Connect with us

Новини

Дебатът за вота на недоверие – във вторник, гласуването – най-рано в сряда

Публикувано преди

на

На извънредно заседание във вторник ще се проведат разискванията по поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството. Гласуването ще е най-рано в сряда, 22 юни.

Това означава, че Кирил Петков разполага с четири дни, за да намери още шест депутати, които да спасят кабинета.

За същия ден е планиран протест в подкрепа на правителството. Той се организира във фейсбук още от преди обявеното в понеделник внасяне на вот на недоверие.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, след като проекторешението за вот на недоверие бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. Това означава, че най-късно вотът на недоверие може да влезе в зала в четвъртък.

Решението за насрочване на заседанието за разисквания, които са ден преди вота, се взима от председателя на НС – в момента, след отстраняването на Никола Минчев, тези функции изпълнява зам.-председателят Мирослав Иванов.

Вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев поискаха извънредно заседание в неделя и гласуване в понеделник. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин пък контрира, че това решение се взима от председателя, както и че такива искания не могат да се правят чрез процедура по време на заседанията.

Днес обаче парламентарните групи постигнаха съгласие и извънредното заседание бе насрочено.

Вчера новосформираното мнозинство проведе генерална репетиция за вота на недоверие – ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ събраха необходимите гласове, за да свалят Минчев.

ПП, ДБ, БСП и отцепилите се от ИТН депутати все още не събират нужните гласове, за да преодолеят вота на недоверие – всички те имат общо 115 от необходими 121. Ако не се намерят нужните народни представители, кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в „правителство в оставка“.

Ако се намерят обаче още шестима души (по-рано днес Ива Митева допусна, че още депутати от ИТН ще подкрепят кабинета по време на гласуването на вота на недоверие – б.а.), вотът ще бъде неуспешен и ново искане на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page