Connect with us

Анализи

Докъде е готов да стигне Путин?

Публикувано преди

на

Частичната мобилизация, обявена тази сутрин от Владимир Путин може да е изненада само за хората, които не следят действията и изявленията на руския президент през последните седмици.

В началото на войната в Украйна Путин първоначално говореше за защита на жителите на Донецката и Луганската област, после заговори за денацификация на цялата Украйна, а след последните неуспехи на фронта руския президент обяви, че срещу него е целия Запад и той ще използва всяко налично оръжие, за да „защити“ Русия. Ескалацията в изказванията логично бе последвана днес и от ескалация на войната в Украйна. Мобилизацията е ясен знак за задълбочаване на конфликта и за това, че Путин няма да приеме поражението, което се очертава и ще хвърля във войната нови и нови сили.

Докъде обаче е готов да стигне Путин?

Никой не може да прогнозира какво ще се случи ако и след мобилизацията украинската армия продължи да побеждава на фронта. Дали ако Путин е натикан в ъгъла ще се съгласи на примирие или напротив, той ще прибегне до последната възможност – ядрения арсенал? Путин е стигнал до такова положение, че за него връщане назад няма. Поражението е смърт за него и за съжаление ако преди месеци заплахата за използване на ядрено оръжие да звучеше налудничаво, то сега вероятността Путин да прибегне до него става все по-голяма.

 

 

Продължи с четенето

Анализи

Забраната „Лукойл“ да изнася дизел остава. Ще спре ли рафинерията?

Published

on

By

Забраната „Лукойл“ да износя дизел остава

Днес по време на блиц контрол в парламента вицепремиерът по икономически въпроси и транспортен министър Христо Алексиев потвърди, че „Лукойл“ най-вероятно няма да може да изнася дизел. Припомняме, че от 5 декември ще действа европейското ембарго за внос на руски петрол по море. България получи дерогация за две години, но ЕК вече уточни на няколко пъти, че това не означава, че износът на рафинираните продукти е позволен.

Обратът на позицията на служебния кабинет

Именно заради решението на ЕК кабинета Петков издаде заповед за забрана на износа. Служебното правителство реши да отмени тази заповед и да разреши „Лукойл“ да изнася горива. На специалната съвместна пресконференция на служебното правителство и „Лукойл“ стана ясно, че руската компания е заплашила, че ще спре работа ако и забранят износа. Тогава същият вицепремиер твърдеше, че няма проблем „Лукойл“ да изнася горива и това не нарушава европейските санкции. Последвалата реакция от ЕК обаче е най-вероятната причина служебното правителство да си смени мнението на 180 градуса.

Ще спре ли рафинерията в Бургас?

Остава въпросът дали руската компания ще изпълни заканата си да спре рафинерията в Бургас и каква ще бъде реакцията на държавата.Ако „Лукойл“ реши може да купува и неруски петрол и така да продължи износа за ЕС. При този вариант рафинерията ще продължи да работи, но няма да може да се генерират свръхпечалби както досега. Другият вариант е спиране на рафинерията. Тогава обаче държавата може да активира „Златната акция“, която притежава и която дава право на вето за спиране на дейността. При нарушение на това вето държавата има право да поеме оперативен контрол над рафинерията и така да гарантира безпроблемната и работа. Кой от всички тези варианти ще се случи ще разберем съвсем скоро.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализи

Високите цени на дизела започнаха да се отразяват на търсенето

Published

on

By

Вече има първи признаци, че високите цени на дизела започват да се отразяват на търсенето

Високите крайни цени на дизела през последната година насърчиха по-голямата продукция от рафинериите, които се възпозваха от солидните маржове на рафиниране. През послените няколко седмици обаче се забелязва бавно увеличение на запасите на прозведен дизел, което е признак, че високите цени изглежда са започнали да натежават върху търсенето. Комбинацията на увеличени обеми на рафиниране и започващ спад на търсенето ще окаже силен натиски върху цената на дизела. Задаващата се рецесия в Европа ще удари силно потреблението на дизел и средносрочен план това неминуемо ще доведе до значителен срив в цената.

Тенденцията за намалено търсене обаче засега все още е колеблива, така, че евентуално падане на цената на дизела се очаква най-рано пролетта на 2023 година. В България допълнитен натиск над цените би оказал и евентуално въведения таван за цените на руския петрол и засиления натиск от страна на държавата над Лукойл. Вероятността обаче да видим цени на дизела под лева все още е твърде малка.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализи

Защо мигрантите стават все по-агресивни и кои от тях извършват тежки престъпления

Published

on

By

„Натиск по външните граници на Европейския съюз, и България конкретно, има от 2014 година, на различни приливи и отливи. Малко хора забелязаха какъв беше натискът на външната ни граница, особено с Турция, когато започна войната в Украйна”, обясни Антоанета Василева, вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора.

Натискът е по-засилен от три месеца, защото предстои зима.

„Забелязвате,че в Турция ситуацията икономически не е добра. И всъщност Турция се опитва да намали огромния обем от мигранти, като пропуска определено количество към ЕС и естествено къде да отидат- в България”, допълни Антоанета Василева, предаде Нова тв.

Хората, които искат да преминат нелегално границите на България и да стигнат до други европейски страни, са тези, които извършват престъпления заедно с каналджиите, каза още вицепрезидентът на експертната група за борба с трафика на хора.

Росица Валентинова, novini.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.