Connect with us

Свят

Дейли Мейл: Великобритания минава на строг режим

Публикувано преди

на

Живот в затъмнение във Великобритания: Експертите предупреждават, че енергийните норми тази зима могат да доведат до това, че на хората ще бъде казано да не готвят до след 20:00 часа, кръчмите затварят в 21:00 часа, училището е „три дни в седмицата“, домовете за възрастни хора отменят излети за обитателите и плувните басейни остават неотопляеми.

Мащабът на енергийните норми, които може да са необходими у дома, в училищата, домовете за възрастни хора, магазините, кръчмите и по улиците на Великобритания поради скока на цените на енергията и заплахата от спиране на тока, е разкрит днес.

Експерти казаха на MailOnline, че „няма спасение“ за 66-те милиона души в Обединеното кралство, които ще бъдат насърчени да намалят потреблението на газ и електричество тази зима и дори да изключат осветлението, когато вятърът отслабне.

Катрин Портър от консултантската компания Watt-Logic се опасява, че кризата ще струва животи през следващите месеци и каза пред MailOnline: „Трябва да стискаме палци за топла и ветровита зима“. Г-жа Портър каза, че е „много възможно“ Обединеното кралство да види планове за енергийни норми, въпреки че Лиз Тръс, вероятният следващ министър-председател, абсолютно го изключва, но енергийният експерт добави: „Ще бъде доброволно, като искаме хората да направят малка жертва, за да се избегнат прекъсванията на тока“.

Днес стана ясно, че британците може да бъдат помолени да ограничат потреблението на енергия тази зима, за да предотвратят спирането на тока, като избягват използването на газ и електричество в пиковите часове в ход, който ще засегне всяка част от живота.

У дома хората може да бъдат насърчавани да не използват перални, съдомиялни машини и фурни между 14:00 и 20:00 часа, докато зареждането на автомобили преди 21:00 също не се препоръчва, когато подобни мерки бяха наложени в САЩ тази година. Изоставянето на семейната делнична вечеря в 18:00 или неделното печено в 17:00 може да се наложи и да се премести след 20:00 или да се замени със студена вечеря или остатъци.

Конфедерацията на NHS прогнозира, че решението за здравните услуги „ще трябва да бъде направено чрез наемане на по-малко персонал, по-дълго време за чакане за грижи или съкращаване на други области на грижа за пациентите“. Ръководството на NHS England казва, че персоналът трябва да изключи оборудването и осветлението и да контролира по-добре температурите в болници и кабинети.

Училищата дори обсъждат тридневни седмици и класове могат да се комбинират, за да се намали броят на стаите, които изискват отопление всеки ден.

Докато домовете за възрастни са принудени да предприемат драстични действия, за да поемат рязко нарастващите разходи за живот, като намаляване на опциите в менюто, по-малко използване на перални машини и намаляване на развлеченията и пътуванията на открито за възрастни и уязвими жители.

Кръчмите вече гасят светлините, тъй като растящите сметки за електроенергия удариха болния сектор на хотелиерството – с последни поръчки в 20:30 и затваряне до 21:00, сервирането на храна е спряно и екипи-скелети управляват заведения, за да се избегне финансов крах. Бирените градини дори се затварят през нощта, за да спестят разходи.

И съветите могат да изберат да копират Германия, където уличните светлини са затъмнени, светофарите на по-тихите кръстовища са изключени, топлата вода и централното отопление са изключени в обществените сгради и паметниците вече няма да светят през нощта. Общинските плувни басейни в Обединеното кралство могат да станат по-студени, за да се намалят сметките за отопление.

Това са областите на британския живот, които могат да бъдат засегнати от нормирането и борбата за спестяване на разходи:

В дома: Студени вечери, миене сутрин и изгасени светлини, когато не духа вятър

Милиони може да бъдат принудени да правят жертви у дома, за да избегнат спирането на електрозахранването – но това може да засегне семейния живот, включително забавяне на вечерята и замяна на топла храна със студени остатъци или салата.

Катрин Портър от консултантската компания Watt-Logic очаква, че властите могат да поискат от потребителите да намалят потреблението на електроенергия по време на пиковите часове, като 14:00 или 16:00 до 20:00 часа.

