Гроздан Караджов: Закъснение при строежа на АМ „Хемус“ няма да има

0
92

От днес фирмите, които строят автомагистрала „Хемус“ и скоростния път Видин-Ботевград, възстановяват ускорения темп на работа. Закъснение по работата по двата стратегически инфраструктурни обекта няма да има. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Гроздан Караджов, цитиран от БГНЕС.

До месец ще бъде разплетен казусът с инхаус възлагането по двата обекта, като решението ще бъде внесено в Народното събрание в открита и ясна процедура, обясни министърът. Очакванията са след актуализацията на бюджета да бъде разплатено дължимото към пътностроителните фирми. Към днешна дата сумата е около 120 млн. лв. за АМ „Хемус“ и за пътя Видин-Ботевград.

Регионалният министър съобщи още, че в Народното събрание са внесени промени в Закона за обществените поръчки. С тях се дава възможност на Министерски съвет чрез свое постановление да направи промени в Правилника за прилагане на ЗОП. С тази промяна ще бъде приета Методика за индексация на договорите в строителството. Методиката е обсъдена с Камарата на строителите и със сдружението на общините. Тя предвижда конкретен темп на индексиране за всеки от 6-те отделни видове строителство. То ще бъде приложено със задна дата, за се компенсира инфлацията. Продължават разговорите за размера на тавана, който може да се индексира. Предложението на регионалното ведомство е таванът да е 15%, а на НСОРБ и КСБ – 30%. Предстоят разговори между първо и второ четене на закона. Очаква се изменението в ЗОП да влезе в сила в спешен порядък. Веднага след това ще бъде прието и правителственото постановление.

БНР

Comments are closed.

You cannot copy content of this page