Днес е Преображение Господне: Морето взима жертви!

0
68

Днес е Преображение Господне. Според българския фолклорен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Народът казва, че времето се обръща, а морето взима жертви. Екипната работа на 20-те спасители на един от плажовете и постоянно включените станции, дори в извънработно време, предотвратяват трагедия с групово удавяне на летовници.

„Имаше двама удавници, в последствие мъж се опита да помогне на жената, какво се случи и той попадна в течението, морето го дръпна оттам инцидентът се усложни“, спомня си Владимир Запрянов, който е старши спасител. „Течението ставаше все по-силно, всяка минута, вълнението се усилваше, вятърът беше обратен“, казва спасителят Борислав Байчев. „Това е най-тежкия за мен , а и доколкото чувам от колеги, това е най-тежкия инцидент за доста години насам“, обясни Димитър Николов, който също е спасител. „Успяхме да го изкараме от водата, борехме се около 30 минути с течението, тъй като го вкарваше в камъните и отново с екипна работа, едните помагаха от камъните, другите колеги във водата. Така  успяхме да изкараме момчето от морето“, каза Запрянов.

На днешния ден спасителите са особено внимателни. Поверието на този ден е за да напомни на хората, че морето не е до колене. „Слава Богу тази година морето е с нас. Ако хората спазват нашите правила, много рядко ще се стига до инциденти“, каза спасителят Димитър Николов.

 

novini.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page