Родителите и техните деца ще бъдат насърчавани да ядат по-късно или да ядат нещо, което не изисква готвене.

В Тексас и Калифорния десетки милиони хора бяха помолени да не използват перални машини, съдомиялни машини и фурни между 14:00 и 20:00 часа поради глобалната енергийна криза и да намалят напрежението върху електроцентралите. Зареждането на автомобили преди 21 часа също не се препоръчва.

As statistics show wind power generation of electricity is dropping after years of growth, Britons could be asked to turn off the lights if the wind doesn't blow
Тъй като статистиката показва, че производството на електроенергия от вятърна енергия намалява след години на растеж, британците може да бъдат помолени да изключат светлините, ако вятърът не духа.

Г-жа Портър каза: „Хората биха могли да перат прането си, да готвят топли ястия преди или след периода от време“, но добави, че британците не трябва „да избягват да готвят топла храна, ако имате малки деца или уязвими хора в дома си“.

„Възможно е да видим нещо подобно тук тази зима“, каза тя и добави: „Мисля, че би било по-скоро призив или молба хората да вечерят по-рано или по-късно или да избягват използването на големи уреди като перални по време на пиковите натоварвания часа. Мисля, че би било по-скоро доброволно, отколкото задължително“.

Липсата на вятър също може да влезе в действие.

Тя каза: „Имахме доста ниска мощност на вятъра през юли и август… Търсенето е много по-високо през зимата, така че ако имаме тези климатични условия през зимата, нашата система ще стане много стегната и това повишава риск от спиране на тока“.

Потребителите на тежката промишленост също са подготвени да спрат или намалят производството, за да защитят доставките за домовете.

Отделно съществуват планове за действие в извънредни ситуации за намаляване на светлините в части от страната чрез намаляване на напрежението в националната кабелна мрежа в случаи, известни като „кафяви прекъсвания“.

dailymail.co.uk

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

Новини

Футболният свят се сбогува със своя крал

Published

on

By

Пеле, бразилският крал на футбола, който спечели рекордните три световни първенства и се превърна в една от най-влиятелните спортни фигури на миналия век, почина в четвъртък. Той беше на 82 години.

Футболистът се лекуваше от рак на дебелото черво от 2021 г. Медицинският център, в който беше хоспитализиран през последния месец, съобщи, че е починал от полиорганна недостатъчност в резултат на карцинома.

„Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление“, каза Неймар, друга бразилска футболна звезда, в Instagram. „Футболът и Бразилия издигнаха позицията си благодарение на Краля! Няма го, но магията му ще остане. Пеле е вечен!“

Погребението e планирано за понеделник и вторник, като ковчегът му ще бъде пренесен по улиците на Сантос, крайбрежния град, където започва легендарната му кариера.

Той извежда Бразилия до висотата на световния футбол и става глобален посланик на своя спорт.

Ранни години

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш на 23 октомври 1940 г. Длъжен е да положи огромни усилия, докато успее да закупи първите си спортни обувки и екипировка.

Талантът на Пеле привлича вниманието, когато той е само на 11 години, и местен професионален играч го води в младежките отбори на Сантос. Не му отнема много време, за да стигне до старшия отбор.

Въпреки младостта и ръста си, той вкарва срещу възрастни мъже със същата лекота, която показва срещу приятели у дома. Той дебютира с бразилския клуб на 16 години през 1956 г. и клубът бързо печели световно признание.

Кариера

Играчът, който днес е наричан „Кралят“, взема участие в Световното първенство през 1958 г. в Швеция, където е най-младият играч на турнира. Той вкарва два гола при победата на Бразилия с 5-2 над страната домакин във финала.

По-късно през 1962 година играе само два мача по време на Световното първенство поради контузия.

Световното първенство през 1966 г. в Англия – спечелено от домакините – е горчиво за Пеле, който тогава вече е смятан за най-добрия играч в света. Бразилия отпада в груповата фаза и Пеле, ядосан от грубото отношение, се заклева, че това е последното му световно първенство.

През 1970 година обаче се превръща в емблемата на триумфа на страната му в Мексико. Той отбеляза първия гол във финала срещу Италия, последният му мач на Световното първенство.

