Connect with us

България

Гражданското общество остана малцинство не само в Парламента, но и извън него

Публикувано преди

на

Съдейки по поведението на депутатите, по-вероятно е двете сили в Парламента вече да се готвят за избори. В комуникацията им не се забелязва какъвто и да е опит за диалогичност. Всички възможности за каквото и да било общо правителство на ГЕРБ-СПС с която и да е от останалите партии, с изключение на неприемливите Възраждане, вече са немислими. Това коментира в студиото на Алтернативата политическият анализатор Весислава Танчева.
Не е въпросът само какво се вкарва за гласуване в зала, защото то касае на практика единствено предстоящите избори. Най-важно от всичко за тях се оказа връщането на хартиената бюлетина, изпирането имиджа пред евроатлантическите партньори посредством формалното предоставяне военна помощ на Украйна и гласуването на още осем самолета F16, макар да не му е сега времето. Единственото, важно за партиите, е да си отъпчат пътеките във важните посоки, тъй че да прибутат именно тези три проекта.
Ситуацията предвещава трудни дни занапред, защото на практика се блокира напълно всякаква форма на гражданска активност, такава каквато сме свикнали да я виждаме от 2020-а насам, защото обезсилва аргументацията на част от гражданското общество. Така на практика остават само колцината граждански формации и партии, защитаващи общия граждански интерес, които се противопоставят на т.нар. обща мафиотска структура от 20-та година ГЕРБ-ДПС-Гешев без да включваме Радев към него, защото тогава той противостоеше на тази конструкция, но пък понастоящем се вписа идеално в пейзажа на конформизма, създаването на фалшив имидж около част от структурите в тази групичка и гражданското общество, пожелало борба с корупцията и ефективна съдебна и политическа реформа. Така ние останахме малцинство не просто в Парламента, но и звън него.

В момента всъщност се гласува не помощ за Украйна, а просто една декларация, която оттук нататък зависи от изпълнението на Служебното правителство. А ако не се формира кабинет, всичко това ще се изпълнява от следващото редовно правителство – отново на Радев, който изведнъж вчера направи невъзможен лупинг, изненадвайки дори самия себе си, и изведнъж, макар и за кратко, се оказа поддръжник на въпросната помощ. Всичко това води само до краткотраен имиджов ефект – лицемерни и лишени от стойност прояви.
Да не забравяме, че до Радев стигаха всички сигнали, в т.ч. на „Боец“ и „Правосъдие за всеки“, които бяха свързани със строежа на Турски поток, вкл. смъртта на строителите в хода на строителните дейности, които, оказа се, дори не бяха граждани на ЕС. Разрешителните за строеж, екологичните оценки и самият строеж на Турски поток са обрасли с нарушения, граничещи с престъпления, от които нито едно не беше разследвано.
Ако прочетете внимателно вчерашното решение, ще установите че това, което Парламентът изисква от сл. правителство е да направи инвентаризация на възможното, след което да излезе с един протокол. И едва ли поради ограниченото време ще стигнат до последната 15-а точка, касаеща задължението на МС да оказва съдействие на Украйна по делото в Международния съд пред ООН срещу Русия, както и да разследва престъпленията на Руската армия там, което никога няма да направят, оправдавайки се с липсата на капацитет. Както се разбра, България е безвъзвратно закъсняла да окаже съответната помощ по делото.
Контролираният вот у нас е 5-10%. Те вярват, че могат да управляват разделено общество по време на криза и твърдят, че нямат избор, а може би са и прави. Кризите както винаги са и възможности за разпределение. В политиката не винаги си представяме колко е лесно или трудно да се появят т.нар. събития „черен лебед“, т.е. онова, което не могат да предвидят. Например гражданската активност е стихийно явление, но на моменти, изненадващо за естаблишмънта, образува цели вълни или „черни лебеди“ – събития, които те са неспособни да управляват или прогнозират, а когато ги установят, вече е късно да ги спрат. Така ако в този Парламент не им липсваше разликата от 5%, която при хартиен вот без съмнение щеше да е налице, сега щяхме да имаме стабилно мнозинство и правителство.
Единственият очевиден контролиран вот беше на БВ. Наричам подобни формации поливалентни. Янев има противоречиви мнение и поведение – налага му се да се прави едновременно на евроатлантик, съгласувайки действията си с недотам евроантлантически настроения си електорат.
Най-страшното, което може да се случи на партиите в Парламента, е да решат, че капацитетът им е 5-8% или пък между 10-20. Желанието на избирателите е тези партии да управляват, но за да управляваш, е нужно мнозинство, което не се постига с по-малко от 41-42%, така че да получиш желаните 121 гласа, които пак няма да са достатъчни, най-малкото защото улицата изисква квалифицирано (конституционно) мнозинство. Най-лошият вариант е хората отвън да ги възприемат като съглашателска партия на статуквото, т.е. да загубят дори доверието, което имат в момента. Обръщането на ситуацията става с промяна на поведението, тактиката и наличие на стратегическа цел. Когато не знаеш къде искаш да отидеш, вероятността да стигнеш там, където не искаш, е много голяма.

