Connect with us

Интересно

До три чаши кафе на ден влияят благотворно на нашето здраве

Публикувано преди

на

Според изследване, представено на ESC Congress 2021, консумацията на до три чаши на ден се асоциира с по-нисък риск от инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

„Доколкото ни е известно, това е най-голямото проучване, което изследва систематично кардиоваскуларните ефекти от редовната консумация сред популация без диагностицирано сърдечно заболяване – казва авторката на научния труд д-р Джудит Саймън от университета „Семелвайс“ в Будапеща. – Нашите резултати показват, че редовната консумация на кафе е безопасна и дори високият ежедневен прием [на напитката] не се асоциира със странични кардиоваскуларни последствия и смъртност от каквато и да е причина до 10-15 години по-късно. Нещо повече – пиенето на 0,5 до 3 чаши кафе на ден води до по-нисък риск от инсулт, смърт от кардиоваскуларно заболяване и смърт от каквато и да е причина.“

Макар и кафето да е една от най-консумираните напитки по света, ние всъщност знаем съвсем малко за дългосрочните последствия от редовната ѝ консумация върху сърдечносъдовото ни здраве.

Проучването изследва връзката между обичайния прием на кафе и случаите на инфаркт, инсулт и смърт. То включва 468 629 души от биобанката на Великобритания, като в началото на изследването нито един от тях не е проявявал признаци на сърдечно заболяване. Средната им възраст е 56,2 години, а 55,8 процента от тях са били жени.

Участниците са били разделени на три групи според приема им на кафе – никакъв (не пият кафе редовно, 22,1 процента); лек до умерен (0,5 до 3 чаши на ден, 58,4 процента) и висок (над 3 чаши на ден, 19,6 процента).

Изследователите определят връзката между ежедневния прием на кафе с риска от различни странични последствия в рамките на среден период на проследяване от 11 години посредством модели с множество променливи. Анализите са приспособени към фактори, които биха могли да повлияят на тази връзка, включително възраст, пол, тегло, ръст, пушене, физическа активност, високо кръвно налягане, диабет, нива на холестерола, социоикономически статус и обичаен прием на алкохол, месо, чай, плодове и зеленчуци.

В сравнение с хората, които не пият кафе, тези, консумиращи малки до умерени количества се отличават с 12 процента по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина (отношение на риска (hazard ratio) – [HR]=0,88, p<0,001), 17 процента по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания (HR=0,83, p=0,006) и 21 процента по-нисък риск от инсулт (HR=0,79; p=0,037).

За да проучат потенциалните механизми, които стоят зад всичко това, изследователите анализират връзката между ежедневния прием на кафе и сърдечната структура и функция в рамките на среден период на проследяване от 11 години. За тази цел те използват данни от 30 650 участници, преминали през сърдечна магнитно-резонансна томография – златният стандарт по отношение на определянето на сърдечната структура и функция.

“Анализът на снимките показва, че в сравнение с хората, които не пият кафе редовно, тези, консумиращи напитката ежедневно имат по-добре функциониращи сърца с по-здравословен размер. Това е консистентно с обръщането на страничните ефекти от остаряването на сърцето, казва д-р Саймън. Нейното заключение е, че „консумацията на до три чаши на ден се свързва с по-добри кардиоваскуларни резултати. Въпреки че са нужни още изследвания, които да обяснят механизмите на заден план, наблюдаваните предимства могат да бъдат обяснени отчасти с положителните промени в сърдечната структура и функция.“

Източник: Medical Xpress

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page