Connect with us

Политика

Депутатите приеха актуализацията на бюджета

Публикувано преди

на

Депутатите приеха актуализацията на бюджета, в която са заложени компенсациите за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг.

Без спорове бяха приети предложенията за увеличение на тавана на държавния дълг – от 7.3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв.; за вземане на държавно гарантирани заеми от „Булгаргаз“ и „Булгартансгаз“, както и за въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво.

На 28 юни бюджетът мина в ресорната комисия, но компенсациите за ток за небитови крайни потребители не бяха приети. Тази вечер депутатите не само приеха да има компенсация, но и промениха решението, като размерът на помощта ще е 100% от разликата, вместо 80 на сто, а базовата цена е 250 лв./MWh.

На извънредното заседание във вторник и на редовното – в сряда, народните представители приема бюджетите на ДОО и НЗОК. Грешка в приети две предложения на „Възраждане“ за бюджета на касата усложниха приемане на актуализацията. Причината е, че е допусната грешка, свързана с приетите с помощта на ГЕРБ и ДПС 14 милиона лева за лечение на деца.

С измененията на ДОО минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. – увеличението е с 26,2%. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто.

Председателят на парламента Мирослав Иванов постави въпрос дали да се върнат отново към бюджета на касата, въпреки че законът е „затворен“ и се подготвя за изпращане в президентството. Все още няма решение как да се процедира, за да не става прецедент.

По време на второто четене на актуализацията депутатите решиха също, че акцизът на цигарите няма да се увеличава. Министерството на финансите предлагаше от 1 юли да се вдигне акцизът на цигарите и тютюневите изделия.

В сряда дори се прие нулева ставка на ДДС за хляба. До това се стигна след глас погрешка от депутата от „Демократична България“ Антоанета Цонева. С нейния вот народните представители подкрепиха предложението на Пламен Абровски и група народни представители от „Има такъв народ“, което в понеделник бе отхвърлено от бюджетната комисия. В него е заложено намалена ставка от 9% за настаняване в хотели, за ваканционно настаняване и отдаване под наем на площадки за къмпинг и каравани. Отпада и ДДС за брашното. Мярката ще важи за срок от 1 година – до 1 юли 2023 г.

Заседанието на Народното събрание премина на фона на заплахата от руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че ако нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители в мисиите не бъде оттеглена, посолството ще бъде закрито. Наложи се и свикване на председателски съвет.

След приемането на актуализацията председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански благодари на народните представители и на вицепремиера Асен Василев, който присъстваше на заседанието. Макар и след разкола в коалицията и оттеглянето на ИТН от нея Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ заяви, че благодарността е и към Каримански.

Асен Василев благодари на екипа на Министерството на финансите и на всички депутати, че в трудната политическа обстановка са успели да свършат това, което е важно за българските граждани.

След благодарностите и от страна на бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ актуализацията на държавния бюджет окончателно беше приета. С последното гласуване народните представители приеха, че бюджетът влиза в сила от 1 юли с изключение на бюджета на НЗОК – от 10 юли, както и на намалението от 25 стотинки за гориво и намалената ставка за хляба – три дни след обнародването им в Държавен вестник.

Сагата около актуализацията

Още преди Министерският съвет да приеме актуализацията на бюджета на редовното си заседание преди няколко седмици, трите проектозакона – за бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет – бяха разпределени по комисии и се очакваше те да бъдат приети за около две седмици.

Парите за пътища на МРРБ обаче скараха ИТН и „Продължаваме промяната“ и министрите на Слави Трифонов напуснаха заседанието на МС. Няколко часа по-късно лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че те напускат управлението. Стана ясно още, че партията ще подкрепи само социалните мерки в проекта за актуализация.

Големият бюджет се превърна в „жертва“ на разкола в коалицията. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Макар от ИТН да даваха заявки, че искат да се приеме „бюджет на парче“, актуализацията беше приета и антикризисните мерки ще влязат в сила.