altanalyses.org

Продължи с четенето

България

Ученичка от Русе получи пълна стипендия за Харвард

Published

on

Ученичката Мария Георгиева от XII А клас бе приета в престижния американски университет Харвард с пълна стипендия.

През август, 2024 г., Мария официално ще стъпи на кампуса в Бостън, поставяйки началото на своята академична кариера на студент по политология и политическа философия.

 

 

Процесът по кандидатстването започва интензивно за Мария още в края на учебната година 2022 – 2023 г. Апликацията, която подава, е многокомпонентна – съдържа мотивационни писма от ментори и преподаватели, академични справки и академични постижения, списък с описания на извънкласните дейности, на които тя отдава свободното си време и, разбира се, серия от шест тематични есета.

Трудностите обаче тя умело избягва, съветвайки се със специалистите от платформата за безплатни консултации EducationUSA и програмата Opportunity Funds, на която Мария става стипендиант още в началото на календарната 2023 г., пише Русе Медиа.

Въпреки срещаните препятствия, Мария е убедена, че няма нещо съществено, което да отличава Харвард студентите, освен тяхната отдаденост и обич към това, което правят. Затова тя вярва искрено във възможността всеки трудолюбив мечтател да стане част от училища като Харвард.

По тази тема Мария споделя:

Не вярвах, че може да ми се случи! Винаги съм си мислела, че за да бъдеш приет на такова място, то трябва да си нещо като нобелов лауреат на 18 години. Всъщност, няма подобно нещо. Именно това ме кара да вярвам, че много от хората, които познавам, са конкурентни кандидати за места в тези престижни учебни заведения“.

Продължи с четенето

България

Още една партия напуска ПП-ДБ

Published

on

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР. „Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите действия“, обясни председателят на партията Константин Бачийски.

Бачийски подчерта, че в момента трябва да се прави ново коалиционно споразумение (бел. ред. с ПП-ДБ) за влизане в следващия парламент.

Изпълнителният съвет на партията още не е взел решение дали ще участва на предстоящите избори в рамките на друга коалиция или въобще няма да се включи в тях.

Продължи с четенето

България

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Published

on

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС.

В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България.

Очаква се на второ гласуване да влезе в пленарна зала Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, приет на първо гласуване през юни 2023г. , както и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Народните представители се очаква да приемат и Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби.

На второ четене ще бъдат подложени: Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, внесен от ГЕРБ и ПП-ДБ, както и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, внесен от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Депутатите ще гласуват и на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българите, живеещи извън Република България и Законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите, внесени от МС.

На първо четене ще се гласува Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за пътищата и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република в България, внесен от ГЕРБ-СДС.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page