Голям скандал тресе френския футбол след няколко обвинения към шефа на федерацията Ноел ле Грае. Тези за сексуален тормоз и явяване на работа в нетрезво състояние са най-тежки.

80-годишният бос е начело на френския футбол от 2011-а, като в първите години репутацията му бе на сериозен човек, който дълги години така или иначе е основен фактор в структурите.

Бе шеф на Лигата и вицепрезидент на федерацията, кмет на Гингам, а е и едър бизнесмен, като компанията му оперира в хранително-вкусовия сектор, основно в региона на Бретан.

Но от година и половина скандалите стават все по-чести. През лятото на 2021-ва началникът влезе в директен конфликт със звездата Килиан Мбапе, като в телевизионно студио нарече отношението му „високомерно“, дни след изпуснатата от нападателя дузпа на Евро 2020. Тя струваше отпадане от Швейцария на осминафинал, а Мбапе не остана длъжен и изрече остри думи към боса.

Сега се оказва, че няколко служителки на федерацията са били подлагани редовно на тормоз с SMS-и или обаждания в неособено прилични часове.

Някои от тях стигнаха до изданието So FOOT, което ги публикува:

„Искаш ли да вечеряш в леглото ми?“, „Харесвам блондинки, така че – решението е твое“, „Харесват ми извивките ти, искаш ли да дойдеш в леглото ми“ и т.н.

„Той атакува всяка жена, която работи във федерацията“, разкрива секретарка от футболния съюз, пожелала анонимност.

В добавка идват разкрития, втрещили играчите от националния тим и генералния мениджър Флоранс Ардун.

Пред тях по време на среща преди старта на Мондиал 2018, в базата в Клерфонтен, шефът на федерацията е прекалил с алкохола и карал селекционера Дидие Дешан „да пусне момчетата да пият по някоя биричка из Париж“.

Вероятният изход от скандала е оставка на боса, но е възможно да има и съдебни дела при такива обвинения в сексуален тормоз.

dir.bg