Connect with us

България

Гражданското общество остана малцинство не само в Парламента, но и извън него

Публикувано преди

на

Съдейки по поведението на депутатите, по-вероятно е двете сили в Парламента вече да се готвят за избори. В комуникацията им не се забелязва какъвто и да е опит за диалогичност. Всички възможности за каквото и да било общо правителство на ГЕРБ-СПС с която и да е от останалите партии, с изключение на неприемливите Възраждане, вече са немислими. Това коментира в студиото на Алтернативата политическият анализатор Весислава Танчева.
Не е въпросът само какво се вкарва за гласуване в зала, защото то касае на практика единствено предстоящите избори. Най-важно от всичко за тях се оказа връщането на хартиената бюлетина, изпирането имиджа пред евроатлантическите партньори посредством формалното предоставяне военна помощ на Украйна и гласуването на още осем самолета F16, макар да не му е сега времето. Единственото, важно за партиите, е да си отъпчат пътеките във важните посоки, тъй че да прибутат именно тези три проекта.
Ситуацията предвещава трудни дни занапред, защото на практика се блокира напълно всякаква форма на гражданска активност, такава каквато сме свикнали да я виждаме от 2020-а насам, защото обезсилва аргументацията на част от гражданското общество. Така на практика остават само колцината граждански формации и партии, защитаващи общия граждански интерес, които се противопоставят на т.нар. обща мафиотска структура от 20-та година ГЕРБ-ДПС-Гешев без да включваме Радев към него, защото тогава той противостоеше на тази конструкция, но пък понастоящем се вписа идеално в пейзажа на конформизма, създаването на фалшив имидж около част от структурите в тази групичка и гражданското общество, пожелало борба с корупцията и ефективна съдебна и политическа реформа. Така ние останахме малцинство не просто в Парламента, но и звън него.

В момента всъщност се гласува не помощ за Украйна, а просто една декларация, която оттук нататък зависи от изпълнението на Служебното правителство. А ако не се формира кабинет, всичко това ще се изпълнява от следващото редовно правителство – отново на Радев, който изведнъж вчера направи невъзможен лупинг, изненадвайки дори самия себе си, и изведнъж, макар и за кратко, се оказа поддръжник на въпросната помощ. Всичко това води само до краткотраен имиджов ефект – лицемерни и лишени от стойност прояви.
Да не забравяме, че до Радев стигаха всички сигнали, в т.ч. на „Боец“ и „Правосъдие за всеки“, които бяха свързани със строежа на Турски поток, вкл. смъртта на строителите в хода на строителните дейности, които, оказа се, дори не бяха граждани на ЕС. Разрешителните за строеж, екологичните оценки и самият строеж на Турски поток са обрасли с нарушения, граничещи с престъпления, от които нито едно не беше разследвано.
Ако прочетете внимателно вчерашното решение, ще установите че това, което Парламентът изисква от сл. правителство е да направи инвентаризация на възможното, след което да излезе с един протокол. И едва ли поради ограниченото време ще стигнат до последната 15-а точка, касаеща задължението на МС да оказва съдействие на Украйна по делото в Международния съд пред ООН срещу Русия, както и да разследва престъпленията на Руската армия там, което никога няма да направят, оправдавайки се с липсата на капацитет. Както се разбра, България е безвъзвратно закъсняла да окаже съответната помощ по делото.
Контролираният вот у нас е 5-10%. Те вярват, че могат да управляват разделено общество по време на криза и твърдят, че нямат избор, а може би са и прави. Кризите както винаги са и възможности за разпределение. В политиката не винаги си представяме колко е лесно или трудно да се появят т.нар. събития „черен лебед“, т.е. онова, което не могат да предвидят. Например гражданската активност е стихийно явление, но на моменти, изненадващо за естаблишмънта, образува цели вълни или „черни лебеди“ – събития, които те са неспособни да управляват или прогнозират, а когато ги установят, вече е късно да ги спрат. Така ако в този Парламент не им липсваше разликата от 5%, която при хартиен вот без съмнение щеше да е налице, сега щяхме да имаме стабилно мнозинство и правителство.
Единственият очевиден контролиран вот беше на БВ. Наричам подобни формации поливалентни. Янев има противоречиви мнение и поведение – налага му се да се прави едновременно на евроатлантик, съгласувайки действията си с недотам евроантлантически настроения си електорат.
Най-страшното, което може да се случи на партиите в Парламента, е да решат, че капацитетът им е 5-8% или пък между 10-20. Желанието на избирателите е тези партии да управляват, но за да управляваш, е нужно мнозинство, което не се постига с по-малко от 41-42%, така че да получиш желаните 121 гласа, които пак няма да са достатъчни, най-малкото защото улицата изисква квалифицирано (конституционно) мнозинство. Най-лошият вариант е хората отвън да ги възприемат като съглашателска партия на статуквото, т.е. да загубят дори доверието, което имат в момента. Обръщането на ситуацията става с промяна на поведението, тактиката и наличие на стратегическа цел. Когато не знаеш къде искаш да отидеш, вероятността да стигнеш там, където не искаш, е много голяма.

altanalyses.org

Продължи с четенето

България

Цветница е

Published

on

By

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град.

Множеството го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 346 хиляди души.

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Господ влиза на осле в Ерусалим. Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни го“ и да сме винаги с него.“

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

Продължи с четенето

България

По-скъпа почивка за празниците

Published

on

By

Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите за настаняване в хотели и къщи за гости у нас са изчерпани.

