Гърция вдига почти двойно субсидията за гориво

0
133

Гърция увеличава размера на месечната субсидия за гориво, която получават собственици на автомобили и мотоциклети. Властите очакват поскъпването на горивата да продължи, което натоварва бюджетите на домакинствата и ограничава плановете за почивка. Финансовата подкрепа (т.нар. „Fuel Pass 2“) за колите се вдига от 45 до 80 евро, а за мотоциклетите от 35 на 60 евро през следващите 3 месеца, съобщават гръцки медии. По-голяма ще е субсидията по островите, където традиционно горивата са по-скъпи. Там субсидията се увеличава от 55 на 100 евро за автомобил и от 40 на 70 евро за мотор.

Специални облекчения са предвидени за земеделските стопани, които ще имат право още през август да им бъде възстановен акцизът за закупените горива през първото шестмесечие на годината.

От субсидията ще могат да се възползат около 3 милиона шофьори, които могат да кандидатстват за облекчението за гориво на платформата gov.gr. Те ще получат субсидията под формата на цифрова електронна карта. Онези, които нямат тази възможност, могат да получат субсидията директно в банката, обясни министърът на финансите Христос Стайкурас.

Гръцкото правителство реши да прибегне до още по-строги мерки за справяне с контрабандата и измамите при горивата. Ще бъдат затваряни бензиностанции, които притежават, разпространяват и търгуват с некачествено гориво. Имената на въпросните търговци ще бъдат оповестявани публично.

Наказанието ще зависи от тежестта на нарушенията, като спирането варира от 10 дни за до 5000 литра подправено гориво до тримесечно затваряне за над 45 000 литра. Собственикът на бензиностанцията ще трябва да плати и за унищожаването на въпросното гориво.

expert.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page