Connect with us

Свят

Дейли Мейл: Великобритания минава на строг режим

Публикувано преди

на

Живот в затъмнение във Великобритания: Експертите предупреждават, че енергийните норми тази зима могат да доведат до това, че на хората ще бъде казано да не готвят до след 20:00 часа, кръчмите затварят в 21:00 часа, училището е „три дни в седмицата“, домовете за възрастни хора отменят излети за обитателите и плувните басейни остават неотопляеми.

Мащабът на енергийните норми, които може да са необходими у дома, в училищата, домовете за възрастни хора, магазините, кръчмите и по улиците на Великобритания поради скока на цените на енергията и заплахата от спиране на тока, е разкрит днес.

Експерти казаха на MailOnline, че „няма спасение“ за 66-те милиона души в Обединеното кралство, които ще бъдат насърчени да намалят потреблението на газ и електричество тази зима и дори да изключат осветлението, когато вятърът отслабне.

Катрин Портър от консултантската компания Watt-Logic се опасява, че кризата ще струва животи през следващите месеци и каза пред MailOnline: „Трябва да стискаме палци за топла и ветровита зима“. Г-жа Портър каза, че е „много възможно“ Обединеното кралство да види планове за енергийни норми, въпреки че Лиз Тръс, вероятният следващ министър-председател, абсолютно го изключва, но енергийният експерт добави: „Ще бъде доброволно, като искаме хората да направят малка жертва, за да се избегнат прекъсванията на тока“.

Днес стана ясно, че британците може да бъдат помолени да ограничат потреблението на енергия тази зима, за да предотвратят спирането на тока, като избягват използването на газ и електричество в пиковите часове в ход, който ще засегне всяка част от живота.

У дома хората може да бъдат насърчавани да не използват перални, съдомиялни машини и фурни между 14:00 и 20:00 часа, докато зареждането на автомобили преди 21:00 също не се препоръчва, когато подобни мерки бяха наложени в САЩ тази година. Изоставянето на семейната делнична вечеря в 18:00 или неделното печено в 17:00 може да се наложи и да се премести след 20:00 или да се замени със студена вечеря или остатъци.

Конфедерацията на NHS прогнозира, че решението за здравните услуги „ще трябва да бъде направено чрез наемане на по-малко персонал, по-дълго време за чакане за грижи или съкращаване на други области на грижа за пациентите“. Ръководството на NHS England казва, че персоналът трябва да изключи оборудването и осветлението и да контролира по-добре температурите в болници и кабинети.

Училищата дори обсъждат тридневни седмици и класове могат да се комбинират, за да се намали броят на стаите, които изискват отопление всеки ден.

Докато домовете за възрастни са принудени да предприемат драстични действия, за да поемат рязко нарастващите разходи за живот, като намаляване на опциите в менюто, по-малко използване на перални машини и намаляване на развлеченията и пътуванията на открито за възрастни и уязвими жители.

Кръчмите вече гасят светлините, тъй като растящите сметки за електроенергия удариха болния сектор на хотелиерството – с последни поръчки в 20:30 и затваряне до 21:00, сервирането на храна е спряно и екипи-скелети управляват заведения, за да се избегне финансов крах. Бирените градини дори се затварят през нощта, за да спестят разходи.

И съветите могат да изберат да копират Германия, където уличните светлини са затъмнени, светофарите на по-тихите кръстовища са изключени, топлата вода и централното отопление са изключени в обществените сгради и паметниците вече няма да светят през нощта. Общинските плувни басейни в Обединеното кралство могат да станат по-студени, за да се намалят сметките за отопление.

Това са областите на британския живот, които могат да бъдат засегнати от нормирането и борбата за спестяване на разходи:

В дома: Студени вечери, миене сутрин и изгасени светлини, когато не духа вятър

Милиони може да бъдат принудени да правят жертви у дома, за да избегнат спирането на електрозахранването – но това може да засегне семейния живот, включително забавяне на вечерята и замяна на топла храна със студени остатъци или салата.

Катрин Портър от консултантската компания Watt-Logic очаква, че властите могат да поискат от потребителите да намалят потреблението на електроенергия по време на пиковите часове, като 14:00 или 16:00 до 20:00 часа.

Родителите и техните деца ще бъдат насърчавани да ядат по-късно или да ядат нещо, което не изисква готвене.

В Тексас и Калифорния десетки милиони хора бяха помолени да не използват перални машини, съдомиялни машини и фурни между 14:00 и 20:00 часа поради глобалната енергийна криза и да намалят напрежението върху електроцентралите. Зареждането на автомобили преди 21 часа също не се препоръчва.

As statistics show wind power generation of electricity is dropping after years of growth, Britons could be asked to turn off the lights if the wind doesn't blow
Тъй като статистиката показва, че производството на електроенергия от вятърна енергия намалява след години на растеж, британците може да бъдат помолени да изключат светлините, ако вятърът не духа.

