Connect with us

Събития

Десетки водещи винопроизводители от България участват в голям форум в София

Публикувано преди

на

Единадесетото издание на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste събра 80 от най-добрите родни производители в „Интер Експо Център“ в столицата. Събитието започна на 11 ноември и ще продължи до 13 ноември, като посетителите могат да дегустират над 500 вина.

Всяка винарна има право да участва най-много със 7 вина, а гостите имат възможност за пряк контакт с хората, които стоят зад създаването им и могат да се запознаят от първо лице с концепцията и философията им.

Сред изложителите са и трите български винарски изби, влезли в тазгодишната престижна класация World’s Best Vineyards 2022: Top 100 – „Мидалидаре Естейт“, „Вила Мелник“ и винарско имение „Драгомир“.

От „Драгомир“ казаха, че повечето посетители на винарната им са чужденци, които често са по-информирани за родното ни винопроизводство от повечето българи. Затова подобни събития са определяни като важни за популяризирането на местните производители. Във винарната, както и в много от останалите, редовно се правят дегустации и обиколки из избите и лозята.

Организаторите на форума са подготвили и богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации. „Майсторските класове на DiVino.Taste 2022, които ще се проведат на 12 и 13 ноември, са един добър начин да разширим и задълбочим познанията си по някои определено важни винени теми – български, балкански и световни“, заявяват от DiVino.

През годините DiVino.Taste се превърна в най-успешното събитие за популяризиране на качественото българско вино и винопроизводство. Форумът представлява професионална платформа за пряка комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, дистрибутори, крайни клиенти.

Броят на изложителите е нараснал от 37 в първото издание през 2011 г. до 84 през ноември 2019 г. В предишното издание през 2021 г., въпреки ограниченията заради пандемията, участие са взели 65 виноизложители. Посетителите също са се удвоили – от близо 3000 през 2011-а до над 6000 през последните две години.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Варненци правят днес жива верига от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос

Published

on

By

Варненци правят днес жива верига от шахдома до баня „Гъбата“. Събитието е организирано в социалните мрежи и започва от 11.30 часа. Ето какво са написали организаторите:

 

Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.
Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!
Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос – ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!

Продължи с четенето

Варна

Тази вечер варненци излизат на протест под надслов „За честни и свободни избори“

Published

on

By

Тази вечер от 17,30 варненци излизат на протест до сградата на Община Варна, за да протестират за честни и свободни избори. Протестът се организира в социалните мрежи и вече над 100 души са заявили участие. Ето какво написаха организаторите на протеста:

“Хартиената коалиция” прегази Изборния кодекс. Посред нощ ГЕРБ, ДПС и БСП извършиха буквално атентат срещу свободните и честни избори.
Нека покажем непримиримата си воля да избираме свободно и при честни правила.
Да излезем и да защитим правото си на честни избори!

 

Продължи с четенето

Варна

Представят във Варна графична новела, разказваща за потушаването на Пражката пролет

Published

on

By

Графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ ще бъде представена в културния център „РеБонкърс“ във Варна в 18:30 ч. на 23 ноември. На събитието ще присъстват авторът Веселин Праматаров и почетният консул на Чехия във Варна Зденка Боевова, съобщават организаторите.

Ще бъде открита и изложба с илюстрациите от графичната новела, която ще може да се разгледа до 2 декември в дните от вторник до неделя между 16:00 и 20:00 ч. в „РеБонкърс“.

Книгата „На конци. 1968. Една действителна история“ вече бе представена в София и Бургас. Тя разказва историята на тримата български студенти Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 г. против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия.

При подготовката ѝ Веселин Праматаров се запознава с редица издания и статии, описващи събитията през 1968 г. Разговаря с Александър Димитров, който е единственият останал жив от тримата български студенти, които написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия в Пражката пролет. След оперативна разработка на Държавна сигурност под кодово име „марионетките“ тримата са изключени от университета, арестувани и осъдени. През 2018 г. те получават признание от Чехия и Словакия за своята гражданска позиция.

Проектът на художника Веселин Праматаров е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република и Посолството на Словашката република в София. Има номинация за Наградата „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга” през 2021 г. в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Графичната новела е включена в престижния каталог „White Ravens“ на Библиотеката за деца и младежи в Мюнхен, Германия, информират още от „РеБонкърс“.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.