Connect with us

Новини

Депутатите обсъждат военната помощ за Украйна на закрито заседание

Публикувано преди

на

Пленарният ден започна със спор между депутати от БСП и зам.-председателят на парламента Росен Желязко. Председателстващият заседанието предложи проекта за решение за помощ за Украйна да стане точка първа от дневния ред на депутатите.

Като втора точка да бъде включено ратифицирането на споразумение между българското и украйнското Министерство на отбраната за въоръжение, техника и боеприпаси. Двете точки ще се гледат на закрито заседание, след като само 46 депутати от БСП и „Възраждане“ гласуваха против, а повече от 150 я подкрепиха.

Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важния въпрос св момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като народно събрание. Относно Шенген имаме огромен проблем, през това време се вкарват закони за увеличаване на МРЗ. Дори 24 часа не може да работите за страната си, а изпълнявате определени поръчки. Тази спешност не е необходима, да го направим другата седмица, да се разгледа на закрито заседание. Не и силово днес да използвате правилника. Моля ви, колеги, нека това да се кара по нормален ред, не оръжието е най-важно за страната ниТова заяви зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов.

По думите му темата за даване на оръжие за Украйна не е от спешност и може да бъде включена в дневния ред на парламента другата седмица.

Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате Народното събрание от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред. Решението влиза в зала без да е минало през председателския съвет. Това коментира Георги Свиленски от БСП

Депутатът настоя за 30 минути почивка и председателски съвет, на което предложението да се обсъди. От своя страна Росен Желязков заяви, че се намират в режим на гласуване. 

Свиленски предложи Законът за училищното и предучилищното образование, който е по-важен от военната помощ да стане точка първа. Иван Ченчев от БСП също предложи разместване на точките, но и то не срещна подкрепа от депутатите. На свой ред Георги Гьоков предложи точка първа в дневния ред да стане Закона за водите предложен от „Възраждане“.

Половината депутати на „Възраждане“ напуснаха пленарната зала и в нея останаха само девет техни представители.

От Коалицията на войната казахте, че тези закони не ви интересуват – възобновями източници на енергия, безплатни учебници, а да ни вкарате във война. Нека видят българските граждани лицемерието ви. Никой не е обещавал война – обещавахте ниски цени, високи доходи, Плана за възстановяване, в рамките на 15 мин всичко това се срути, казахте, че не ви е важно, а по-важно е да пратите самолети с оръжие в Украйна, заяви Свиленски в нова процедура. 

Той се обърна към ГЕРБ като посочи: Проф. Габровски още днес трябва да върне мандата и да каже: аз имам едно единствено условие да пратим оръжие за Украйна, това обединява 160 народни представители. И предложи изслушването на регионалния министър Иван Шишков да стане точка първа в дневния ред.

Христо Иванов от „Демократична България“ се обърна към председателстващия Желязков, да не позволява от трибуната да се плашат българите и се използва антиевропейска риторика.

Това е абсолютно безотговорно. С „Възраждане“ искате да се представите за Коалиция на мира. На руския мир“, заяви съпредседателят на ДБ по адрес на поведението на БСП.

Депутатите излязоха в 15 минути почивка като бяха приканени да изключат мобилните си устройства, за да започне закритото заседание, свързани с военната помощ за Украйна.

novini.bg

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

Новини

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата във Варна

Published

on

By

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен – пиано и Мати Копонен – цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер – 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен.

Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на Варна с Турку. Организира се от отдел "Протокол и международно сътрудничество" към дирекция "Канцелария на кмета" и дирекция „Култура“ към Община Варна. Ще присъства Красимир Ганчев, почетен консул на Република Финландия във Варна.

Събитието започва с кратък филм за финландския град. Следва едночасовата концертна програма, за която са подбрани произведенията на Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс – Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.

Мати Копонен е работил в много финландски професионални оркестри, като например Хелзинкския филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Финландското радио. В Камерния оркестър на Лапландия пък е бил водеща втора цигулка през есенния сезон на 2013 г. През август 2018 г. Копонен започва като 1- ви концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Турку. Микаел Кемпайнен учи пиано при Мина Пьоленен и професор Лииса Похьола в Академията „Сибелиус“ във Финландия. Той също така посещава майсторски класове и е учил камерна музика с Ралф Готони и интерпретация на Lied с Илмо Ранта и Хартмут Хьол.

Кемпайнен е получавал много награди от конкурси за пиано и камерна музика. Бил е солист на няколко оркестъра и фестивали и е правил радио записи за Финландската радиоразпръсквателна компания (YLE). Активен камерен музикант, който свири с широк диапазон струнни инструменти, той работи като корепетитор в Консерваторията в Турку и често е пианист в майсторски класове и конкурси.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page