Даниел Лорер: Идеята за удълбочаване на Варненско езеро и канал е добра, но проблемът е заровен в изпълнението

0
281

По принцип идеята за удълбочаване на Варненско езеро и канал е добра, но проблемът е заровен в изпълнението, каза пред медиите днес във Варна бившият министър на иновациите и растежа от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер.

На брега на Варненското езеро той заяви, че искат да покажат една от знаковите неправди в икономиката на България – „историята с дълбачките“. Според него, моделът е един и същ – заделя се огромна сума държавни пари за някаква задача и парите се дават на държавно дружество. По думите на Лорер държавната фирма не може да изпълнява такава дейност, тя няма машини, няма специалисти и не знае как се прави това. „Какво се случва – по вече познатия модел „инхаус“ тези пари се преразпределят към подизпълнители и там се губи следата, тъй като няма обществени поръчки“, обясни той.

Лорер уточни, че за удълбочаването на Варненското езеро и канал става въпрос за над 400 милиона лева.

Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев добави, че виждаме добра инициатива, но за съжаление е била организирана по такъв начин, че голяма част от парите се губят. „Ние не знаем това удълбочаване дали е ефективно, къде са отишли парите и какво се случва след „инхаус“ процедурата и подизпълнителите, които след това са поели ангажимента да довършат тази задача. Има изключително много голяма непрозрачност в тази процедура и искаме да де опитаме да осветлим целия този въпрос“, каза още Коцев.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page