Connect with us

Позиция

Другите народи встъпиха в 21 век, ние още ни тегли към феодалните времена *

Публикувано преди

на

Писах и предупреждавах, че при тези тенденции във властта у нас, с ГЕРБ и ДПС в епицентъра и, България на практика спира в развитието си и няма никакъв шанс продължи интеграцията си в по-високите етажи на западната цивилизация. Като брежневски застой, блато, тиня. Можем само да деградираме към някакъв евразийски път, който е другото име на обикновения феодализъм на полуграмотни, но затова хитри и властолюбиви люде, които третират българите като крепостни.
Писах, предупреждавах за Шенген, че Нидерландия е само един от изразителите на общото съгласие на Запада за България, като несъвместима с европейските стандарти за демокрация, като политически тенденции. Допуска до Шенген на практика означава Европа да ни повери ключ към входната си врата.
Вместо самокритичност и нетърпимост към собствените ни кривици, българските властимащи, начело с евродепутати, започнаха да търсят решението в по-активнанта работа на дипломацията ни. А дипломацията не може да лъсне и представи като стойностен калпав вътрешен продукт. Примерно представете си как след изнасилването на демокрацията последните два дни и бруталните сцени на погазване на върховенството на правото и закона, вие, като български дипломат, трябва да убеждавате западните си колеги, че у нас всичко е ОК. Лицемерието не може да компенсира липсата на себеуважението.
Пък и кому изобщо му пука за българските дипломати. Видяхте, младите дипломати, как протестират, защото получават най-ниските заплати в българската държавна администрация. Как си представяте, че можете да мотивирате тези хора, в добрите традиции на живковите времена, да представят желаното за действителност през западния свят. Нима Нидерландия няма посолство у нас, и премиерът Рюте чака Румен Радев да му даде информация за „изпълнилата“ всички условия за Шенген България.
Вместо реална работа по съдебната реформа, по изкореняване на корупцията и престъпността, ние се занимаваме с пиарене и пропаганда, като заместител на реалност, която сами не харесваме, но можем да заметем под чергата. Разбира се на фона на премодулиран патриотизъм.
Е, не дами и господа, докато избирате мафията на власт, ще бъдем оградени с тънка и невидима ограда, която ще става все по-висока и продължава да ни държи изолирани от цивилизования свят. Хърватска и Румъния ни задминават, и това е цената на нашето търпения към Борисов, Пеевски, Гешев, Радев и котерията около тях.
Не ни е виновна Нидерлания, за това, че границата ни е пропусклива, но не от бежанци, от корупция, която превръща човешката трагедия на бежанците, контрабандата и трафика на хора и наркотици в доходоносен бизнес.
Мафията искаше точно това – да ни приемат в Шенген, за може може да превърне частната граница на България, в частна граница на Европа. Политическата мафия у нас никак не се стряска нито от убийството на полицаи, нито от убийствата на бежанци.
Ако не сте разбрали, да потретя, докато Борисов и Пеевски ни управляват, нямаме никакъв шанс да влезем в Еврозоната, нито в ОИСР, изобщо България спира развитието си.
И същите тези мутри на властта се готвят да ни управляват в ново правителство. Не зная как по-точно да дефинирам отчаянието и обречеността, която изпитваме всички.
Моля следващият път, когато евродепутати защитават кандидатурата на България за Шенген, да бъдат така добри да зададат въпроса на партиите, които са ги изпратили в Страсбург – какво точно направихте за да бъдем в Шенген? Проблемът не е в Нидерландия, а у нас и само у нас.
А на Рюте паметник трябва да му издигнат за това, че ни показва грозното лице на бългларската политическа действителност и за пореден път ни дават шанс да се поправим. Не случайно Рюте се обади на Кирил Петков, а не на Борисов или Румен Радев.
Каква символика – в деня на изнасилването на българската демокрация чрез премахването на машинното гласуване в Избирателния кодекс, Нидерландия тегли червената линия. Като чели е чакала само чашата на търпението и да прелее.
Проблемът е, че чашата на търпение на българите е пълна с апатия и самодоволство.
Другите народи встъпиха в 21 век, ние още ни тегли към феодалните времена.
*Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page