Connect with us

Политика

Депутатите приеха актуализацията на бюджета

Публикувано преди

на

Депутатите приеха актуализацията на бюджета, в която са заложени компенсациите за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг.

Без спорове бяха приети предложенията за увеличение на тавана на държавния дълг – от 7.3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв.; за вземане на държавно гарантирани заеми от „Булгаргаз“ и „Булгартансгаз“, както и за въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво.

На 28 юни бюджетът мина в ресорната комисия, но компенсациите за ток за небитови крайни потребители не бяха приети. Тази вечер депутатите не само приеха да има компенсация, но и промениха решението, като размерът на помощта ще е 100% от разликата, вместо 80 на сто, а базовата цена е 250 лв./MWh.

На извънредното заседание във вторник и на редовното – в сряда, народните представители приема бюджетите на ДОО и НЗОК. Грешка в приети две предложения на „Възраждане“ за бюджета на касата усложниха приемане на актуализацията. Причината е, че е допусната грешка, свързана с приетите с помощта на ГЕРБ и ДПС 14 милиона лева за лечение на деца.

С измененията на ДОО минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. – увеличението е с 26,2%. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто.

Председателят на парламента Мирослав Иванов постави въпрос дали да се върнат отново към бюджета на касата, въпреки че законът е „затворен“ и се подготвя за изпращане в президентството. Все още няма решение как да се процедира, за да не става прецедент.

По време на второто четене на актуализацията депутатите решиха също, че акцизът на цигарите няма да се увеличава. Министерството на финансите предлагаше от 1 юли да се вдигне акцизът на цигарите и тютюневите изделия.

В сряда дори се прие нулева ставка на ДДС за хляба. До това се стигна след глас погрешка от депутата от „Демократична България“ Антоанета Цонева. С нейния вот народните представители подкрепиха предложението на Пламен Абровски и група народни представители от „Има такъв народ“, което в понеделник бе отхвърлено от бюджетната комисия. В него е заложено намалена ставка от 9% за настаняване в хотели, за ваканционно настаняване и отдаване под наем на площадки за къмпинг и каравани. Отпада и ДДС за брашното. Мярката ще важи за срок от 1 година – до 1 юли 2023 г.

Заседанието на Народното събрание премина на фона на заплахата от руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че ако нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители в мисиите не бъде оттеглена, посолството ще бъде закрито. Наложи се и свикване на председателски съвет.

След приемането на актуализацията председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански благодари на народните представители и на вицепремиера Асен Василев, който присъстваше на заседанието. Макар и след разкола в коалицията и оттеглянето на ИТН от нея Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ заяви, че благодарността е и към Каримански.

Асен Василев благодари на екипа на Министерството на финансите и на всички депутати, че в трудната политическа обстановка са успели да свършат това, което е важно за българските граждани.

След благодарностите и от страна на бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ актуализацията на държавния бюджет окончателно беше приета. С последното гласуване народните представители приеха, че бюджетът влиза в сила от 1 юли с изключение на бюджета на НЗОК – от 10 юли, както и на намалението от 25 стотинки за гориво и намалената ставка за хляба – три дни след обнародването им в Държавен вестник.

Сагата около актуализацията

Още преди Министерският съвет да приеме актуализацията на бюджета на редовното си заседание преди няколко седмици, трите проектозакона – за бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет – бяха разпределени по комисии и се очакваше те да бъдат приети за около две седмици.

Парите за пътища на МРРБ обаче скараха ИТН и „Продължаваме промяната“ и министрите на Слави Трифонов напуснаха заседанието на МС. Няколко часа по-късно лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че те напускат управлението. Стана ясно още, че партията ще подкрепи само социалните мерки в проекта за актуализация.

Големият бюджет се превърна в „жертва“ на разкола в коалицията. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Макар от ИТН да даваха заявки, че искат да се приеме „бюджет на парче“, актуализацията беше приета и антикризисните мерки ще влязат в сила.

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page