Въпреки кризата и поскъпването на услугите в туризма с около 15%, в сравнение с миналата година, резервациите за празниците сега са значително повече.

През последните месеци у нас са направени над 560 000 записвания за пътувания по празниците. 60 хиляди от тях са в чужбина, останалите в страната, информира БНТ. От планинските ни курорти съобщават, че и ранните записвания са значително повече, в сравнение с миналата година. Експерти обясняват по-големия интерес и с инфлацията. Много семейства влагат парите си в пътувания, вместо те да бъдат стопени.

„На хората им дойде до гуша от различни видове мерки, свързани с Ковид, сега и войната. Хората просто нямат търпение да отидат по планините, да се качат на ските, да прекарат добре и да бъдат по-здрави. И още едно обяснение за това да има повече резервации у нас е това, че в чужбина ръстът на цените за туристическите услуги и най-вече на ски услугите надхвърля 40-50%„, обяснява Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово „АД.

istock
Тази година като цяло за страната повишението на туристическите услуги е между 10 и 20%. Оказва се, че най – предпочитани за предстоящите празници са краткосрочните ваканции. Най-много се търсят ваучери за кратка почивка от 2,3 нощувки. При такава почивка семейство с две деца например, настанено в три звезден хотел, ще трябва да плати между 450 и 490 лв. за пакет.

Но времето на късните резервации е идеално за измамниците и за обяви фантоми. Особено голям е рискът при къщите за гости. Те вече са пълни и са особено търсени сега.

„Обикновено по празниците се появяват фирми фантоми. Те продават ваучери на гари и автогари и на места, където има струпване на хора. Това е изключително опасно да се вземе ваучер за почивка или резервация за нова година от лице, за което не сте сигурни, че може да си вземете парите обратно“, каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за оценки и анализи в туризма.

„Дори има драстични случаи, при които, след като е направена резервацията, клиентите се свързват с този, който е пуснал обявата и се договарят, че ще ги чака на място, което е близо до къщата, за да ги заведе, защото адресът е трудно достъпен и трудно ще се ориентират. А всъщност, когато стигнат там, където е срещата, никой не ги чака и те не знаят накъде да продължат“, каза Габриела Руменова от онлайн платформа „Ние, потребителите“.

За да не съсипете празника си, специалистите съветват преди да тръгнете, още веднъж да се уверите, че това е мястото, което сте резервирали и за което сте платили. Задължително проверете и в Министерство на туризма. Там има регистър на всички туристически обекти.

pariteni.bg

 

Продължи с четенето

България

От утре влиза в сила нов график за движение на влаковете, съобщиха от БДЖ

Published

on

By

Нов график за движение на влаковете, изготвен от Български държавни железници (БДЖ), влиза в сила от утре, 11 декември, съобщиха от дружеството.

Ще бъде удължен маршрутът на сутрешния влак от Кърджали за Димитровград, който вече ще пътува до Пловдив и следобед обратно от Пловдив за Кърджали. Удължава се маршрутът и на сутрешния влак от Велинград до Септември, който вече ще заминава от гара Аврамово с цел подобряване на обслужването във високопланинския регион.

Ще бъде възстановено движението и на дневния влак по теснолинейката от Септември за Велинград и Аврамово, който ще има удобни връзки от и за София, Пловдив, Пазарджик и други. Нови два регионални влака ще пътуват между Самуил и Исперих, чрез които ще се предостави възможност за удобно вечерно пътуване от направления Русе, Варна и други до общинския център Исперих.

След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през следващия летен сезон е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в обратното направление.

С новия график е предвидено движението и на 14 международни бързи влака (2 от тях ще се движат само през летния сезон).

Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София – Халкали – София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали, влаковете между България и Сърбия с пътуване между София и първия граничен град Димитровград на територията на Сърбия, както и влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София – Букурещ със сутрешния влак София – Варна с директни вагони за Русе и следобедният влак Русе – София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период е предвидено да пътува и директен вагон по направлението Варна – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София – Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София – Видин и обедния Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема, БДЖ всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места, уточняват от компанията.

Проектът на графика беше публикуван за обществено обсъждане през септември, за да могат клиентите на БДЖ да се запознаят с предложения вариант за разписанието на влаковете през следващата година и да имат достатъчно време да реагират с аргументирани предложения към превозвача и съответните областни и общински власти. Това се прави с цел подобряване на транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили предложения от тяхна страна, допълват от БДЖ.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 575 влака, от които: 86 бързи влака (6 от тях ще се движат само през летния сезон), 127 пътнически влака и 362 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Подробна информация за новия График за движение на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Преди дни от БДЖ съобщиха, че специален Коледен влак ще пътува на 17 и на 18 декември по маршрута София до Банкя и обратно. Празничната композиция ще бъде съставена от три украсени вагона и ще потегли от Централна гара София в 11:10 часа. В Банкя влакът ще пристигне в 11:38 часа, където пътуващите могат да се пренесат от една коледна атмосфера в друга, като посетят коледното градче в центъра на курортния град. Атракционният влак ще тръгне от гара Банкя обратно към Централна гара София в 14:00 часа, където ще пристигне в 14:28 часа.

Специален коледен влак на БДЖ ще пътува на 17 и 18 декември и по част от маршрута на теснолинейката. Влакът ще се движи и в двете посоки: от Септември до Велинград и от Велинград до Септември.

 

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page