какви са прогнозите? В началото на седмицата рязкото намаление на цените от страна на най-големия износител Саудитска Арабия доведе до сваляне на цените с 3 на сто, но ефекта от това бе кратковременен, защото факторите влияещи върху увеличението на цената на няколко, а е много малка вероятността да настъпят промени при тях в средносрочен план. Очаква се поне до края на седмицата цената на петрола да продължи да се покачва, но с по-плавни темпове.

инж.Пламен Дочев

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page