Connect with us

Политика

Депутатите ще избират нов председател на 47-то Народно събрание

Публикувано преди

на

Депутатите ще изберат нов председател на 47-то Народно събрание по време на редовно заседание от 9:00 часа днес. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на интернет страницата на институцията.

Проекторешението за приемане на процедурни правила за избор на председател на 47-то НС, е с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ- СДС). Никола Минчев бе отстранен предсрочно от поста миналата седмица. Според предложението на Атанасова номинации могат да направят парламентарно представените политически групи, регистрирани в 47-я парламент, както и народни представители.

Гласуването е явно, по азбучен ред на претендентите за поста и се извършва чрез компютъризираната система. За избран се счита този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати, предвижда предложението. Ако няма избран, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама номинирани, събрали най-много гласове.

За председател на НС се смята този от тях, който е получил по-голям вот. В проектопрограмата за седмицата е предвиден проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

До избора на нов председател на парламента се стигна, след като на 16 юни Никола Минчев бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание със 125 гласа „за“.

„Против“ освобождаването му бяха 113 депутати от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и петима независими. Един народен представител от „Продължаваме Промяната“ се въздържа.

Искането за оставката на Минчев бе внесено ден по-рано с подписите на 120 депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Трима председатели на парламента са били освободени предсрочно след 1991 г.

През последните 30 години трима председатели на парламента са били отстранени предсрочно от поста. Това са председателите на 36-ото Народно събрание – Стефан Савов, на 39-ото Народно събрание – Огнян Герджиков, и на 44-ото Народно събрание – Димитър Главчев.

Стефан Савов

Стефан Савов, председател на Демократическата партия от коалиция СДС, е избран за председател на 36-ото Народно събрание на 4 ноември 1991 г. след тайно гласуване – със 130 гласа „за“ и 104 „против“. Като свой принцип той обявява – „Повече дела, по-малко думи“. На 23 юли 1992 г. по искане на БСП се провежда гласуване за предсрочното му освобождаване от поста с мотива, че като председател на Народното събрание не само не съдейства за изграждането на България като демократична, правова и социална държава, но и пречи на това. От присъстващите 230 депутати 115 гласуват „за“, а 112 – „против“ при необходими 116 гласа за освобождаването му.

На 17 септември 1992 г. е внесено ново искане за освобождаването му от поста, подписано от 82 народни представители – 23 от ДПС и 60 от БСП, с мотива, че като председател на парламента Стефан Савов не проявява еднакъв подход и толерантност към всички народни представители. Друг мотив е, че при постъпването на проектозакони дава приоритет на внесените от ръководената от него Демократическа партия и поведението му в парламентарната зала вместо да води до установяване на порядък и нормално протичане на работния процес, създава конфронтация и по този начин се губи ценно парламентарно време.

На 22 септември 1992 г. ДПС иска писмено първа точка в дневния ред на 23 септември 1992 г. да бъде гласуването за отстраняването на Стефан Савов като председател на парламента, но СДС отказва с мотива, че първо трябва да се приемат законите. Същия ден е проведено заседание на Координационния съвет на СДС, което Стефан Савов напуска, заплашвайки, че ще подаде оставка, след като се почувствал предаден от съюзниците си от СДС. Скандал възниква и в парламента за това дали да се гласува тайно или явно поисканата оставка на председателя на Народното събрание.

На 24 септември 1992 г. в началото на пленарното заседание Стефан Савов подава оставка, посочвайки в края на речта си, че това, което се случва в пленарната зала през последните два дни е в нарушение на Правилника на събранието и противоречи дори на Конституцията на страната. „Всичко тече, всичко се променя“ – е фраза от неговото изказване.

Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков е предложен за председател на 39-ото Народно събрание от коалиция „Национално движение Симеон Втори“ (НДСВ). Той е избран на 5 юли 2001 г. с 213 гласа „за“, 17 „въздържал се“ и без нито един против. На 3 февруари 2005 г. 112 народни представители от парламентарните групи „Коалиция за България“, ОДС, СДС, „Новото време“, „Народен съюз“ и независими депутати внасят в деловодството на парламента искане за предсрочното му освобождаване.

Основните мотиви са, че Огнян Герджиков е участвал в провеждане на политическо решение на ръководството на НДСВ за неучастие в работата на Народното събрание, с цел да няма парламентарен контрол, връщал е актуални въпроси и питания към министър-председателя и министрите по политическа целесъобразност в тяхна услуга, поставяйки Народното събрание в подчинение на изпълнителната власт в нарушение на конституционния принцип за разделение на властите и взаимодействие между тях, не е осигурявал изпълнението на решенията на Народното събрание за присъствие и отчет на министрите и министър-председателя и е ръководил администрацията на Народното събрание в нарушение на парламентарния правилник. На 4 февруари 2005 г. със 119 гласа „за“, 114 „против“ и 1 „въздържал се“ Огнян Герджиков е освободен предсрочно от поста председател на парламента.

Димитър Главчев

На 19 април 2017 г. Димитър Главчев от партия ГЕРБ е избран за председател на 44-ото Народно събрание със 157 гласа „за“, 81 „въздържал се“ и без нито един против.

На 31 май 2017 г. от БСП внасят искане за оставката на Главчев от поста председател на Народното събрание с мотиви за системно превишаване на правата, системно неизпълнение на задълженията му, грубо нарушаване на правилника за работа на парламента, за допускане на език на омразата в пленарната зала, както и за неефективна работа на парламента. Искането за оставката му е отхвърлено на 1 юни 2017 г. със 118 гласа „против“ от мнозинството на парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. За оставката му гласуват 114 депутати от парламентарните групи на „БСП за България“, ДПС и „Воля“.

На 16 ноември 2017 г. Парламентарната група „БСП за България“ внася в деловодството на парламента 88 подписа за предсрочното освобождаване на Главчев от поста. Подписката за оставка на Главчев е подкрепена и от депутати от ДПС с мотива, че той няма моралното право да бъде председател на Народното събрание. Действията на депутатите от БСП са в отговор на отстраняването на председателя на партията Корнелия Нинова от едно заседание и на Антон Кутев за две.

На 15 ноември 2017 г. председателят на БСП Корнелия Нинова е отстранена по време на заседание на парламента от председателя на парламента Димитър Главчев, докато чете декларация от името на Парламентарната група „БСП за България“ във връзка с отказа на мнозинството в парламента да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов за думите му от 12 ноември 2017 г., че „в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили“. Отстранен е и заместник-председателят на Парламентарната група „БСП за България“ Антон Кутев, защото е поискал оставката на председателя на парламента.

На 16 ноември 2017 г. депутатите от „БСП за България“ напускат пленарната зала до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и заявяват, че ще участват само в три заседания – за гласуването на оставката на Димитър Главчев, за обсъждането и приемането на бюджета на държавата за следващата година и за вота на недоверие към кабинета.

На 17 ноември 2017 г. Димитър Главчев депозира в деловодството на Народното събрание оставката си като председател на парламента. След 15-минутна почивка по предложение на Парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева е избрана за нов председател на парламента със 138 гласа „за“, 3 „против“ и 71 „въздържал се“.

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page