Продължи с четенето

Политика

Антониу Гутериш заяви, че е неприемливо Израел да отхвърля решението за две държави

Published

on

By

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че „категоричното и многократно отхвърляне на решението за две държави на най-високо равнище от израелското правителство е неприемливо“, и призова за по-голям достъп на хуманитарната помощ до ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

„Цялото население на ивицата Газа е подложено на трайно унищожение в мащаб и със скорост, които нямат аналог в най-новата история“, каза Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН. „Нищо не може да оправдае колективното наказание на палестинския народ.“

Той заяви пред Съвета, че хуманитарната ситуация в палестинския анклав е „ужасяваща“ и че „хората в  Газа не само рискуват да бъдат убити или ранени от безмилостните бомбардировки, те също така има все по-голям шанс да се разболеят от инфекциозни заболявания като хепатит А, дизентерия и холера.“

Междувременно стана известно, че американският пратеник за Близкия изток Брет Макгърк е в Кайро за „активни“ дискусии относно осигуряване на освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“ в Газа и за осигуряване на хуманитарна пауза в сраженията, съобщиха от Белия дом.

Продължи с четенето

Новини

Германският парламент отказа доставка на ракети „Таурус“ на Украйна

Published

on

By

Германският парламент отхвърли внесено от консервативната опозиция предложение за доставка на Украйна на ракети с голям обсег „Таурус“.

В продължение на месеци редица политици от коалиционното правителство призоваваха за доставка на крилати ракети „Таурус“ на Киев – особено от редиците на СвДП и „Зелените“. Въпреки това сега Бундестагът отхвърли с голямо мнозинство съответното предложение за резолюция от ХДС/ХСС, което изрично призоваваше германското правителство „най-накрая и незабавно да предостави на Украйна възможно най-голям брой оперативни крилати ракети „Таурус“.

При поименното гласуване 178 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, 485 бяха против, а трима се въздържаха.

„Таурус“ е една от най-модерните ракети на военновъздушните сили и може да унищожава цели като бункери, оръжейни складове или линии за снабдяване, дори от голяма височина и разстояние. В началото на октомври германският канцлер Олаф Шолц реши засега да не доставя тези крилати ракети на Украйна.

Причината за това е опасението, че може да бъде поразена и руска територия поради обсега от 500 км.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Варна

Протест срещу отварянето на Kрайбрежната алея във Варна

Published

on

Настоящият областен управител Марио Смърков отмени заповедта на бившия си колега Благомир Коцев за спиране на автомобилното движение по крайбрежната алея. Това се случи дни преди освобождаването на поста му на служебен областен управител на Варна. Това решение може да бъде отменено от кмета на община Варна в 14-дневен срок, който вече тече.

Всичко това предизвика вълна от недоволство сред десетки граждани. Така се стигна до организирането на протест пред сградата на Областна администрация в морската столица. Негов организатор бе София Колева, а сред основните лозунги се виждаха „Оставете Алеята за децата!“ и „НЕ на колите по Крайбрежната алея!“.

Основното искане на протестиращите е да остане валидна забраната за движение на автомобили по Алея Първа, въведена по предложение на бившия областен управител на Варна Благомир Коцев. Именно той също беше сред протестиращите и изрази учудване, че становището на РДНСК е противоположно на това от МРРБ, което той е използвал като основание за наложената забрана.

Коцев посочи пред БНР, че у него буди любопитство и какво точно гласи заповедта на Смърков, която отменя неговата. Бившият областен подчерта, че все още текстът не е публикуван в сайта на Областна администрация. По думите на Коцев на преден план излиза и въпросът защо Смърков прехвърля топката на кмета за колите по Крайбрежната алея в последния ден от своето управление.

Няма налично описание.

Коцев изрази убеждението си, че е необходимо да бъде изготвен план за цялостна реконструкция и облагородяване на алеята. Той припомни, че при направени проверки, съвместно с регионалния министър по това време, е установено, че брегоукрепителните съоръжения са компрометирани. Според него автомобилите допълнително ще спомогнат за разрушаване на брегоукрепването.

Докато се намери обаче генерално решение, трябва да бъдат предприет стъпки за обезопасяване на пешеходците и велосипедистите, категоричен е Коцев.

Екипът на Varna Live продължава да наблюдава развитието по случая.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page