Г-жа Портър каза: „Хората биха могли да перат прането си, да готвят топли ястия преди или след периода от време“, но добави, че британците не трябва „да избягват да готвят топла храна, ако имате малки деца или уязвими хора в дома си“.

„Възможно е да видим нещо подобно тук тази зима“, каза тя и добави: „Мисля, че би било по-скоро призив или молба хората да вечерят по-рано или по-късно или да избягват използването на големи уреди като перални по време на пиковите натоварвания часа. Мисля, че би било по-скоро доброволно, отколкото задължително“.

Липсата на вятър също може да влезе в действие.

Тя каза: „Имахме доста ниска мощност на вятъра през юли и август… Търсенето е много по-високо през зимата, така че ако имаме тези климатични условия през зимата, нашата система ще стане много стегната и това повишава риск от спиране на тока“.

Потребителите на тежката промишленост също са подготвени да спрат или намалят производството, за да защитят доставките за домовете.

Отделно съществуват планове за действие в извънредни ситуации за намаляване на светлините в части от страната чрез намаляване на напрежението в националната кабелна мрежа в случаи, известни като „кафяви прекъсвания“.

dailymail.co.uk

Продължи с четенето

Икономика

AutoZona.bg: Азиатският внос на петрол спадна през април

Published

on

Азиатският внос на суров петрол е намалял през април спрямо март, според оценки на LSEG Oil Research, което предполага бавен растеж на покупките на суров петрол в Азия досега тази година, предаде AutoZona.bg.

Миналия месец Азия – лидерът на вноса на суров петрол и подразбиращото се търсене на внос – отбеляза внос от средно 26,89 милиона барела на ден (bpd), според данните на LSEG Oil Research, цитирани от Клайд Ръсел, коментатор на Reuters за стоки и енергия в Азия.

Вносът през април е намалял от 27,33 милиона барела на ден суров петрол в Азия, внесен през март, и е непроменен в сравнение с 26,68 милиона барела на ден внос през февруари, показват данните на LSEG Oil Research.

Вносът на суров петрол в Азия е средно 27,03 милиона барела на ден между януари и април, което е само с 300 000 барела на ден над пристиганията през първите четири месеца на 2023 г., според данните.

Докато вносът не е непременно показателен за търсенето, бавният растеж в Азия – регионът с най-голям внос – досега тази година може да породи известни опасения относно търсенето на петрол. Спадът във вноса може също да е знак, че вносителите не са се втурнали да купуват суров петрол, докато цените се покачват над 80 долара за барел през февруари и март, месеците, в които покупките са номинирани и направени за пристигане на товари през април.

Във всеки случай прогнозистите, включително ОПЕК, която вижда Азия като свой най-важен пазар, очакват глобалното търсене на петрол да започне да се повишава през сезона на шофиране и летните месеци, тъй като повече хора пътуват и отиват на почивка.

Глобалното търсене на петрол през лятото се очаква да бъде силно, тъй като потреблението на транспортни горива се очаква да нарасне навсякъде и в регионите с увеличаване на летните и ваканционните пътувания, каза ОПЕК в последния си месечен доклад за пазара на петрол (MOMR) за април.

Групата има „стабилна перспектива за търсенето на петрол за летните месеци“.

Продължи с четенето

Политика

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Published

on

Снимка: Официална страница на Володимир Зеленски във Фейсбук

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде ТАСС, съобщи БТА.

В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от наказателния кодекс на Руската федерация, но не се уточнява кой.

Роденият на 25 януари 1978 г. в Кривой рог. Зеленски стана президент на Украйна през 2019 г., посочва ТАСС.

Продължи с четенето

Политика

Швейцарска парламентарна комисия подкрепи план за 5,5 милиарда помощ за Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Швейцарска парламентарна комисия гласува снощи план за подпомагане на Украйна на стойност 5,5 милиарда швейцарски франка като част от пакет, целящ да подобри отбранителните способности на Швейцария, предаде БТА.

Подкрепен от депутати от лявоцентристки и дясноцентристки партии, комисията по сигурността към горната камара на парламента одобри пакет за отделяне на 10,1 милиарда франка допълнителни средства за армията, в които са включени и парите за Украйна.

Планът, който все още среща пречки и не може да стане закон, е одобрен с 8 на 5 гласа, тъй като десните партии се противопоставиха на сделката.

Парламентът каза в изявление, че пакетът на стойност няколко милиарда долара е замислен като допълнителен принос към сигурността на Швейцария и „мира в Европа“ заради водената от Русия война срещу Украйна.

Швейцария е под натиска на съюзници от Запада да отдели средства, за да помогне на Украйна,въпреки че десните националисти в парламента настояват страната да остане напълно неутрална. Частта от пакета, предвидена за Украйна, цели да подпомогне възстановяването на инфраструктурата, необходима за живота и оцеляването в страната, заяви парламентът.

Комисията гласува плана по-малко от два месеца преди Швейцария да стане домакин на международна конференция, посветена на връщането на мира в Украйна.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page