Connect with us

Новини

Депутатите обсъждат военната помощ за Украйна на закрито заседание

Публикувано преди

на

Пленарният ден започна със спор между депутати от БСП и зам.-председателят на парламента Росен Желязко. Председателстващият заседанието предложи проекта за решение за помощ за Украйна да стане точка първа от дневния ред на депутатите.

Като втора точка да бъде включено ратифицирането на споразумение между българското и украйнското Министерство на отбраната за въоръжение, техника и боеприпаси. Двете точки ще се гледат на закрито заседание, след като само 46 депутати от БСП и „Възраждане“ гласуваха против, а повече от 150 я подкрепиха.

Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важния въпрос св момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като народно събрание. Относно Шенген имаме огромен проблем, през това време се вкарват закони за увеличаване на МРЗ. Дори 24 часа не може да работите за страната си, а изпълнявате определени поръчки. Тази спешност не е необходима, да го направим другата седмица, да се разгледа на закрито заседание. Не и силово днес да използвате правилника. Моля ви, колеги, нека това да се кара по нормален ред, не оръжието е най-важно за страната ниТова заяви зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов.

По думите му темата за даване на оръжие за Украйна не е от спешност и може да бъде включена в дневния ред на парламента другата седмица.

Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате Народното събрание от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред. Решението влиза в зала без да е минало през председателския съвет. Това коментира Георги Свиленски от БСП

Депутатът настоя за 30 минути почивка и председателски съвет, на което предложението да се обсъди. От своя страна Росен Желязков заяви, че се намират в режим на гласуване. 

Свиленски предложи Законът за училищното и предучилищното образование, който е по-важен от военната помощ да стане точка първа. Иван Ченчев от БСП също предложи разместване на точките, но и то не срещна подкрепа от депутатите. На свой ред Георги Гьоков предложи точка първа в дневния ред да стане Закона за водите предложен от „Възраждане“.

Половината депутати на „Възраждане“ напуснаха пленарната зала и в нея останаха само девет техни представители.

От Коалицията на войната казахте, че тези закони не ви интересуват – възобновями източници на енергия, безплатни учебници, а да ни вкарате във война. Нека видят българските граждани лицемерието ви. Никой не е обещавал война – обещавахте ниски цени, високи доходи, Плана за възстановяване, в рамките на 15 мин всичко това се срути, казахте, че не ви е важно, а по-важно е да пратите самолети с оръжие в Украйна, заяви Свиленски в нова процедура. 

Той се обърна към ГЕРБ като посочи: Проф. Габровски още днес трябва да върне мандата и да каже: аз имам едно единствено условие да пратим оръжие за Украйна, това обединява 160 народни представители. И предложи изслушването на регионалния министър Иван Шишков да стане точка първа в дневния ред.

Христо Иванов от „Демократична България“ се обърна към председателстващия Желязков, да не позволява от трибуната да се плашат българите и се използва антиевропейска риторика.

Това е абсолютно безотговорно. С „Възраждане“ искате да се представите за Коалиция на мира. На руския мир“, заяви съпредседателят на ДБ по адрес на поведението на БСП.

Депутатите излязоха в 15 минути почивка като бяха приканени да изключат мобилните си устройства, за да започне закритото заседание, свързани с военната помощ за Украйна.

novini.bg

Продължи с четенето

България

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел

Published

on

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г., както и избора на нови ръководители на основните институции.

По-рано този месец Димитър Главчев беше в Брюксел за участие в работната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Много сме далеч от момента да се говори за ресор на следващия български еврокомисар, заяви тогава пред български журналисти служебният премиер. България има предварителни позиции, посочи той по повод първите предложения за следващи ръководители на Европейската комисия и на Европейския парламент, и за върховен представител на ЕС по външната политика. Премиерът отбеляза, че срещата не е била официална и е за обсъждане на позициите. Според него всички държави от ЕС имат представа какво ще подкрепят.

Премиерът изрази очакване на редовната среща на Европейския съвет на 27-28 юни да има по-конкретни решения. По неговите думи, едва ли може да се очаква до края на месеца да бъде решено какъв ще бъде ресорът на следващия български еврокомисар. Трябва още време и търпение да се изчака за ресор на новия български комисар, ЕК се очаква да се конституира през ноември, отбеляза той. Другата седмица очакваме ключовите позиции да бъдат ясни, добави още Главчев на 17 юни.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Съдът отново върна на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро за отстраняване на допуснати нарушения

Published

on

Окръжният съд във Варна върна за втори път внесения от прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от пресслужбата на съда.

От съда припомнят, че този път пред съда като обвиняем се изправи единствено бившият кмет на Варна Иван Портних. С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо другите двама обвиняеми по делото и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.

Внесеният граждански иск от Община Варна за нанесени вреди, вследствие на извършените престъпления не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според съдебния състав, предвид фактическата и правна сложност на делото, разглеждането и на гражданския иск би забавило и затруднило съдебното производство. Внесените в съда материали от разследването са 55 тома.

Тричленният съдебен състав прие единодушно, че държавното обвинение не е изпълнило указанията на съда от предходното разпоредително заседание, провело се на 14 февруари тази година. И в новия обвинителен акт отново са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения – противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Иван Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в сега внесения обвинителен акт. Това е ограничило възможността му да се защитава ефективно.

Определението на съдът може да бъде обжалвано или протестирано в седем дневен срок.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Започна онлайн регистрацията за 84-ти плувен маратон Галата – Варна 2024

Published

on

Започна онлайн регистрацията за традиционния плувен маратон „Галата – Варна 2024“. Тази година надпреварата ще се проведе на 4 август (неделя). Стартът на 84-ото издание на състезанието ще бъде в 9:00 часа от плаж „Карантината“.

Всички желаещи да се включат в събитието могат да се запишат в интернет страницата www.varnamaraton.info, най-късно до 17:00 часа на 1 август (четвъртък). След тази дата платформата ще бъде затворена.

Според регламента, всеки кандидат трябва да попълни само една от двете регистрационни форми – на български или на английски език. В момента на регистрация платформата автоматично ще потвърди „вие се регистрирахте успешно за маратона“, което гарантира вашето участие. Плувци, които се регистрират повече от веднъж, ще бъдат заличавани от списъка.

Таксата за участие в плувния маратон „Галата – Варна 2024“ е 30 лв./15 евро (с регистрация на онлайн платформата). В случай, че има желаещи да се включат в деня на надпреварата, таксата за записване на място е 40 лв./20 евро.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page