Connect with us

Събития

Днес се открива Международният театрален фестивал „Варненско лято“

Публикувано преди

на

От 31 май до 10 юни във Варна ще се проведе най-мащабното театрално събитие в страната. Вижте заглавията в българската селекция и основни акценти от международната програма.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се превърна в неотменна част от културния живот във Варна и значимо събитие за националната театрална култура, което ни свързва и със света. Тази година той отбелязва 30-годишен юбилей с богата програма, представяща селекция от едни от най-открояващите се спектакли от българския театрален афиш, ярки продукции от международната сцена, концерти и специални събития.

Началото на фестивала ще сложи Народният театър „Иван Вазов“ на 31 май на сцената на Драматичен театър – Варна със спектакъла „Бащата“ от Флориан Зелер. Той носи награда „Аскеер“ на режисьорката Диана Добрева, а публиката ще може да види едно от най-запомнящите се изпълнения на актьора Владимир Пенев заедно с Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков и Явор Вълканов. Българската селекция включва още девет заглавия на водещи театрални творци. Сред тях са „Опашката“ от Захари Карабашлиев в сценична версия на Явор Гърдев за Драматично-куклен театър – Плевен с Владимир Карамазов в главната роля, за която той получи „Икар“, спектакълът с най-много номинации за националната театрална награда – „Майстора и Маргарита“ по романа на М. Булгаков с режисьор Николай Поляков (Младежки театър), както и „Пер Гюнт“ по Ибсен на Театър „София“ и режисьорската Катя Петрова с Ириней Константинов в главната роля. Ще гостува и неизчерпаемият Камен Донев като Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка на Стоян Радев за Театър „Българска армия“. Стоян Радев води и Валери Йорданов в моноспектакъла му „Караконджул“ по Николай Хайтов (Народен театър „Иван Вазов“). След изключителния успех на „Приятно ми е, Ива!“, актрисата Ива Тодорова отново създаде завладяващо сценично събитие – „Ива е онлайн“, също част от фестивалната селекция. Варненският театър-домакин присъства в нея с „Амадеус“ под режисурата на Стайко Мурджев. Специално за фестивалното издание Маргарита Младенова ще създаде поетична пауза в живота на града със спектакъла ѝ на открито „Мислещи тръстики“, в който млади актьори от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ ни карат да съпреживеем отново поезията на Миряна Башева.

Международната програма на театралния фестивал „Варненско лято“ през 2022 г. включва разнообразие от събития – улично шоу от Нидерландия, прожекции на театрални спектакли от сцената на „Комеди Франсез“ в Париж и от Лондонския Уест Енд, а на 7 юни в Художествената галерия публиката ще може отново да се срещне с богатия и вълнуващ театрален свят на словенския режисьор Йерней Лоренци. Той гостува с музикално-поетичния си спектакъл „Мъртвият идва за любимата си“ по изпълнената с фолклорни мотиви пиеса на Светлана Макарович. Фестивалният афишът е наситен и с паралелни събития, сред които улични спектакли, фотоизложби, представяния на книги и много други вълнуващи срещи с театъра.

За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в рамките на програмата „Интермецо“. Един от акцентите в предстоящото ѝ издание е гостуването на световните шампиони по брейк танц “Flying Steps” от Германия. Ако досега сме си мислели, че уличните танци и класическата музика взаимно се изключват, то мощният музикално-танцов и визуален спектакъл „Летящият Бах“ напълно променя представите ни. Очакваме го на 20 август в Летния театър във Варна.

От началото на 30-годишната си история Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е достигнал до над 300 000 зрители, пред които е представил над 800 събития от България и още 40 държави от цял свят.

Билети за фестивалните събития може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, а от 14 юни и на касите на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна и онлайн на bgbileti.com, а за отделни събития и от eventim.bg.

Варна

Варненци правят днес жива верига от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос

Published

on

By

Варненци правят днес жива верига от шахдома до баня „Гъбата“. Събитието е организирано в социалните мрежи и започва от 11.30 часа. Ето какво са написали организаторите:

 

Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.
Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!
Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос – ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!

Продължи с четенето

Варна

Тази вечер варненци излизат на протест под надслов „За честни и свободни избори“

Published

on

By

Тази вечер от 17,30 варненци излизат на протест до сградата на Община Варна, за да протестират за честни и свободни избори. Протестът се организира в социалните мрежи и вече над 100 души са заявили участие. Ето какво написаха организаторите на протеста:

“Хартиената коалиция” прегази Изборния кодекс. Посред нощ ГЕРБ, ДПС и БСП извършиха буквално атентат срещу свободните и честни избори.
Нека покажем непримиримата си воля да избираме свободно и при честни правила.
Да излезем и да защитим правото си на честни избори!

 

Продължи с четенето

Варна

Представят във Варна графична новела, разказваща за потушаването на Пражката пролет

Published

on

By

Графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ ще бъде представена в културния център „РеБонкърс“ във Варна в 18:30 ч. на 23 ноември. На събитието ще присъстват авторът Веселин Праматаров и почетният консул на Чехия във Варна Зденка Боевова, съобщават организаторите.

Ще бъде открита и изложба с илюстрациите от графичната новела, която ще може да се разгледа до 2 декември в дните от вторник до неделя между 16:00 и 20:00 ч. в „РеБонкърс“.

Книгата „На конци. 1968. Една действителна история“ вече бе представена в София и Бургас. Тя разказва историята на тримата български студенти Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 г. против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия.

При подготовката ѝ Веселин Праматаров се запознава с редица издания и статии, описващи събитията през 1968 г. Разговаря с Александър Димитров, който е единственият останал жив от тримата български студенти, които написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия в Пражката пролет. След оперативна разработка на Държавна сигурност под кодово име „марионетките“ тримата са изключени от университета, арестувани и осъдени. През 2018 г. те получават признание от Чехия и Словакия за своята гражданска позиция.

Проектът на художника Веселин Праматаров е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република и Посолството на Словашката република в София. Има номинация за Наградата „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга” през 2021 г. в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Графичната новела е включена в престижния каталог „White Ravens“ на Библиотеката за деца и младежи в Мюнхен, Германия, информират още от „РеБонкърс“.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.