Общо Пеле изиграва 114 мача с Бразилия, като отбелязва рекордните 95 гола, включително 77 в официални мачове.

Работата му със Сантос продължава три десетилетия, докато той не се пенсионира след сезон 1972 г. Богати европейски клубове се опитаха да го приемат, но бразилското правителство се намесва, за да го предпази от продажба, като го обяви за национално богатство.

През 1975 г. той се присъединява към Ню Йорк Космос от Северноамериканската футболна лига. Въпреки че е на 34 години и е минал разцвета на силите си, Пеле дава по-висок профил на футбола в Северна Америка. Той извежда Космос до титлата в лигата през 1977 г. и отбеляза 64 гола за три сезона.

Пеле завършва кариерата си на 1 октомври 1977 г. в изложба между Cosmos и Santos пред публика в Ню Джърси от около 77 000 души. Той изиграва половината мач с всеки клуб. Сред високопоставените гости е може би единственият друг спортист, чиято слава обхваща целия свят — Мохамед Али.

Живот след футбола

Животът на Пеле след футбола приема много форми. Той беше политик – извънреден министър на спорта на Бразилия – богат бизнесмен и посланик на ЮНЕСКО и ООН. Има роли във филми, сапунени сериали и дори композира песни и записва компактдискове с популярна бразилска музика.

Тъй като здравето му се влошава, пътуванията и изявите му стават по-редки. Той често е виждан в инвалидна количка през последните си години и не присъства на церемония за откриване на статуя, на която той представлява отбора на Бразилия от Световното първенство през 1970 г.

Пеле издържа трудни моменти в личния си живот, особено когато синът му Едино е арестуван по обвинения, свързани с наркотици. Пеле има две дъщери извън брака си и пет деца от първите си два брака, с Розмери дос Рейс Чолби и Асирия Сейксас Лемос. По-късно се жени за бизнесдамата Марсия Сибеле Аоки.

Пеле прекарва своя 80-ти рожден ден изолиран с няколко членове на семейството в къща на плажа.

Почивай в мир, Пеле!

Продължи с четенето

Свят

Австрия бори джигити на пътя с конфискация на кола и продажба на търг

Published

on

By

Шофьорите в Австрия, виновни за превишена скорост, ще се сблъскат с конфискуване на кола и продажба на търг, каза правителството в понеделник, опитвайки се да възпре „момчетата състезатели„, съобщава „Ройтерс“.

Планираната промяна в законодателството, обявена от управляващата коалиция на консерваторите и Зелените, има за цел да затегне правилата на Австрия, за да ги доближи до тези в други страни като съседна Германия и Швейцария.

Местните власти казват, че се опитват да поставят под контрол незаконните улични състезания и други случаи на превишена скорост. Въпреки че повечето шофьори никога няма да ги забележат, те причиняват смъртни случаи, понякога включващи невинни минувачи.

„При скоростите, за които говорим тук, никой не контролира напълно превозното си средство. Колата се превръща в неконтролируемо оръжие и опасност за напълно невинни хора„, каза министърът на транспорта Леонор Гевеслер от Зелените на пресконференция, на която очерта плана.

По-конкретно, всеки, хванат да шофира с 60 км в час над ограничението на скоростта в градовете, където ограничението обикновено е до 50 км/ч, или със 70 км/ч над ограничението другаде, където ограничението е до 130 км/ч, ще му бъде конфискувана колата за срок до две седмици, според плана на правителството.

Ако са повторни нарушители или са първи нарушители, които карат особено бързо, повече от 80 км/ч над ограничението в даден град или повече от 90 км/ч над него другаде, колата им ще бъде конфискувана завинаги и продадена на търг, каза Гевеслер.

Последният план е в допълнение към мерките, въведени миналата година, които увеличиха срока, за който водачите губят книжките си в случаи на превишена скорост и екстремна скорост.

„Този, който вече няма кола, не може повече да кара с превишена скорост. Точно затова тази мярка е толкова успешна в други страни – защото удря там, където боли, и защитава населението като цяло“, каза Гевеслер и добави, че макар мерките да са строги, те са необходими.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page